Görüş Bildir
Haberler
'G20 Ülkeleri Terörizmle Mücadelede Güçlü Bir Duruş Ortaya Koydu'

'G20 Ülkeleri Terörizmle Mücadelede Güçlü Bir Duruş Ortaya Koydu'

ATKN
16.11.2015 - 16:59 Son Güncelleme: 16.11.2015 - 17:16

Cumhurbaşkanı Erdoğan Antalya'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, 'Antalya Zirvesi'nin en önemli sonuçlarından biri, G20 ülkelerinin terörizmle mücadele konusunda güçlü bir duruş ortaya koymuş olmalarıdır' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'Terörizmi herhangi bir dinle ilişkili hale getirmek son derece yanlış olduğu gibi böyle bir tavır, o dinin mensuplarına yapılacak en büyük hakarettir, en büyük saygısızlıktır' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Zira bütün dinler için hayat hakkı kutsaldır' ifadelerini kullandı.

'Kendi halkını katleden Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur'

Suriye'deki savaşa da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması ve çoğulcu, demokratik, meşru bir siyasi yapıya kavuşması bu sürecin ana hedefleridir. Kendi halkını katleden Esad'ın Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esad bu şansını çoktan kaybetmiştir. Suriye'de, ülkede yaşayan herkesin kabul edebileceği bir çözüm üzerinde uzlaşılmadan, göçmenler ve terörizm başta olmak üzere bölge kaynaklı bu sorunların üstesinden gelinemez. Uluslararası toplumun, bu konuda artık etkin bir işbirliği, külfet paylaşımı ve samimi bir dayanışma içerinde hareket etmesi gerekiyor' dedi.

'Samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız'

'Samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız'

'Terör olayları ile mülteciler arasında ilişki kurulmasını, insani sorumluluklardan kaçma gayreti olarak görüyoruz' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: 

'Hem terörizmle mücadeleyi hem de mülteci krizine çözüm bulma çabalarını birlikte yürütmeliyiz. Bir defa mülteci olayı ile terör olayını birbirine asla karıştırmamak gerekir. Bu insani krizle mücadelede, samimi bir dayanışma ortaya koymalıyız.'

'G20 ülkeleri somut ve kapsamlı yatırım stratejileri hazırladılar'

'G20 ülkeleri somut ve kapsamlı yatırım stratejileri hazırladılar'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Son yıllarda yaşadığımız önemli sıkıntılardan biri de yatırımlardaki durgunluktur. Zirve toplantısında büyüme hedefimize ulaşabilmek için yatırımların canlandırılması gerektiği konusunda görüş birliği içinde olduğumuzu memnuniyetle gördüm. Bu çerçevede G20 ülkeleri, somut ve kapsamlı yatırım stratejileri hazırladılar. Bu stratejileri, yatırım ortamının iyileştirilmesi, kaliteli altyapı yatırımlarının kolaylaştırılması ve KOBİ'ler, alt yapı yatırımları için uzun vadeli finansman imkanlarının desteklenmesi hususları üzerinde odaklanıyor. Bu yatırım stratejilerinin hayata geçirilmesinin 2018 sonuna kadar küresel düzeyde yatırım miktarını 4,4 trilyon dolar civarında artıracağı hesap ediliyor' ifadelerini kullandı.

'Amerika Birleşik Devletleri'nde faiz oranlarının artırılmasının küresel ekonomiye etkileri üzerinde durduk' şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

'Bu durumun özellikle gelişmekte olan ülkelere muhtemel yansımalarının ve finansal piyasalardaki sonuçlarının dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını da çizdik. Liderler olarak yapısal reformların, makro ekonomik politikalarla desteklenmesi gerekliliğini vurguladık. Bu kapsamda gelişmiş ülke merkez bankalarının ekonomiye olan desteklerinin devam etmesinin önemi üzerinde değerlendirme yaptık. Aynı şekilde kamu maliyesi politikalarının uzun vadeli istikrarı zedelemeyecek şekilde büyüme ve istihdamı destekleyici olmasına gayret edilmesi gerektiğini not ettik.'

Liderlerden 'terörle mücadelede' iş birliği sözü

Liderlerden 'terörle mücadelede' iş birliği sözü

Kararlarının bağlayıcılığının olmadığı G20 Liderler Zirvesi'nde dönem başkanı Türkiye’nin istediği gibi terörle mücadele konusunda da bir açıklama hazırlandı. Liderlerin verdiği sözler arasında, terörün finansal kaynaklarıyla savaşmaktan, aşırıcılığı engellemek için sivil toplumla birlikte hareket etmeye kadar birçok söz var.

Terörizmle mücadele ortak açıklamasında 'terörü kim, nerede yaparsa yapsın' ifadesi var ama mevcut işbirliklerinin biraz daha öteye taşınmasının önüne geçen tanımlamaları içermiyor. Açıklama, daha fazla bilgi alışverişi ve kapsamlı bir terörle mücadele anlayışı ortaya konulması gerektiğinin altını çiziyor.

Açıklama; 13 Kasım Paris ve 10 Ekim Ankara saldırılarını en kuvvetli biçimde kınayarak başlıyor. Terörün dünya barışını tehdit ettiği gibi ‘küresel ekonomiyi güçlendirme ve sürdürülebilir kalkınma çabalarının da altını oyduğunu vurguluyor.

'Terör hiçbir din, millet, kültür ve etnik grupla ilişkilendirilemez'

'Terör hiçbir din, millet, kültür ve etnik grupla ilişkilendirilemez'

Metinde yer alan ifadeler şu şekilde:

  • Terörün hiç bir biçimde meşrulaştırılamayacak bütün yöntemlerini, motivasyonlarından bağımsız olarak kim tarafından ve nerede gerçekleştirilmiş olursa olsun bütün terör eylem ve metotlarını hiç tartışmasız biçimde kınıyoruz.

  • Terör hiçbir din, millet, kültür ve etnik grupla ilişkilendirilemez.

  • Terörle mücadele bizim için öncelik taşımaktadır bunu uluslararası dayanışma ve işbirliği içinde yapmaya devam edeceğiz. Bu mücadelemizde uluslararası insani yardım hukuku, mülteci hukuku ve ilgili uluslararası hukukuna tam olarak uyulmasını sağlayacağız.

  • Özellikle bilgi değişimi konusunda geliştirilmiş işbirliği, teröristlerin mal varlığının dondurulması, terörizmin finansmanının suç sayılması ve terörizm ile terörizmin finansmanıyla bağlantılı olarak hedef odaklı finansal yaptırım rejimleri vasıtasıyla, terörizmin mali kaynaklarıyla mücadele etme kararlığımız da devak etmektedir.   Terörizmin finansmanı ve hedef odaklı finansal yaptırımlar ile uygulamalarının güçlendirilmesi amacıyla, hukuki çerçeve dahil önlemler belirlenmesi çağrısında bulunuyoruz. 

  • Terörizme elverişli şartlar, şiddete varan aşırıcılık, radikalleşme ve eleman temin etmeyle mücadele, terörist hareketlerin engellenmesi, terörist propagandanın önlenmesine dayalı kapsamlı bir yaklaşımın parçası olarak devam etmelidir.        

  • Büyüyen vahim yabancı terörist savaşçı akımı ve bu akımın kaynak, geçiş ve hedef ülkeler dahil olmak üzere bütün devletlere yönelttiği tehdit nedeniyle kaygılıyız. Bu tehdide karşı, bilgi paylaşımı, seyahatleri saptamak için sınır yönetimi ve uygun cezai müeyyideler oluşturulması da dahil olmak üzere, işbirliğimizi geliştirmek ve gerekli önlemleri almak suretiyle, mücadele etmek ve bu olguyu engellemek için kararlıyız. Küresel havacılık güvenliğini güçlendirmek için birlikte çalışacağız. 


  • Terör mağdurlarını her zaman hatırlayacağız.

AA ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
14
5
1
1
0
0