Görüş Bildir
Haberler
Turizm Sektörü Acil Eylem Planı Bekliyor: 'Geçen Yıl Thomas Cook, Bu Yıl Korona'

Turizm Sektörü Acil Eylem Planı Bekliyor: 'Geçen Yıl Thomas Cook, Bu Yıl Korona'

Koronavirüs salgını sonrasında toplanan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un yaptığı basın açıklamasında duyurduğu, turizm sezonunun ertelenmesi yönündeki görüş, turizm sektöründe endişe yarattı.

Toplam zararın 7 milyar doları bulabileceğinden endişe eden turizmciler, devletten acil eylem planı beklediklerini ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dünya gazetesinden Selenay Yağcı'nın haberine göre, koronavirüs nedeniyle turizm sezonunun ertelenmesinin ardından, sektör temsilcileri devletten acil eylem planı bekliyor.

Bakan Ersoy'un, 'daha az turist gelmesi daha iyi' yorumu ve turizm sezonunun ileri atılması tavsiyesi, turizmcileri endişelendirdi.

'Devlet desteğiyle bu krizde başarılı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum'

'Devlet desteğiyle bu krizde başarılı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum'

Antalya'da otel işletmeciliği yapan Şenay Gürlek, konuyla ilgili şunları söyledi:

'Diğer aylar için arz yaratabilme adına fiyatlar ister istemez düşecek. Ama maliyetlerimiz düşmeyecek. Geçen yıl 3 ay devlet istihdam desteği sunmuştu. Maaş ve sigortayı 6 ay devlet karşılamıştı. Biz bunun bu yıl da yapılmasını bekliyoruz. Ayrıca elektrik indirimleri, konaklama vergisinin tamamen kaldırılması ya da en azından bir yıl ertelenmesi düşük faizli kredi destekleri gibi beklentilerimiz var. Ayrıca devlet 2016 krizinde olduğu gibi operatörlere uçak boş koltuk desteğini de tekrar uygulamalı. Sektörde 30 yılını devirmiş biri olarak çok kriz yaşadık krizi yönetmeye sektörümüz alışık ama devlet desteğiyle bu krizde başarılı bir şekilde atlatacağımıza inanıyorum. Diğer yandan, Rusya ile ilişkilerin sağlıklı yürümesi gerekiyor. Geçen yıl 7 milyona yakın Rus geldi. Bunu kaybetmememiz lazım'

'Düne kadar bizde virüs olmadığını vurgulayarak insanları Türkiye’de tatil yapmaları konusunda teşvik ediyorduk'

'Düne kadar bizde virüs olmadığını vurgulayarak insanları Türkiye’de tatil yapmaları konusunda teşvik ediyorduk'

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) yönetim kurulu üyesi Hamit Kuk ise, Bakan Ersoy'un açıklamalarını eleştirdi:

'Bir taraftan sağlık bakanlığının tedbir almasını olağan karşılıyoruz ama öbür taraftan da ‘nisan sonuna kadar turist gelmesin’ bir şekilde tecrit etmek demektir. İtalya’nın resmi karantina altına alması ile bakanlığımızın aldığı karar arasında çok fark olmadığını düşünüyoruz. Bu gayri resmi bir karantina kararı gibi. 33 kişi ölmüş ama ABD bu kararı almıyor. 

Bu işin doğal akışını etkiliyor. Sektörün psikolojisini bozuyor. Düne kadar bizde virüs olmadığını vurgulayarak insanları Türkiye’de tatil yapmaları konusunda teşvik ediyorduk. Bu ani değişiklik pek hoş olmadı'

'Geçen yıl Thomas Cook, bu yıl korona'

'Geçen yıl Thomas Cook, bu yıl korona'

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ise şu ifadeleri kullandı:

“Biz bu sene çift haneli büyümek istiyorduk. Tahmini olarak 5 milyar dolara yakın kaybımız olacak. Biz mayısta da kayıp olacağını öngörüyoruz. Mayısta turist gelse ve sezon başlasa da zarar olacak ortada. Dolayısıyla mart, nisan ve mayıs aylarını kapsayan 3 aylık kaybımız tahmini 7 milyar dolara yaklaşacak. Bu da geçen yılki gelirin yüzde 20'sine tekabül ediyor.

Türkiye’nin lokomotifi dediğimiz bu sektör şu anda ciddi bir riskle karşı karşıya. Sektörden konaklama gibi bir takım vergiler alınmamalı. Ayrıca krediye kolay ulaşım imkanı sağlanmalı. Bunlar yapılmadığı takdirde sektör personel çıkarmak zorunda kalacak. Yatırıma ve tanıtıma da daha bütçe ayırmak zorunda kalacak. Otellerimizin ayakta kalması için devletin acil destekler vermesi lazım. Diğer ülkeler bunu yapıyor. Geçen yıl sektöre Thomas Cook darbe vurmuştu, bu sene de koronavirüs darbesi ile karşı karşıyayız. Daha fazla kayıpla karşılaşılmaması için önlem alınmalı.”

Bakan Ersoy, 'Az turistin gelmesini sağlamak daha iyi' demişti.

Bakan Ersoy, 'Az turistin gelmesini sağlamak daha iyi' demişti.

11 Mart'ta Türkiye'deki ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından yapılan toplantı sonrasında Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, şu ifadeleri kullanmıştı:

'Turizm hareketliliğini cezbettirmek yerine geçen yıla kıyasla daha az turistin gelmesini sağlamak daha iyi. Mart sonu yaz sezonu başlangıcı. Biz bunu otelcilere birlikleriyle de konuştuk sezon başlangıcını mart sonu değil nisan sonu planlamalarını öneriyoruz.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
118
58
22
10
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
nosferatuozz

diyorlar ki biz para kazanalım ama millet ölürse ölsün, 7 milyon rus , 5 m italyan gelsin ... bizde para gani bir yolunu bulur gideriz. Calisanlarimiz ve mi... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Sozum fahis fiyata yerli yabanci demeden kaziklayan esnafa, kazikladiklariniza sayin Arizona kertenkeleleri.

asocial

Katılıyorum. Belki yerli turistin değerini anlarlar. Her sene aynı düzeyde kazanacağım diye bir şey yok ayrıca. Bize sat. Ucuza sat. Maliyetlerini karşıla. A... Devamını Gör

justatraveller

bu turizm sektörü kadar kahpe bi oluşum daha yoktur.işçisini siker,turistini siker,yerlisini siker,sürekli ağlar muhtacız der mutlu oldukları görülmemiştir.k... Devamını Gör