Görüş Bildir
Haberler
New York Times: 'IŞİD Kimyasal Silaha Sahip Olabilir'

New York Times: 'IŞİD Kimyasal Silaha Sahip Olabilir'

adem kara
16.10.2014 - 11:04

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye ve Irak'ta ele geçirdiği bölgelerde bulunan kimyasal silah stoklarının örgütün eline geçmiş olabileceği ileri sürülüyor.

ABD gazetesi New York Times'ın haberinde ABD'nin Irak'taki kimyasal silahların varlığını örtbas ettiği iddia edildi.

Haberde, 2003'teki Irak işgali ve Saddam Hüseyin'in devrilmesinden sonra 5 bin kimyasal savaş başlığı ya da bombanın ülkede bulduğu ileri sürüldü.

2004 ve 2011 yılları arasında en az 17 ABD askeri ve yedi Iraklı polis memuru sinir gazı veya hardal gazı kimyasallarına maruz kaldığı da ifade ediliyor.

Ancak bu kişilerin Pentagon tarafından 'herhangi bir yaralanmayı önemsememeye teşvik edildiği' vurgulanıyor.

Irak'ın kimyasal silah depolarının ayrıntıları, Iraklı ve ABD'li yetkilileri yeniden düzenlenen istihbarat belgeleri ve askerler ile görüşmeler sayesinde yeni ortaya çıktı.

New York Times'a konuşan eski bir İngiliz komutan da 'IŞİD kirli bomba yapımında kullanılacak kimyasallara erişebilir' diyor.

Eski albay Hamish de Bretton-Gordon'ın uyarısı, hardal ve sarin gazı ile dolu iki büyük stoğun güvenli halde olmadığının ortaya çıktığı bir döneme rastlıyor.

İngiliz ordusunun kimyasal ve nükleer silahları koruma güçlerinin eski komutanı, IŞİD'in kirli bomba yapma kapasitesine sahip olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Zehirli gazla dolu mermilerin IŞİD tarafından kontrol edilen bölgelerde korumasız halde saklandığı da haberde yer alaln iddialar arasında.

İngiliz eski albay IŞİD'in Suriye'de kimyasal silah kullanmaya kararlı olduğunu gösterdiğini ve Irak'taki ilerlemesi sayesinde bu tür silahlara ulaşabilir halde olduğunu söylüyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0