Görüş Bildir
Haberler
'İstihbarat Takibi Kabul Edilemez'

'İstihbarat Takibi Kabul Edilemez'

Fatih UZUN
18.08.2014 - 21:19

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği haberleriyle ilgili olarak Alman mevkidaşı ile görüşen Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Müttefik iki ülke arasında birbirine yönelik istihbarat takibi kabul edilemez.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile telefon görüşmesi yapan Davutoğlu, 'Müttefik bir ülkeninin, istihbarat faaliyetlerinde hedef olarak görülmesinin ittifak ruhuna aykırı olduğunu' vurguladı.

Davutoğlu'nun görüşmede mevkidaşı Steinmeier'e, 'Müttefik iki ülke arasında birbirine yönelik istihbarat takibi kabul edilemez' dediği belirtildi.

Görüşmede ayrıca, iki ülkenin istihbarat başkanlarının en kısa zamanda bir araya gelerek, Alman İstihbarat Başkanı tarafından Türk mevkidaşına izahat verilmesi konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Gündüz saatlerinde Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, bakanlık yetkilileriyle görüştü. Görüşmeden sonra yapılan yazılı açıklamada, Alman basınında yer alan iddiaların kaygı verici olduğu belirtildi. 'Söz konusu iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir durum bulunmaktadır. Dostlar ve müttefikler arasında karşılık güven ve saygının esas olması gereken bir ortamda bu tür uygulamalar hiçbir şekilde kabul edilemez' denildi.

'Ülkemiz ile Almanya arasında tarihi derinliğe sahip dostluk ve müttefiklik ilişkileriyle hiçbir şekilde bağdaşmayan bu uygulamanın, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden gerçek sınamalarla ortak mücadelemize zarar vereceği de bilinmelidir. Alman basınında yer alan iddialar konusunda Almanya makamlarının resmi ve tatminkar bir açıklama sunması ve iddialar doğru ise bu faaliyetlerin derhal sona erdirilmesi beklenmektedir. Bu konudaki görüş ve beklentilerimiz bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Almanya Büyükelçisi’ne de kuvvetle vurgulanmıştır.'

Davutoğlu: Kabul edilemez

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Artvin'de konuştu.

'Almanya'nın dinleme yapması mazur görülemez' diyen Davutoğlu, izahat beklediklerini söyledi.

Davutoğlu Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier ile bu konuyu konuşacağını söyledi.

Merkel: İstihbarat teşklatı hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Federal İstihbarat Teşkilatı’nın Türkiye’ye yönelik dinleme ve izleme faaliyetlerinde bulunduğu iddialarına ilişkin ilk kez konuştu.

Letonya Başbakanı Laimdota Straujuma ile görüşmesinden sonra basın toplantısında konuşan Alman Şansöyle, konuyla ilgili bir soruya 'Almanya'daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum' karşılığını verdi.

Bir gazeteci iddialarla ilgili Merkel'in daha önce kendi telefonu da dahil Almanya'nın ABD istihbaratı tarafından dinlenmesini hatırlattı. Gazeteci, Merkel'in ABD dinlemeleriyle ilgili ‘’Bu sizin, 'Dostlar arasında dinleme olmaz’ sözlerinizle bağdaşıyor mu?' sorusunu yöneltti. Merkel, 'Almanya'daki istihbarat teşkilatlarının çalışmaları hakkında kamuoyu önünde bilgi vermiyorum. Gerekli olan ne varsa bu Federal Meclis Parlamento Kontrol Komitesi'nde (PKGr) konuşulur, tartışılır. Gerekli olduğunda PKGr'e daha fazla bilgi verebilir'' yanıtını verdi.

Söz konusu cümleyi de o dönemde ABD bağlamında sarfettiğini belirten Merkel, ''Biz hala güvenlik ve aynı zamanda bilgilerle nasıl davranacağımız konusunda farklı görüşe sahibiz. Bu farklılıkların süreceğini düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Angela Merkel, bu konuda şimdilik bu kadar söyleyebileceğini kaydetti.

Alman Der Spiegel dergisi, Alman istihbarat servisi BND'nin hükümet tarafından 2009'da kendisine verilen talimat gereği Türkiye'ye yönelik istihbarat ve dinleme faaliyetlerini yürütmeye devam ettiğini yazmıştı.

Frankfurter Allgemeine gazetesi de, Alman istihbaratının Türkiye’yi dinlediği iddiasının hükümet çevrelerince doğrulandığını yazmıştı.

AA

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/mut...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0