Görüş Bildir
Haberler
'Hayatını Kaybeden ÖSO'cuların Ailelerine Vatandaşlık ile Ev Sözü Verildi' İddiaları Meclis Gündeminde

etiket 'Hayatını Kaybeden ÖSO'cuların Ailelerine Vatandaşlık ile Ev Sözü Verildi' İddiaları Meclis Gündeminde

Emre Ordu
07.09.2018 - 20:32 Son Güncelleme: 08.09.2018 - 13:03

Reuters haber ajansı, Suriye'de savaşırken hayatını kaybeden ÖSO militanlarının aileleri ile görüştü. Kendilerine para yardımı yapıldığını belirten ailelerin iddiasına göre, Türk yetkililer ev ve vatandaşlık sözü verdi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray verdiği soru önergesi ile iddiaları Meclis gündemine taşıdı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Reuters'ın haberinin ardından kamuoyunda tartışma yaratan iddialar İYİ Parti Basın ve Medyadan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray tarafından Meclis gündemine taşındı.  

Çıray, hayatını kaybeden ÖSO militanlarının ailelerinin, Türk yetkililerce kendilerine vatandaşlık ile ev sözü verildiği iddiaları üzerine TBMM Başkanlığı'na, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.  Söz konusu iddialar hakkında açıklamalarda bulunan İYİ Partili Çıray, 'Bunun gerçek olmadığına inanmak istiyoruz” dedi.

"Haberler doğruysa Türkiye'nin başı dertte demektir"

"Haberler doğruysa Türkiye'nin başı dertte demektir"

'Halkımızın çok ağır bir hayat pahalılığının altında ezilmeye başlaması ÖSO militan ve ailelerine yapıldığı iddia edilen bu yardımları ağır bir ahlaki, hukuki ve siyasi mesele haline getirmiştir' diyen Çıray, 'Cumhurbaşkanlığı iktidarı bundan ötürü Türk Milletine ikna edici açıklama yapmak ve onu aydınlatmakla mükelleftir” ifadelerini kullandı. 

Haberlerin doğru olması durumunda Türkiye'nin başının dışarıda ciddi şekilde dertte olduğunu savunan Çıray, 'Çünkü yegâne amaçları bölgeyi kendi stratejik amaçları doğrultusunda paylaşmak olan süper güçlerin bunu istismar etmeleri kaçınılmazdır” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çıray, TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Çıray,  TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1-Medyada iddia edildiği gibi Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) militanlarına Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiş midir? Medyadaki iddia doğru ise kaç ÖSO militanın ve ailesine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmiştir?

2 – ÖSO militanlarının eğitim, donanım, ikmal ve iaşeleri için ne kadar para harcanmıştır?

3 – ÖSO militanlarına bugüne kadar maaş ve sosyal güvence (SGK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR vs.) imkânı sağlanmış mıdır? Sağlandıysa bu tutar ne kadar TL’dir?

4 – ÖSO militanları sağlık hizmetlerinden faydalanmış mıdır? Faydalandılarsa hizmetlerin tutarı güncel rakamlarla kaç TL’dir?

5 – ÖSO militanları veya ailelerinin ikamesi için konut kiralanmış ya da satın alınmış mıdır? Şayet bu imkânlardan herhangi birisi sağlandıysa kaç adet konut sağlanmış ve bunun güncel rakamlarla devlet hazinesine olan maliyeti kaç TL’dir?

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

Reuters haber ajansından Khalil Ashawi, Suriyeli yetkililer ve isimlerle konuştu. Türkiye’nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’nun bünyesinde görevli Teğmen Abdullah Halawa saldırılarda hayatını kaybeden Suriyelilere, 9.142 dolar (Yaklaşık 60.000 TL) verildiğini öne sürdü. Halawa ayrıca yaralananlara 15 bin, yaralanarak sakat kalanlara da 30 bin TL verileceğini söyledi.

Türkiye'nin ölen 65 kişinin yakınlarına yardım yaptığını belirten Halawa, 'Onlara Türkiye vatandaşlığı ve ev de verilecek. Onların feda ettiklerinin karşılığını vermiyor ama yapılabilecek en iyi şey onları onurlandırmak” dedi.

"Üç kişinin akrabalarına parmak izi karşılığı 60 bin lira verildi"

"Üç kişinin akrabalarına parmak izi karşılığı 60 bin lira verildi"

 Teğmen Abdullah Halawa 

İçeriğin Devamı Aşağıda

19 yaşındaki oğlu ölen Maamoun Şaban da Teğmen Halawa ile aynı iddiayı dile getirdi. Şaban, 'Türk kardeşlerimiz bize çok yardım ediyor. Bize vatandaşlık ve Türk topraklarında ev sözü verdiler” ifadelerini kullandı. 

Haberde, Afrin’de hayatını kaybeden üç kişinin akrabalarına, sınıra yakın bir kasabada parmak izi ve belgeler karşılığında 60.000 TL verildiği aktarıldı.

"Eşimin 500 liralık maaşını alıyorum"

"Eşimin 500 liralık maaşını alıyorum"

Malak al-Sweid 

Malak al-Sweid isimli 30 yaşındaki kadın da vatandaş olur olmaz Türkiye’ye taşınacağını söyledi. Kocasının Afrin’de bir mayına basarak öldüğünü söyleyen kadın, eşinin maaşı olan 500 TL’yi almaya devam ettiğini kaydetti.

"Bize vatandaşlık prosedürünün yolda olduğu söylendi"

"Bize vatandaşlık prosedürünün yolda olduğu söylendi"

İbrahim Jenbod

Suriye’de hayatını kaybeden 20 yaşındaki bir ÖSO mensubunun babası İbrahim Jenbod da, “Türkiye’den gelen nakit, borca girdikten sonra kurtuluş oldu. Bize vatandaşlık prosedürünün yolda olduğu söylendi” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1593
623
134
133
42
40
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
cilginbezelye

anlamadım, kendi ülkelerini korudukları için neden bizim kendi vatandaşımızın şehidimizin ailesinin sahip olamadığı şeylere konuyorlar? gerçekten mantıklı bi... Devamını Gör

cilginbezelye

gitsinler suriyeden ev versinler bunlara

Asuman Gökçe

Bizim askerlerimiz bi karış toprak vermemek için şehit olsun, bunlar gelsin kendi ülkesi için savaştı diye benim ülkemden toprak kazanma hakkına sahip olsun.... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Normalde küfür etmeyi cidden sevmiyorum ama sizin kadın,erkek,yaşlı tüm sülalenizi sikeyim ya.Bizim için mi savaşıyorsunuz orospu çocukları.Bu nasıl bir ülke... Devamını Gör

leaks

Y agerçekten doğru söyledin esat siksin bunları ben bir ev alabilmek için burda kırk takla adayımm adamlara ev ve vatandaşlık verilme sözü versinler az demei... Devamını Gör