Görüş Bildir
Haberler
'IŞİD'in Yüzde 10′u Türk, Örgüt Türkiye'de Harekete Geçebilir'

'IŞİD'in Yüzde 10′u Türk, Örgüt Türkiye'de Harekete Geçebilir'

adem kara
05.08.2014 - 11:02 Son Güncelleme: 05.08.2014 - 12:21
İçeriğin Devamı Aşağıda

Alman gazetesi Die Welt, Irak ve Suriye’de terör estiren radikal İslamcı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütün üyelerinin yüzde 10′unun Türkiyeli olduğunu savundu. Gazete, Araplardan sonra IŞİD’e en çok Türklerin katıldığına vurgu yaptığı haberinde, “IŞİD’in Türk Birliği ” başlığını kullandı.

Die Welt, adını İslam Devleti olarak değiştirse de kamuoyunda daha çok Irak Şam İslam Devleti olarak tanınan IŞİD hakkındaki analizinde şu ifadeyi kullandı: “Ankara’nın elindeki bilgilere göre, IŞİD saflarına katılan Türk vatandaşlarının sayısı 1000′i aşmış durumda .”

Gazetenin Budapeşte bürosundan Boris Kálnoky imzasını taşıyan haberde, sayılarının 10-15 bin dolayında olduğu tahmin edilen IŞİD militanlarının en az yüzde 10′unun Türk olduğu iddiası yer aldı.

Haberde, IŞİD komutanlarının ‘ çok sayıda Türk kökenlinin IŞİD tarafından eğitildikten sonra tekrar Türkiye’ye döndüğü’ yönündeki iddiaları da hatırlatılarak, ‘ Türkiye’de pasif durumda bekleyen militanların zamanı geldiğinde ülke içinde harekete geçeceği ‘ savunuldu.

Die Welt, Avrupa ülkelerinin istihbarat birimlerine dayanarak, Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya ve diğer Avrupa ülkelerinden 1200 dolayında militanın Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD saflarına katıldığını da yazdı. Haberde, militanların savaştıktan sonra yine Türkiye üzerinden Avrupa’ya döndüğü ve bunun ‘ AB’yle Türkiye ilişkilerini yakın zamanda olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olacağı’ yorumu yer aldı.

Türkiye’nin IŞİD’e, Esad’a karşı savaşması konusunda başından beri destek verdiği savunulan haberde, ‘şimdi IŞİD’in Türkiye’yi tehdit eder hale gelmesinin tam bir ironi olduğu‘ belirtiliyor.

Haberde, IŞİD’in Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nda rehin aldığı 49 kişiye ilişkin yayın yasağı da eleştirildi. Die Welt, bu kişilerin hala rehin olduğunu vurgulayıp, “ Ama, Ankara sorunu çoktan çözmüş durumda. Kim rehineler konusunda haber yaparsa, soluğu mahkemede alıyor. Böyle olunca, kamuoyunda rehine sorunu diye de bir şey yok ” ifadelerini kullandı.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/die-we...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
1
0
0
0