Görüş Bildir
Haberler
'Hastayım' Deyip İfade Vermeyen Soma Holding'in Patronu Müfettişler İçin 'Masa Donatmış'

'Hastayım' Deyip İfade Vermeyen Soma Holding'in Patronu Müfettişler İçin 'Masa Donatmış'

Batuhan
24.08.2014 - 11:13

Skandal Yemek

TBMM'de kurulan Soma Komisyonu'na sağlık sorunlarını gerekçe göstererek gitmeyen Soma Holding patronu Alp Gürkan, 17 Ağustos'ta müfettiş ve TKİ bürokratlarıyla buluştu. Buluşmaya tepki gösteren CHP'li Özel, TBMM'ye verdiği soru önergesinde 'hangi pazarlıkların' yapıldığını sordu.

301 işçinin hayatını kaybettiği maden ocağını işleten Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’ın sağlık sorunlarını gerekçe göstererek TBMM Soma Araştırma Komisyonu’na bilgi vermekten kaçınırken, kazanın yaşandığı ocağı denetleyen Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) müfettişleriyle ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bürokratı Hakkı Duran ile 17 Ağustos’ta Soma’da buluşarak yemek yediği belirtildi. Komisyon üyesi CHP’li Özgür Özel, Alp Gürkan’ın müfettişlerle yediği yemeğin faturasını kimin ödediğini sorarak, “MİGEM müfettişlerinin ocakları denetlediği gün böylesine bir buluşma neden yapılıyor, orada neler konuşuluyor? Hangi kirli pazarlık masaya yatırılıyor?” dedi.

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği facianın ardından Enerji Bakanlığı MİGEM müfettişleri ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri kazanın yaşandığı ocağın yanı sıra Soma Holding’e ait Ata Bacası ve Işıklar ocaklarını da geçtiğimiz ay incelemişti. Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin ardından her iki ocak da iş sağlığı ve güvenliğine uygun olmadığı gerekçesiyle kapatılmıştı. Kapatılan madenlerde tekrar üretime başlamak isteyen şirket ocaklarda bazı düzenleme çalışmaları yapıyordu. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, geçen hafta Soma Holding’in patronu Alp Gürkan’ın Soma’ya geldiği ve TKİ bürokratları ve madeni denetleyen müfettişlerle bir araya geldiği ortaya çıktı

Hangi kirli pazarlık yapılıyor?

TBMM’de tüm partilerin desteğiyle kurulan Soma Araştırma Komisyonu Gürkan’ı bilgi almak üzere komisyona çağırmasına karşın, Gürkan sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görüşmeye gelmemişti. Komisyona sağlık sorunları gerekçesiyle gelmeyen Gürkan’ın geçen hafta Soma’ya gelmesi akılları karıştırırken, komisyonun CHP’li üyesi Özgür Özel, Gürkan’ın Enerji Bakanlığı MİGEM müfettişleriyle yemekte buluştuğunu söyledi. Özel’in verdiği bilgiye göri, Gürkan; MİGEM müfettişleri, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Ege Linyitleri İşletmesi (ELİ) Müdürü Hakkı Duran ile Soma’da yemekte bir araya geldi. 17 Ağustos’ta gerçekleşen yemeğe Gürkan’a facianın ardından gözaltına alınıp serbest bırakılan Soma Holding Muhasebe Müdür Yardımcısı Ali Ulu da katıldı.

MİGEM müfettişlerinin ocakları denetlerken, böyle bir buluşmanın siyaset-sermaye ilişkisini gösterdiğine işaret eden Özel, şunları dile getirdi: “MİGEM müfettişlerinin ocakları denetlediği gün böylesine bir buluşma neden yapılıyor, orada neler konuşuluyor? Hangi kirli pazarlık masaya yatırılıyor? Komisyona bilgi vermedi ama müfettişlere yemek veriyor. Alp Gürkan maç izlerken sahaya pet şişe atsa bir daha stadyuma giremez, ancak 301 kişinin öldüğü olayda başrol oyuncusu hiçbir şey olmuyor. Soma Holding, Amasya’da yeni enerji yatırımları yapıyor. Soma’da diğer iki ocağın açılması için çalışmalar yürütülüyor. Şirket yetkilileri birkaç içinde bu ocakları açarız diyorlar. 301 civciv ölse yüreğimiz sızlar, burada 301 insan ölüyor hiçbir şey olmuyor. Soma Komisyonu’nda biz çay ve su dışında bir şey içmiyoruz. Boğazımızdan geçmiyor; ama ne Gürkan, ne bürokratlar ne de müfettişler umursuyor. Gürkan’ın nasıl bir vicdanı varsa; bu ölümlerin ardından oturup birbirlerine ziyafet veriyorlar.”

Cumhuriyet

Kaynak: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/tu...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0