Görüş Bildir
Haberler
'Iyy' Deme Nimet O! Böceklerden Terli Elbiselere Geleceğin 7 Besin Kaynağı

'Iyy' Deme Nimet O! Böceklerden Terli Elbiselere Geleceğin 7 Besin Kaynağı

Prens Sabahattin
13.05.2015 - 17:21 Son Güncelleme: 16.09.2021 - 13:09

Tüketim çılgınlığı doğal kaynakları zorluyor. Tamamen endüstriyelleşen et endüstrisinin doğaya kestiği fatura da oldukça ağır. Bütün alametler aynı şeyi işaret ediyor: en temel ihtiyacımız olan beslenme konusunda radikal değişiklikler yapmak zorundayız - ve dahası yapacağız. Yemek futuristleri şimdiden 2050'yi tarihleyerek öğünlerimize girecek yeni besinleri müjdeliyorlar. Şimdiden siparişe hazırlanan yemek şirketleri de var.

Bizi bekleyen yıllarda ne yiyeceğimiz konusunda cevaplar hazır. Cevabı olmayan tek bir soru var.

Bunları yemeye hazır mısınız?

1. Ucuz protein deposu: Böcekler

1. Ucuz protein deposu: Böcekler

Böceklerle ilgili fikrinizi değiştirmenizin zamanı geldi. Uzak Asya'da yaşayan halkların günlük menüsünde yüzyıllardır bulunan böcekler, besin değerleri; bilhassa da protein değerleri nedeniyle gelecekte soframızın vazgeçilmezlerinden olacak.

Zirai böcekbilimci Marcel Dicke, TED'de yaptığı konuşmada oldukça iddialı: yakın bir gelecekte protein değeri düşük, üretim maliyeti yüksek memeli hayvanların etleri yerine böcekleri yiyeceğiz. Maliyeti düşük çünkü dünyadaki canlıların yüzde 80'i böcek, 6 milyonun üzerinde böcek türü var ve on kilogram yem vererek 1 kilo kırmızı, 3 kilo domuz, 5 kilogram da domuz eti 'üretilirken' bu rakam böceklerde en az 9 kilograma kadar yükseliyor.

2. Labouratuar üretimi suni etler

2. Labouratuar üretimi suni etler

Maastricht Üniversitesi'nden Mark Prost, tamamen laboratuvar ortamında üretilen ilk hamburgeri basına tanıttı. İlk 'lab-burger' 200 bin Euro'ya mal olsa da Prost, Guardian gazetesine verdiği röportajda bu rakamın seri üretimde kilo başına 12 Euro'ya kadar düşeceğini söylüyor. 

Bu, veganlar için de iyi bir haber çünkü laboratuvar ortamında üretilen et için hiçbir hayvan öldürülmüyor. Laboratuvarda et üretmek şimdilik pahalı olsa da, geleceğin dünyasında laboratuarların yerini büyük fabrikaların almasıyla 'yapay et' daha ucuza mal edilebilir ve et üretiminin doğaya maliyetleri sıfırlanabilir.

3. Yosunlar

3. Yosunlar

Evet birçok Uzak Doğu ülkesinde tüketiliyor ama her yosun değil. Okyanuslar, denizler, ırmaklar, dereler yakın gelecekte yeni tarlalarımız olabilir. 2008 yılında beslenme amaçlı olarak 16 milyon ton yosun okyanuslardan toplandı - çoğunlukla Asya'da. Amerika Birleşik Devletleri'nde de 'yosun tarımı' yeni bir iş kolu olarak yükseliyor ve yosunlar yeni mahsül olarak görülüyor. Deniz sebzelerine yakın gelecekte tabaklarımıza daha sık rastlayabiliriz.

4. Sentetik alkol içmek haram mı?

4. Sentetik alkol içmek haram mı?

Biranın tüm etkilerini gösteren ama alkol içermeyen bir içki düşünün. Bu, bugün pek mümkün değil ancak David Nutt'ın iddiasına göre yakın zamanda mümkün olacak. Kimyasal yapısı benzodiazepine benzeyen psikoaktif bir madde içerecek olan yeni nesil yapay alkol, alkollü içeceklerin rahatlama, sosyallik gibi tüm olumlu etkileri beynin ilgili bölümleriyle interaksiyona geçerek sağlayacak ancak mide bulantısı, 'akşamdan kalma' gibi kötü yan etkileri göstermeyecek.

Peki sentetik alkollü içki içme fikrine Diyanet nasıl yaklaşacak?

5. Peki ya sentetik süt?

5. Peki ya sentetik süt?

İki vegan biyo-mühendisin başlattığı Muufri isimli şirketin amacı 2017 yılına kadar sentetik sütü buzdolaplarımıza yerleştirmek. Endüstriyel çiftliklerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sütü için ağır şartlar altında yaşatılması durumunun harekete geçirdiği ikili, buna kalıcı bir çözüm geliştirmek için bu işe girdiklerini söylüyor.

6. Yeni su kaynağı: Terli elbiseler

6. Yeni su kaynağı: Terli elbiseler

UNICEF'in 2013 yılında geliştirdiği Ter Makinesi, insanların terli elbiselerinden terlerini damıtıyor ve bunu içilebilir su haline getiriyor. Milyonlarca insanın karşı karşıya olduğu temiz su bulma sorununa çözüm getirmesi mümkün olan teknoloji, yakın gelecekte, su kaynakları daha da tehlike altına girdiğinde, bütün insanlar için bir çözüm olabilir.

7. Soylent

7. Soylent

Şu an için yalnızca ABD'de satışa sunulan Soylent, bir insanın günlük olarak ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içeren bir gıda takviyesi. Pek çok kullananı hali hazırda bulunan Soylent beslenme konusunda radikal bir fikir. Yalnızca Soylent tüketerek yaşanabileceği iddia ediliyor ve henüz bu fikri bilimsel olarak yalanlayan olmadı.

Yemek hazırlamaya çok fazla zaman ve para harcadığını fark eden bir yazılım mühendisi Rob Rhinehart'ın bu gıda takviyesi aylık 225 dolar gibi bir fiyata satılıyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
57
50
42
14
13
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın