Görüş Bildir
Haberler
'İsrail ile Türkiye İlişkilerin Normalleşmesi İçin Anlaştı'

'İsrail ile Türkiye İlişkilerin Normalleşmesi İçin Anlaştı'

Ulaş
17.12.2015 - 21:33 Son Güncelleme: 18.12.2015 - 11:33

İsrail ile Türkiye ilişkilerin normalleşmesi için ön anlaşmaya vardı. Al Jazeera'ye konuşan üst düzey Dışişleri yetkilisi 'İsrail ile görüştüğümüz doğru, ama ilişkiler onarılmadı. Fakat bunun yakın olduğunu söyleyebilirim' dedi. İsrail televizyonu Kanal 10'a göre ise İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Büyükelçiler başkentlere geri dönecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2010'daki Mavi Marmara saldırısıyla gerilen İsrail ile Türkiye ilişkilerinin onarılması için ön anlaşma sağlandı. İsrail televizyonu Kanal 10’un haberine göre, Mİsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. 

Al Jazeera'ye konuşan üst düzey Dışişleri yetkilisi ise İsrailli yetkililerle İsviçre'de görüşmeler yaptıklarını doğrulasa da 'İsviçre de görüştüğümüz doğru. Ama ilişkiler onarılmadı. Fakat bunun yakın olduğunu söyleyebilirim.' dedi.

İsviçre'deki görüşmede Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti

İsviçre'deki görüşmede Türkiye'yi Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu temsil etti

BBC Türkçe'nin verdiği bilgiye göre ise İsmini vermek istemeyen İsrailli yetkili, ön anlaşmanın tarafların İsviçre'de yaptığı görüşmede sağlandığını belirtti.

İsviçre'deki görüşmeye İsrail tarafından istihbarat servisi Mossad'ın başına geçmesi beklenen Yossi Cohen ile büyükelçi Joseph Ciechanover'in katıldığı, Türkiye'yi ise Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun temsil ettiği belirtiliyor.

Kanal 10 ve Haaretz'e göre taslak halindeki ön anlaşmada yer alan maddeler ise şu şekilde:

Kanal 10 ve Haaretz'e göre taslak halindeki ön anlaşmada yer alan maddeler ise şu şekilde:
  • Ülkeler, büyükelçilerini yeniden görevlendirecek.

  • Türkiye, parlamentodan bir yasa geçirecek. Bu yasa sayesinde Mavi Marmara saldırısına katılan İsrail ordusu subay ve askerlerine karşı açılan bütün davalar kapatılacak. Yeni davaların açılması da engellenecek.

  • İsrail, Mavi Marmara saldırısının kurbanları için fon oluşturacak. Saldırıda ölen ya da yaralananlar için 20 milyon dolarlık tazminat ödenecek.

  • Gush Etzion’da 3 yerleşimci gencin kaçırılıp öldürülmesi olayının arkasında olan ve İstanbul'da ikamet eden Hamas üyesi Salah Aruri Türkiye'den sınırdışı edilecek. İsrail, Aruri'nin Batı Şeria'daki Hamas mensuplarını yönlendirdiğini iddia ediyor. Anlaşma kapsamında Hamas'ın Türkiye'deki aktivitelerine de genel olarak sınırlama getiriliyor.

  • Anlaşmanın imzalanmasının ardından Türkiye ile İsrail doğalgaz konusunda görüşmelere başlayacak. Türkiye İsrail'den doğalgaz alacak. Ayrıyeten İsrail'in, Avrupa'ya gaz ihracatına imkân verecek bir boru hattının Türkiye'den geçmesi için izin verilecek.

Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili de Türkiye ile İsrail arasında ön anlaşmanın sağlandığını doğruladı. 

Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için bugüne dek üç şart sürdü. Bunlar Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi, saldırıda ölen 9 Türk’ün ailelerine tazminat ödenmesi ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasıydı. 2013 Mart’ında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak saldırı için özür dilemiş ve tazminat ödemeyi kabul etmişti. Ancak o günden bu yana ilişkilerin normalleşmesi için iki taraftan da herhangi başka bir adım gelmemişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan şartları hatırlatmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan şartları hatırlatmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin üç şartının kabul edilmesi halinde İsrail ile ilişkilerin normalleşebileceğini, bunun da bölge için büyük faydaları olacağını belirtmişti. İsrail’in tazminat ödeme taahhütü ve anlaşma, bu açıklamadan yalnızca birkaç gün sonra geldi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
88
23
16
15
13
2