Görüş Bildir
Haberler
"Faturasını Ödemeyenin Elektriğini Kesmek Durumundayız"

"Faturasını Ödemeyenin Elektriğini Kesmek Durumundayız"

Batuhan
10.09.2014 - 17:36

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, '(Elektrik parasını ödemek istemiyorum, yapılandırmak da istemiyorum, elektriğimi kesemezsin) derse birisi, kusura bakmayın onun elektriğini kesmek durumundayız' dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda, tasarı üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yıldız, IŞİD'in, son 4 yıl içerisinde Suriye ve Irak'ta ortaya çıkan, içerisinde en az 6 tane ayrı birimin bulunduğu örgüt olduğunu söyledi.

49 Türk vatandaşının orada alıkonulmuş olmasının herkesi derinden yaraladığını ve üzdüğünü belirten Yıldız, 'Bu konuyla ilgili şu ana kadar yapılan çalışmaların hassasiyeti ve gizliliği... Büyük ölçüde buna dikkat eden muhalefet de dahil olmak üzere, oradaki insanlarımızın sağlığını ön plana koymuş bulunuyoruz. Her birimizin bu konuya nezaket göstermesi lazım. Bu konu kolay bir konu değil. Tabi 'hallolacak, edilecek' tarzında bir cümleyi benim burada peşinen etmem doğru değil. Ancak bunun siyasi yanlarıyla alakalı öncelikle oradaki insanımızın sağlığı birinci planda. Bildiğimiz her konunun kamuoyu ile paylaşılması doğru değil. Temennimiz, ümidimiz ve inancımız, bir an önce bütün rehinelerin kurtarılmasıdır' dedi.

'Elektrik, enerji ile alakalı sıkıntımız yok'

Bakan Yıldız, 'elektrik fiyatları ve ödenmemesi nedeniyle bazı yerlerde yapılan eylemlerle' ilgili soru üzerine, hiçbir vatandaşın hakkının diğerinin üzerinde kalmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'de 81 ilde de elektrik fiyatlarının aynı olduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti:

'Şu konuda mutabık mıyız? Parasını ödeyenlere elektrik hizmetinin verilmesi lazım, parasını ödemeyenlerin ise borçlarını yapılandırmamız lazım. Bir kısım vatandaşlarımızdan sehven şöyle bir istek geliyor: Biz para ödemeyelim ama elektriği de kullanalım. 150 bin nüfuslu bir ilçede ödememe oranı yüzde 95, ödeme oranı yüzde 5 olabilir mi, bu makul olabilir mi, bu doğru karşılanabilir mi? Bu bizim; Hükümet etme, idare etme ile ilgili yapımızı zedelemez mi? Deniyor ki 'biz eylem yapıyoruz, elektriğimizi kestiniz.' Ödeme yapmak isteyen varsa yapılandıracağız, kamu olarak da özel şirket olarak da her türlü kolaylığı göstermek durumundayız. 'Ama ben elektrik parasını ödemek istemiyorum, yapılandırmak da istemiyorum, herhangi bir ödeme takvimim de yok, elektriğimi kesemezsin' derse birisi, kusura bakmayın onun elektriğini kesmek durumundayız.

Bizler Türkiye'de özellikle son 12 yılda yapılan enerji yatırımları ile beraber, arzımız talepten daha fazla. Şu anda yüzde 12-15'ler civarında daha fazla arzımız var. Elektrik, enerji ile alakalı hamdolsun bir sıkıntımız yok. Geçen yıl 245 milyar kilovatsaat elektrik tüketildi. Bu elektriği kimler tüketiyor? Yaklaşık 29 milyon abone tüketiyor. Bu enerji kullanılmazsa, nasıl elektrik tüketiminden bahsedeceğiz. Biz vatandaşımızın hassasiyetini, belki de maksadını aşan bir şekilde trafoları yakarak, binalara saldırarak ve oradaki direkleri yıkarak göstermesini tasvip etmiyoruz. Elektrik paralarını ödemelerine gerekçe olarak böyle eylemleri hiç ama hiç doğru bulmuyoruz.'

'Fonlanması halinde TRT payının sıfırlanacağını söylemiştik'

Taner Yıldız, 'Elektrik faturalarındaki TRT payının kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulması' üzerine, TRT'nin ortaya koyduğu kurallar ve yayın politikaları ile beraber milli kanal olarak objektifliğini korumak zorunda olduğunu belirtti.

Elektrik faturalarındaki yüzde 3.5 olan TRT payının yüzde 2'ye indirildiğini anımsatan Yıldız, 'Kamu bütçesinden sağlanmış olması halinde, o bütçeyi yapan Hükümetin tesiri altında kalacağı gerekçesiyle, kamu bütçesinden TRT fonlanamıyor. Ama bunun bir şekilde bütçelendirilmesi lazım. Bizim seçim beyannamelerimizde de bunun payının bulunması, fonlanması halinde, TRT payının sıfırlanacağını söylemiştik. Şimdi bütün kurumlarımızla beraber, eğer kamu bütçesinin haricindeki bir fonla fonlanabilmesi halinde hedeflerimiz doğrultusunda davranacağız' dedi.

Görüşmelerin ardından, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemine İlişkin Hükümetlerarası Anlaşmanın Eki Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve The Trans Anatolian Gas Pipeline Company B.V. Arasında Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Sistemi Hakkında Ev Sahibi Hükümet Anlaşmasına İlişkin Değişikliğin Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı.

Muhabir: Coşkun Ergül | AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/387080--ele...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0