Görüş Bildir
Haberler
‘Hayata Dönüş Operasyonu’ Böyle Başladı

‘Hayata Dönüş Operasyonu’ Böyle Başladı

ATKN
09.03.2015 - 14:56
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000’de yapılan ‘Hayata Dönüş Operasyonu’nun başladığı anın fotoğrafı ortaya çıktı.

Fotoğrafta dönemin Cezaevi Bölük Komutanı Yüzbaşı Zeki Bingöl, operasyonun yazılı emrini megafonla okurken görülüyor. Operasyon sonrası teslim olan mahkûmların fotoğrafları da kare kare çekilmiş.

İstanbul Bayrampaşa Cezaevi’nde, F tipi cezaevlerinin açılmasını protesto için başlatılan ölüm oruçlarına son vermek amacıyla 19 Aralık 2000’de düzenlenen ‘Hayat Dönüş Operasyonu’ ile ilgili yeni fotoğraflara HaberTürk ulaştı. 12 kişinin can verdiği, 29 kişinin ağır yaralandığı Bayrampaşa Cezaevi’ndeki operasyonla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada ifade veren dönemin Cezaevi Jandarma Bölük Komutanı Zeki Bingöl, operasyonun dönemin İstanbul Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Engin Hoş’un yazılı verdiği ‘Tufan Harekât Emri’ne göre gerçekleştirildiğini söylemişti.

OPERASYON ÖNCESİ MEGAFONLA UYARI 

Mustafa Şekeroğlu'nun haberine göre; Bu planla sabah 05.00’te gerçekleştirilen ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ öncesi, dönemin Cezaevi Komutanı Yüzbaşı Zeki Bingöl’ün, megafonla mahkûmları uyarıp sorunsuz biçimde teslim olmalarını söylediği kare de ortaya çıktı. Bingöl’ün bir duvar deliğinden megafonla mahkûmlara seslenirken görüldüğü fotoğrafta, operasyon için hazır bulunan yüzleri gaz maskeli askerler de dikkat çekti.

BÖLGE KOMUTANLIĞI FOTOĞRAFÇILARI ÇEKTİ 

Fotoğrafların çekimi ise Bayrampaşa ve Ümraniye’de düzenlenen ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ öncesinde Tuğgeneral Hoş tarafından Bölge Komutanlığı’ndaki fotoğrafçıların görevlendirilmesiyle gerçekleşti. Fotoğrafçılar, operasyonu öncesi ve sonrasında anbean kareledi. Akşam saat 20.30’da sonlanan operasyona ait fotoğraflardan birinde terör örgütü DHKPC’nin cezaevi sorumlusu Şadi Özpolat ile örgütün Türkiye sorumlusu Ercan Kartal ve arkadaşları da bulunuyor.

İDDİANAME HAZIRLANDI 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 kişinin ölümü, 29 kişinin ağır yaralanmasıyla ilgili soruşturma açmıştı. Soruşturma 5 yılda tamamlanmıştı. Savcılık, operasyonda görev alan 157 jandarma görevlisi hakkında, kendilerine verilen görevin yapılması sırasında görev sınırlarını aşarak aşırı güç kullandıkları gerekçesiyle “olası kasıtla insan öldürmek ve kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından 501 yıldan 735 yıla kadar hapis cezası istemişti. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, 92 ihbarcı ve 72 müşteki yer alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0