Görüş Bildir
Haberler
İstanbul'da 'Fetih Şöleni'

etiket İstanbul'da 'Fetih Şöleni'

ATKN
29.05.2016 - 00:55 Son Güncelleme: 29.05.2016 - 21:46

İstanbul Yenikapı Miting Alanı'nda bugün 'Fetih Şöleni' yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın da katıldığı program nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı, yoğun güvenlik önlemleri alındı. Konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İstanbul'u anmadan tarih yazmaya kalkarsanız mürekkebiniz kurur, kaleminiz körelir. İstanbul'u görmeden, İstanbul'u yaşamadan geçen ömür eksiktir' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Valiliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan şölen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın alana gelmesiyle başladı.

Alana gelenler, Zeytinburnu tarafında kurulan 100'e yakın kontrol noktasından geçerek içeri alındı.

'Ülkemize saldıranların derdi fethin intikamını almaktır'

'Ülkemize saldıranların derdi fethin intikamını almaktır'

Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul'un fethinin 563. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:

'İstanbul'u anmadan tarih yazmaya kalkarsanız mürekkebiniz kurur, kaleminiz körelir. İstanbul'u görmeden, İstanbul'u yaşamadan geçen ömür eksiktir. Onun için bu şehrin kıymetini çok iyi bilmeliyiz. İstanbul, bizim için sevgili Peygamberimizin övgüsüne, müjdesine mazhar olmasıyla ayrıca önemlidir. Çağ kapatıp çağ açan, tarihin gördüğü en muhteşem zaferlerden biri olan İstanbul'un fethinin 563.  yıl dönümü mübarek olsun, kutlu olsun. 

Fetihten sonra bize artık ne İstanbul'dan ne Trakya'dan ne Anadolu'dan hicret yoktur. Sadece Akdeniz'e değil Avrupa'ya da bir kısrak başı gibi uzanan bu memleketi bizden koparmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bölücü terör örgütünü koçbaşı gibi kullanıp ülkemize saldıranların derdi ne Kürt kardeşlerimizdir ne de o bölgedir. Onların derdi fethin intikamını almaktır. İşte gördünüz, kullandıkları kuklalar açtıkları çukurlara gömüldüler.

'Nereden nerelere geldik'

'Nereden nerelere geldik'
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu millet yüz yıl önce, hasta adam ilan ettikleri Osmanlı'nın küllerini havaya savurmanın hevesiyle Çanakkale'de, Kut'ül Amare'de, Kafkas cephesinde tüm güçleriyle üzerine saldıranlara, hak ettikleri cevabı vermişti. Kurtuluş Savaşı sonunda adeta küllerinden yeniden doğan son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti, bu yıl 93. yıl dönümünü geride bırakıyor. İnşallah, 2023 hedeflerimize ulaşarak, 100 yıl öncesinin hasta adamının varisini, geleceğin en büyük 10 ekonomisinden biri haline getireceğiz.

Nereden nerelere geldik. Bize bunu layık görmeyenler şimdi aslını görüyorlar. Çünkü, bizim fiilimizin ulaştığı yere ülkemizdeki birileri var ya onların hayalleri bile ulaşamaz. Bizi dünyada seven var, sevmeyen var. Bize çok dua eden toplumlar da var ama maalesef hiçbirinin imkanları bizden daha ileri değil. Onlar da ümitlerini Türkiye'ye bağlamış durumdalar, size bağlamış durumdalar, bize bağlamış durumdalar.

Türkiye'de iktidarda olduğumuz 13 yıl içerisinde cumhuriyet tarihinin en büyük kalkınma seferberliğini biz gerçekleştirdik. Bize ne dediler? 'Boğazın altından tünel, metro yapamazsınız' dediler. Niye yapamayalım? Benim ecdadım Osmanlı, projesini yapmış. Osmanlı, projesini yapmış, bunlar 'Yapamayız' diyorlar. Ne oldu yaptık mı? Yaptık.'

Dokunulmazlığın kaldırılması 

Dokunulmazlıklarla ilgili teklifin görüşüldüğünü ve 376 kabulle geçtiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

'Bu ne demektir? Yargı parlamentoya fezlekeleri gönderiyor ve bu fezlekeler rafa konuyordu. Şimdi rafa konmuyor. O tarih itibarıyla bu fezlekeler, 168 milletvekilini kapsayan fezlekeler ve bu fezlekeleri şu anda parlamento oyladı ve yargıya gönderiyor. Onun için de şu anda Meclis Başkanlığında. Bundan sonra kalan yargının, yargının vereceği kararla da sizin bu arzularınız, inanıyorum Allah'ın izniyle yerine gelecek.'

'Coğrafyamızdaki bin yıllık varlığımızı hala kabul etmeyenler var'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şu anlaşılıyor ki medeniyetimizin bin 400 yıllık ışığı, hala birilerini rahatsız ediyor. Anlaşılıyor ki coğrafyamızdaki bin yıllık varlığımızı hala kabul etmeyenler var. Fethin 600 yıla yaklaşan acısının da hala taze olduğunu görüyoruz. Biz unutsak da onlar unutmuyor, biz uyusak da onlar uyumuyor. Biz kendilerine ne kadar yaklaşırsak yaklaşalım, onlar asıl hedeflerinden, asıl niyetlerinden, asıl rüyalarından vazgeçmiyorlar. Onun için biz de unutmayacağız, onun için uyumayacağız, onun için kendimiz olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz.' diye konuştu.

Yıldırım: 'Ey Fatih Sultan Mehmet Han; Sen aziz İstanbulu feth için gemileri karadan geçirdin, Erdoğan ve arkadaşları trenleri, arabaları denizin altından geçirdi'

Yıldırım: 'Ey Fatih Sultan Mehmet Han; Sen aziz İstanbulu feth için gemileri karadan geçirdin, Erdoğan ve arkadaşları trenleri, arabaları denizin altından geçirdi'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önce konuşan Başbakan Binali Yıldırım ise, şunları söyledi:

'Aziz milletime selam ve saygılarımı iletiyorum. Aziz İstanbullular bizim inancımızda fetih iyiliğin kapısını açmaktır. Farklılıklarımızı zenginlik saymak, her renkten insanı bir arada yaşatmaktır. Fetih, çağ açıp çağ kapatmaktır. Fetih Çanakkale'de geçilmez olmak, Dumlupınar'da düşmana haddini bildirmektir. Millet olarak ayağa kalkmaktır. Tarih yazmaktır. Şimdi yeniden fetih ruhuyla ayağa kalkmanın zamanıdır İstanbul. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile kenetlenerek tarih yazma zamanıdır. Fetih ruhu filizlenmesin diye terörü başımıza bela ettiler. Okyanus ötesinden Türkiye'de yol biçmeye kalktılar. Halkın irfanı tuzakları yendi. Erdoğan'a sahip çıkarak vefasını gösterdi.

Yıkmanın değil, yapmanın, inşa etmenin, imar etmenin zamandır. Sınırlarımızı aşarak, her mazlumun avuç dolusu dualarında yer alma zamanıdır. Fetih heyecanını bir kez daha yaşamanın zamandır. İstanbul'un fethini hatırlayarak milletçe bir ve bütün olduğumuzu herkese göstermenin tam zamanıdır. İstanbul'un şahsında Türkiye'yi yeryüzü cennetine çevirmenin, dünyaya müjdeler dolusu mesaj vermenin zamanıdır. Buradan, Yenikapı meydanından. Türkiye'nin her rengini bünyesinde taşıyan, dünyanın vicdanını ve izanı olan İstanbul fethiniz tekrar mübarek olsun. Yeni vesilelere, vesile olsun. El ele yürek yüreğe yeni fetihlere doğru bu duygularla fetih coşkusunu bir kez daha kutluyor, sevgi ve saygıyla selamlamadan önce diyorum ki ey Fatih Sultan Mehmet Han, sen bu aziz İstanbul'u fethetmek için gemilere karadan gezdirdin, senin torunların Tayyip Erdoğan ve arkadaşları trenleri, arabaları denizin altından geçirdi.'

Yoğun güvenlik önlemleri

Yoğun güvenlik önlemleri

İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan, Fetih Şöleni'nin olaysız geçmesi için haftalardır çalışma yaptıklarını ve Yenikapı miting alanı çevresinde gerekli güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi.

Çalışkan, 'Fetih Şöleni'nin olaysız geçmesi için, yaklaşık 9 bin polis, 5 helikopter, 1 denizaltı, 1 fırkateyn, 3 sahil güvenlik teknesi ve 27 polis dedektör köpeğiyle üst düzey önlemler alındı. 5 helikopter, ikisi sürekli olarak miting alanının üzerinde devriye uçuşu yapacak. Biri Skorsky olmak üzere 3 yedek helikopter de herhangi bir olaya karşı hazır bekletilecek. Şölen boyunca Yenikapı miting alanının üzerinde sivil uçak uçmayacak. Bunların güzergahları değiştirildi. Denizde 1 denizaltı, 1 fırkateyn ve 3 sahil güvenlik botu bekletiyoruz. Keskin nişancı olan 40 polis de denizaltı, fırkateyn, çevredeki binalar ve vinçlerin üzerine konuşlandırıldı. Polis dedektör köpekleri de şölenin yapılacağı alan ile çevresinde patlayıcı ve bomba araması gerçekleştirdi' dedi.

Yenikapı Miting Alanı'na 'dünyanın en büyük' 3D mapping sahnesikurulurken, bu sahne için tasarlanan özel gösteride; gerçek çekim, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, büyük boyutlu dönem toplarının modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonu ile fetih yeniden canlandırıldı. Gerçek boyutlarda bir Osmanlı kadırgası, 3D mapping gösteriye entegre olarak, leventler tarafından sahnede çekildi. 

Yurtiçinden ve yurtdışından konusunun uzmanı 520 kişinin hazırladığı 3D mapping, lazer, pyroteknik, ışık, ses ve müziğin birlikte kullanıldığı gösteri, ilgiyle izlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gösteriler ve 'Fetih Şöleni'nden kareler:

Gösteriler ve 'Fetih Şöleni'nden kareler:
İçeriğin Devamı Aşağıda
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ajanslar ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
779
505
255
123
69
28
20
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Destan Yazan

Her 10 Kasım, 29 Ekim de sağlık problemi ya da yurt dışı programı olanlar veya terörü bahane edenler, 563 yıl önceki fethi kutlamak söz konusu olduğunda koşa... Devamını Gör

Bekir Yılmaz

Çok güzel yazmışsın fakat uyanacaklarını hiç sanmıyorum.

Hüseyin Altunbaş

ulan ıyıde daha yenı 19 mayısı ıptal etmedınız mı? noldu şımdı bırden terör bıttı mı?

george

Ataturk'un dogusu ile baslayan donem onlara gore yok! Dolayisiyla oncesine dayanan tum yildonumu ve etkinliklerde yuruyus, toplanma ve mitingler gayet normal... Devamını Gör

monapizza

Fetih kutlaması var diye her yerde uzunun resmi var ama bir tane FSM resmi yok. Sanırsın İstanbul'u o feth etmiş.

Frame Madrock

Fatih Sultan Mehmet in biçok fotoğrafı at sırtındaya kötü anıları var at ile o yüzden koyun besliyor