Görüş Bildir
Haberler
'IŞİD'le Savaşanlara Sırt Çeviremezdik'

'IŞİD'le Savaşanlara Sırt Çeviremezdik'

Batuhan
20.10.2014 - 14:13 Son Güncelleme: 20.10.2014 - 15:19

ABD, Kobani'de IŞİD ile savaşan YPG'ye havadan silah ve tıbbi yardımda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, askeri yardım indirmesiyle ilgili, 'Türk yetkililere ABD politikasında bir değişiklik olmadığını ilettik, yaptığımız krize anlık bir müdahaleydi' dedi.

Kerry konuyla ilgili açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

'Türk yetklililerle görüştük, ben görüştüm, Başkan Obama da görüştü, ve çok çok açık bir şekilde bunun ABD’nin siyasetinde bir değişiklik olmadığını bildirdik. Bu bir kriz anı, olağanüstü bir durum, bizim yaptığımız da krize anlık müdahaleydi. IŞİD’e karşı savaşan bir halka sırtımızı dönmek sorumsuzca ve ahlaki açıdan zor bir durum olurdu'

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin, Suriye'de IŞİD’e karşı Kobani'yi (Aynul Arab) koruyan Kürt güçlere takviye sağlamak için Kobani bölgesine havadan birçok yardım yaptığı belirtildi.

ABD Hava Kuvvetleri'nin C-130 tipi nakliye uçağının Irak’taki Kürt yönetimi tarafından sağlanan silah, cephane ve tıbbi malzeme yardımını, Kobani’de IŞİD’e karşı savaşan Kürt güçlerine ulaştırdığı vurgulandı. Açıklamada, yardımın ardından uçağın bölgeden güvenli şekilde ayrıldığı ifade edildi.

Irak Kürt Bölgesi İstihbarat ve Savunma Ajansı Sorumlusu Lahor Ceng Talabani, sosyal paylaşım sitesi Facebook'taki resmi sayfasında, Kobani'ye gönderilen yardımların detaylarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

'10 gün süren büyük uğraş ve çabalardan sonra gece saat 02.35'te ABD Hava Kuvvetlerine ait üç adet C-130 tipi kargo uçağıyla yaklaşık 24 tonluk silah ve mühimmat ile 10 tonluk tıbbi yardımı, Kobani'deki YPG birliklerine ulaştırdık'

Reuters 'e göre, Kürt güçleri adına konuşan bir sözcü de mühimmatın ve silahların büyük kısmının kendilerine ulaştığını belirtti.

PYD Sözcüsü Redur Celil konuyla ilgili Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Yardımlar askeri operasyonların devamı açısından olumlu bir etki yapacaktır ve biz kesinlikle daha fazla yardım gelmesini umuyoruz' ifadelerini kullandı.

Açıklamada, Amerikan ordusunun Kobani’de IŞİD’e karşı bugüne kadar 135 hava saldırısı düzenlediği de belirtildi.

Bu saldırıların IŞİD’in ilerleyişini engellediği, yüzlerce savaşçısının öldürüldüğü, muharebe teçhizatlarının imha edildiği veya hasar verildiğine yönelik belirtilerin bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, “Ancak IŞİD kente yönelik tehdidini sürdürüyor. Kürt güçlerinin direnişine devam ettiği Kobani’de güvenlik durumu kırılganlığını koruyor. CENTCOM Komutanı'nın da belirttiği gibi Kobani hala düşebilir” değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada saldırıların “Doğal Kararlılık” operasyonlarının bir parçası olarak gerçekleştirildiği belirtildi.

PYD yönetimi, geçtiğimiz hafta Kobani’de IŞİD’e karşı kullanılmak üzere Irak Kürt Yönetimi’nden sembolik bir silah yardımı aldıklarını ancak silahların Türkiye'nin yardım koridoru açmaması sebebiyle Kobani’ye ulaştırılamadığını ve PYD'nin ilan ettiği Cezire kantonunda kaldığını açıklamıştı.

'Obama Erdoğan'ı bilgilendirdi'

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Amerikalı üst düzey bir yetkili, Amerikan güçlerinin Kobani’de IŞİD ile savaşan güçlere havadan silah ve insani malzeme yardımı yapmasıyla ilgili olarak, ABD Başkanı Barack Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdiğini kaydetti.

Telekonferansla gazetecilere bilgi veren Amerikalı üst düzey yetkili, Kobani’de IŞİD ile Kürt güçler arasında zorlu bir çatışmanın olduğunu, bu nedenle Obama’nın bu konuda harekete geçmek istediğini söyledi.

Yetkili, “Türkiye’nin Kürt gruplar da dahil bazı gruplara yönelik kaygılarını anladıklarını ama IŞİD’in de ABD ve Türkiye’nin ortak düşmanı olduğunu” kaydetti.

Türkiye ile IŞİD’in gücünü azaltma ve yok etmede en iyi yollar konusunda görüşmeler devam etse de birçok düzeyde Türkiye ile işbirliğinin olduğuna işaret eden yetkili, bu tür konuların Ankara ile gelecek günlerdeki görüşme maddelerinden biri olmaya devam edeceğini bildirdi.

Amerikalı üst düzey yetkili, Türkiye ile bu konudaki ortaklıklarına değer verdiklerini anlatarak, “Türkiye bu konuda en yakın müttefiklerimizden biri olmaya devam ediyor” dedi.

Kobani’ye yeniden takviye yapmanın yollarına da baktıklarını dile getiren yetkililer, bunlardan birinin de karadan yardım olduğunu, bunun da Türkiye ile görüşülmesi gerektiğini kaydetti. Yetkililer sahadaki güçlerin ihtiyaçlarını değerlendirmeyi sürdürdüklerini de bildirdi.

YPG sözcülerinden Redur Helil ise görüntülü iletişim uygulaması Skype ile Reuters'a ABD'nin silah yardımı konusunda açıklama yaptı. ABD'den 'daha fazla yardım beklediklerini' söyleyen Helil, 'Bunun tabii ki askeri operasyonlara olumlu bir etkisi olacaktır. Kesinlikle daha fazla destek bekliyoruz' dedi.

'ABD'nin 'evet' ifadesi beklemesi yanlış olur'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu günübirlik Afganistan ziyaretinden dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin PYD'ye silah vermesinin doğru olmayacağını söylemiş ve konuyla ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

'Son günlerde bir şeyler dolaşmaya başladı. Nedir o? PYD'ye silah desteği vermek ve PYD'ye verilecek silah desteği ile IŞİD'e karşı burada bir cephe oluşturmak. PYD şu anda bizim için PKK ile eştir. O da bir terör örgütüdür. Yani bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan, NATO'da beraber olan Amerika'nın böyle bir desteği, açıktan açığa bunu söyleyerek bizden böyle bir 'evet' ifadesini, yaklaşımını beklemesi bir defa çok çok yanlış olur. Böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye 'evet' diyemeyiz. Sen şu anda arazide rejime karşı, IŞİD'e karşı mücadele verenlere niye bugüne kadar vermiyorsun bu desteği? Madem böyle bir destek vereceksin, arazide şu anda rejime karşı da, IŞİD'e karşı da mücadele verenler var. Onlara ver.'

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/abd...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0