Görüş Bildir
Haberler
'Guy Fawkes'lar Sokağa Çıktı

'Guy Fawkes'lar Sokağa Çıktı

Onedio Medya
06.11.2015 - 20:35

Hacker grubu Anonymous’un ‘İngiliz tarihinin en büyük vatan haini’ kabul edilen Guy Fawkes için her yıl 5 Kasım’da düzenlediği ‘1 Milyon Maske Yürüyüşü’ bu yıl da dünya genelindeki yüzlerce kentte binlerce insanı sokaklara döktü. İngiltere’nin başkenti Londra’da onlarca kişi gözaltına alındı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anonymous’un bu gelenekselleşen gösterisinde Fawkes maskesi takan gruptakiler eşitsizlik, polis şiddeti, yolsuzluk, sansür, savaş ve kapitalizmi protesto etti. Zaman zaman eylemcilerle polis arasında arbede de çıktı. Polise havai fişek ve şişe atıldı. En az 50 kişinin gözaltına alındığı eylemde hafif yaralanan üç polis memuru hastanede tedavi altına alındı.

BBC’nin haberine göre gözaltına alınanların büyük kısmı kamu düzenini bozdukları gerekçesiyle emniyete götürüldü. Eylemler sırasında göstericiler bir polis aracını da ateşe verdi.

Eylemciler, Londra’nın merkezinde sadece belli yerlerde kalmaları, polisin istemesi halinde maskelerini çıkarmaları ve yerel saatte 21.00’de dağılmaları koşuluyla izin verilmişti.

Ancak “Tek Çözüm: Devrim” sloganları atan ve kemer sıkma önlemlerini protesto eden göstericilerin bir kısmı ana kortejden ayrılıp Buckingham Sarayı ve Başbakanlığa gitmeye çalışınca polis müdahalesi geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İngiliz Press Association haber ajansına konuşan Lola isimli bir gösterici, medyayı protesto gösterilerini çarpıtmakla suçladı ve “Biz barışçıl bir yürüyüş düzenliyoruz. Ancak medya yüzde 1’lik kesimin yaptıklarına odaklanıp tüm göstericileri aynı kefeye koyuyor” dedi.

Bazı göstericilerin Londra’nın ünlü alışveriş merkezi Oxford caddesinde mağazaların camlarını kırdıkları görüldü.

AFP ajansına konuşan Aztecarna Peatonito adlı Meksikalı bir anarşist, “Bu gösteri, eşitsizliğe karşı bir protesto” dedi.

Peatonito, Guy Fawkes (İngiltere’de 1605’te barutla parlamento binasını havaya uçurmaya çalışan İngiliz Katolikleri adlı grubun üyesi) maskeleri takmanın seslerinin duyulmasına yardımcı olduğunu belirterek, “Altı yıl boyunca medyanın bizi ciddiye alması için uğraştık. Sonunda maskeleri takınca dikkat çekmeye başladık” diye konuştu.

ABD'de de Beyaz Saray'a yürüdüler

Diğer taraftan ABD'nin başkenti Washington'da da çok sayıda Guy Fawkes maskeli kişi, Kongre ve Beyaz Saray'a yürüdü.

‘Şirketlerin açgözlülüğünü, polis şiddetini, adaletsizliği ve medyada sansürü’ protesto ettiklerini dile getiren göstericiler, Beyaz Saray önünde sloganlar attı. Küçük bir grup da evsiz bir adamın önünden geçerken durup aralarında para topladı.

Los Angeles kentindeyse daha küçük bir grup danslar ve sloganlar eşliğinde polis şiddetini ve yolsuzlukları protesto etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu arada İngiltere ve ABD'nin dışında da pek çok ülkede gösteri düzenlendi.

Guetemala

Kanada

Hollanda

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
83
8
7
3
1
0
0