Görüş Bildir
Haberler
"İran ile Nükleer Anlaşmanın Müzakerelerine Şubat'ta Başlayabiliriz"

"İran ile Nükleer Anlaşmanın Müzakerelerine Şubat'ta Başlayabiliriz"

Batuhan
28.01.2014 - 10:26

"İran ile Nükleer Anlaşmanın Müzakerelerine Şubat'ta Başlayabiliriz"

İran’ın nükleer programını kısmen iptal etmesine karşılık altı büyük devlet tarafından kendisine uygulanan yaptırımların tedricen kaldırılmasını öngören nihai anlaşmaya ilişkin görüşmelerin gelecek ay New York’ta başlayabileceği ifade edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf bir e-posta mesajında, “Kapsamlı müzakerelerin ilk turunun henüz doğrulanma aşamasında olan tarihlerde, Şubat ayında New York’ta başlayacağını düşünüyoruz” dedi.

Reuters’e bilgi veren üst düzeyli bir diplomat, altı büyük devletin 16 Şubat haftasının başını uygun gördüklerini ancak ABD’de yaklaşan bayram nedeniyle 18 Şubat’tan öncesinin olası görünmediğini söyledi.

Washington’da ise Kongre yetkilileri, İran’a nükleer programından dolayı yeni yaptırımlar getiren girişimlerin hız kestiğini ve eskisine göre çok daha etkisiz önlemler içeren bir tasarı planlandığını söylediler.

ABD ve Avrupa Birliği, Kasım ayında İran’la varılan ve 20 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başlanan nükleer anlaşma kapsamında, İran’a uygulanan yaptırımlardan petrol ihracatı, otomotiv servisleri ve kıymetli metaller ticareti gibi alanlara girenleri hafifletmişlerdi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geçen hafta Davos’ta toplanan Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın oluşturduğu P5+1 grubu ile kapsamlı bir nükleer anlaşma yapmaya istekli olduğunu söyledi.

Ruhani bu yolla İran’ın zayıflayan ekonomisini güçlendirmek istediklerini belirterek Batılı şirketlere İran’a yatırım yapmaları çağrısında bulunmuştu.

ZETE

Kaynak: http://zete.com/2014/01/iran-ile-nukl...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0