Görüş Bildir
Haberler
"IŞİD'in Ana Gelir Kaynağı Vergiler"

"IŞİD'in Ana Gelir Kaynağı Vergiler"

Batuhan
01.11.2015 - 13:18

İtalyan gazeteci Loretta Napoleoni, Irak ve Suriye'nin birçok noktasında ‘İslam Devleti' ilan eden IŞİD'in ana gelir kaynağının petrol satışı değil, vergi geliri olduğunu yazdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hazırladığı analiz hakkında Sputnik'e bilgi veren Loretta Napoleoni, 'IŞİD'in gelirlerinin büyük kısmını petrol satışından elde ettiği bilgisi doğru değil. Evet bu da önemli bir gelir kalemi ama en önemlisi vergi tahsilatı. IŞİD'in kontrolündeki topraklarda yaklaşık 8 milyon kişi yaşıyor ve örgüt kendi işleri için bu kişilerden vergi tahsil ediyor' diye konuştu.

Petrolün de vergilendirmeye dahil olduğunu belirten Napoleoni, petrol üretimi ve kaçakçılığı yapanların bunun için vergi ödediğini ifade etti.

‘İNSAN KAÇAKÇILIĞI DA BÜYÜK BİR KAYNAK'

İtalyan gazeteciye göre, IŞİD insan kaçakçılığından da kayda değer vergi geliri elde ediyor:

'IŞİD, sınırı geçen her kişi başına vergi koyuyor. Sınır geçişleri genelde, insan tacirleri tarafından IŞİD'in kontrolündeki topraklardan Türkiye'ye doğru yapılıyor. IŞİD bundan haftada yaklaşık 500 bin euro gelir elde ediyor.'

IŞİD'İN VERGİ GELİRLERİNİ KESMEK İMKANSIZ'

Napoleoni, IŞİD'in kapalı bir ekonomiye sahip olması nedeniyle vergi gelirlerini kesmenin bir yolu olmadığı görüşünde.

'Bu, komşu ülkelerin de ekonomisiyle iç içe geçen bir savaş ekonomisi. Kürdistan'a, Suriye'nin güneyine petrol satıyorlar. Türkiye sınırında petrol satışı yapıyorlar. Aynı şey gıda kaçakçılığı için de söz konusu. Sınır bölgelerinde istikrar sağlanmadıkça, ki bu imkansız, bu ticaretin önü kesilemez.'

Financial Times gazetesi de, geçen ay yayınladığı bir haberde, IŞİD terör örgütünün günlük gelirinin 1 milyon dolar ile 5 milyon dolar arasında olduğu, ayrıca günde 80 bin varile kadar petrol kaçırdığını yazmıştı.

Sputniknews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
6
4
3
3
2
0