Görüş Bildir
Haberler
Hasan Ferit Gedik Davasında Bir Tahliye Daha

Hasan Ferit Gedik Davasında Bir Tahliye Daha

FreiGeist
25.05.2015 - 14:03
İçeriğin Devamı Aşağıda

Maltepe Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü ve 3 kişinin yaralanmasına ilişkin 12'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyeti bir tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Basın mensupları ve izleyicilere kapalı gerçekleştirilen duruşma boyunca adliye önünde 31 kişi gözaltına alındı. Davada daha önce de 10 sanık tahliye edilmişti. 

Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma için sabah saatlerinde adliye ve etrafında geniş güvenlik önlemleri alındı. Davayı takip etmek için adliye önüne gelen çok sayıda kişi polis müdahalesinin ardından gözaltına alındı.

SLOGAN ATTILAR, GÖZALTINA ALINDILAR

Demir bariyerlerle çevrelenmiş adliye bahçesinde toplanan 6 kişi 'Hasan Ferit Gedik ölümsüzdür' şeklinde slogan attı. Çevik kuvvet ekipleri önce grubu çember altına aldı ardından da kalkanlarıyla bahçenin dışına çıkardı. Grubun adliye dışında da slogan atması üzerine polis ekipleri bu kişilerin tamamını gözaltına aldı.

10 KİŞİLİK GRUP DAĞILDI

Davayı takip etmek için adliye çevresinde bulunan yaklaşık 10 kişilik bir grup da polisin gözaltı işlemi yapması üzerine 'İşkence yapmak şerefsizliktir' şeklinde sloganlar attı. Çevik kuvvet ekipleri grubu gözaltına almak istedi. Grup ara sokaklara dağıldı.

İKİNCİ MÜDAHALE: 12 GÖZALTI, 1 POLİS YARALANDI

Öğlen saatlerinde dava için gelen gruba adliye bahçesi dışında polis ikinci kez müdahale etti. Adliye dışında sloganlar atan gruba bir anda müdahale eden çevik kuvvet ekipleri 12 kişiyi yine yaka paça gözaltına aldı. Bu sırada 20 kişilik bir grup, arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Grup kaçarken polislere taş attı. Başına taş isabet eden bir çevik kuvvet polisi yaralanırken, grup polise karşı slogan atmaya devam etti.

Sabah saatlerinden itibaren adliye önünde gözaltına alınanları sayısının 31'i bulduğu bildirildi.

Duruşmada yaşananlar

“Kamu güvenliği” gerekçesiyle kapalı yapılan duruşmaya izleyiciler alınmazken adliyeye ilk olarak Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik ve davanın diğer müştekileri geldi.

Duruşmada beyanı alınan Hasan Ferit Gedik'in dedesi Mustafa Meray, sanıkların tümünden şikayetçi olduğunu belirterek, cezalandırılmalarını istedi.

Olay sırasında yaralanan müştekilerden Gökhan Aktaş da olay tarihinde Maltepe'de bir markette çalıştığını anlatarak, şunları söyledi:

'Hasan Ferit'in kanlar içinde yattığını gördüm'

'Akşam saatlerinde bir eylem olacağını basından öğrendim. Nişanlımla beraber ben de bu eyleme katıldım. Bu yürüyüşte ben de vardım. Silah sesi duydum. O esnada Hasan Ferit Gedik'in yerde kanlar içinde yattığını gördüm. Hava yeni kararmıştı. Ardından nişanlımı aramak için bir üst sokağa çıktım. Orada iki şahıs gördüm, ellerinde silah vardı. Bu kişiler bana 'burada ne geziyorsun' dediler. Ben de eylemde olduğumu söyledim. Sonrasını hatırlamıyorum. Bana silahla ateş etmişler.'

Mahkeme Heyeti Başkanı Mahir Merdun, beyanının ardından Aktaş'a bu şahısların kim olduğunu sordu. Aktaş ise duruşma salonundaki sanıklardan Şahin Eren ile Zafer Turhan'ı gösterdi.

Bunun üzerine söz alan sanık Zafer Turhan, 'Aktaş oraya nişanlısıyla gezmeye geldiğini iddia ediyor. Ancak cebinden çıkan mermilerin ne işi var? DHKP-C'li ağabeyleri söylemiştir beni göstermesini' dedi.

Sanık Şahin Eren de müşteki Aktaş'ın yalan söylediğini iddia ederek, 'Kendisi gece vurulduğunu söylüyor. Gece vakti nasıl görmüştür. Ben böyle birşey yapmadım' diye konuştu.

1 sanık tahliye edildi

Mahkeme, tutuklu sanıklardan Nejdet Polat'ın tahliyesine, diğer 11 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

Savunması alınamayan 4 tutuksuz sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veren mahkeme, sanıkların ses kayıtlarının dosyada bulunan tapelerdeki ses kayıtları ile karşılaştırılması amacıyla Polis Kriminal Dairesi'ne yazılan müzekkerenin akıbetinin sorulmasına hükmetti.

Duruşma, 13 Temmuz'a ertelendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ne olmuştu?

21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik 29 Eylül 2013’te Maltepe Gülsuyu’nda uyuşturucuya karşı yürüyüşte, protestocuların üzerine ateş açılması sonucu vurularak hayatını kaybetmişti.

Gedik’in öldürülmesinin ardından cenazesi de polisin, Gedik’in yaşadığı Armutlu’nun girişini kesmesi sonucu üç gün boyunca defnedilememişti.

Otopsi raporunda Gedik’in altı kurşunla vurulduğu ortaya çıktı. Vurulduğunda üstünde olan giysileri yani olayın delilleri ise kaybedildi.

Soruşturmaya dair iddianame Mayıs 2014’te tamamlandı. Soruşturmayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılıp Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılmasıyla, soruşturmayı Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgüt, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu devralmıştı.

Savcı Nihat Demir’in hazırladığı iddianamede 15′i tutuklu 35 sanığa “Kasten yaralama”, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Kasten öldürme”, “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “Kasten öldürmeye teşebbüs”, “Nitelikli yağma”, “Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme suçluyu kayırma”, “Yargı görevini yapanı etkileme” ve “Mala zarar verme” suçlamaları yöneltildi.

Sanıklar hakkında, 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezaları isteniyor.

İddianamede Gedik’in öldürülmesi olayında Mert Kazan, Ferhat Keleş, Adem Köşgen, Ümit Yeşilkaya, Doğukan Çep, Emrah Ok, Ekrem İnalkaç, Ercan Kütük, Mete Barış Durak, Murat Kesgin, Ercan Çiftçi, Hasan Taşhan, Şahin Eren, Yakup Dalkılıç, Zafer Turhan, Mesut Turhan ve Tarkan İmeçtemur’un “Kasten öldürme ve öldürmeye teşebbüs” suçunda silah kullanan şüpheliler arasında olduğu, suç aletlerini gizlediği, kimi şüphelilerin ise suçluların kaçması eylemlerinden sorumlu oldukları belirtildi.

Arzu KAYA-İSTANBUL/DHA ve IMC

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0