Görüş Bildir
Haberler
‘Hangi Partiye Oy Vermeliyim?’ Diyen Kararsız Seçmenler İçin 5 Uygulama

etiket ‘Hangi Partiye Oy Vermeliyim?’ Diyen Kararsız Seçmenler İçin 5 Uygulama

Ulaş
27.10.2015 - 21:31 Son Güncelleme: 28.10.2015 - 14:03

Kararsız seçmenlerin kritik öneme sahip olduğu 1 Kasım Seçimi’nde, oyunuzun renginden hala emin değilseniz sizin için geliştirilmiş test ve analizleri içeren bu 5 web tabanlı seçim uygulamasına bir göz atın.

TeknoYO! 'Hiçbir parti bana yakın değil!” diyen kararsızlar için listeledi...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kararsız Kalma

1. Kararsız Kalma

7 Haziran’daki seçim öncesinde kararsız seçmenlere yönelik hazırladığı anketle Türkiye’nin gündemine oturan kararsizkalma.com, 1 Kasım Pazar günü öncesinde de kararsızların en çok kullandığı uygulamalardan. Özgürlük Araştırmaları Derneği  ve liberal gençlik hareketi 3H’nin desteğiyle web tasarımcısı Alican Sosyal tarafından 15 Mayıs 2015’te açılan internet sitesi, 25 sorudan oluşan anket ile  hangi siyasi partiye yakın olduğunuzu size gösteriyor.

Siteye git

2. Doğruluk Payı

2. Doğruluk Payı

Her seçim öncesinde olduğu gibi 1 Kasım öncesinde de vatandaşa yönelik vaatler havada uçuşuyor ama hangi siyasi partinin hangi beyanının doğru olduğunu veya uygulanabilirliğini merak ediyorsanız,“Doğruluk Payı” size cevabı, ayrıntılı raporlarla sunuyor. Ortak Gelecek İçin Diyalog Derneği  ve dijital medya planlama ajansı Revolvia tarafından açılan site, Türkiye’de siyasi aktörlerin demeçlerini günlük olarak takip edip, bu demeçlerin doğruluğunu kamuya açık kaynaklardan kontrol ederek, sonuçlarını internet üzerinden paylaşıyor.

Siteye git

3. Oy Danışmanı

3. Oy Danışmanı

Seçmeni partilerin görüşleri hakkında bilgilendirmek ve hangi partinin kullanıcıya yakın olduğunu göstererek seçmenin daha “bilinçli oy” kullanmasını sağlamayı amaçlayan Oy Danışmanı’nda, parti programları ve güncel konulardan oluşturulan 30 önerme bulunuyor. “Kime, nasıl ve neye göre oy veriyoruz?” sorusundan yola çıkarak geliştirilen uygulamada, bu partilerin seçim beyannameleri ve kaynakları incelenerek belirlenen cevapları, daha sonra partilere sunup, onayını da alıyor. Uygulama,Demokrasi Kültürü, ProDemos ve Bundeszentrale für politische Bildung kurumlarının ortak çalışması.

Siteye git

4. Oy Pusulası

4. Oy Pusulası

Siyaset bilimciler tarafından geliştirilmiş ücretsiz bir eğitim aracı olan Oy Pusulası kullanıcılardan 30 değişik konuda tercih ve değerlendirmelerini alıyor. Aynı konular, partilerin seçim bildirgeleri ve benzeri belgelerle karşılaştırılıyor. 30 konu üzerinde 5 farklı parti için belirlenen pozisyonlar özet olarak görselleştiriliyor. Böylelikle soruları cevaplayan kullanıcılar kendi konumları ile 5 değişik partinin konumlarını aynı grafik üzerinde görebiliyor. Uygulamanın akademik yönetim takımında ise Koç Ünversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çarkoğlu’nun yanısıra Hollanda’dan akademisyenler ve araştırmacılar bulunuyor.

Siteye git

5. Bilinçaltının Seçimi

5. Bilinçaltının Seçimi

Belki çoğumuz farkında değiliz ama şimdiye kadar attığımız tweet’ler, aslında hangi partiye yakın olduğumuzun da ipuçlarını veriyor. Sosyal medya analizinin bu boyutundan yola çıkan Bilinçaltının Seçimi da 1 Kasım Pazar günü sandığa gitmeden önce, hiçbir anketin hiçbir sorusunu cevaplamanıza gerek kalmadan, aslında “hangi siyasi partiye yakın olduğunuzu” ve “bilinçaltınızın hangi partiye ‘evet’ dediğini”nin cevabını, web tabanlı uygulamasıyla veriyor. “Oy kullanmaya üşenmeyin. Oy vermek güzeldir” mottosunu benimseyen site, dijital medya planlama ajansı Recode tarafından bağımsız bir proje olarak hayata geçirilmiş.

Siteye git

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
226
111
19
14
14
12
0