Görüş Bildir
Haberler
'Faiz ve Kurda Tedbire Gerek Yok'

'Faiz ve Kurda Tedbire Gerek Yok'

FreiGeist
10.03.2015 - 11:45
İçeriğin Devamı Aşağıda

Daha önce Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu kez Merkez Bankası'nın ne yapması gerektiğini söylenmenin doğru olmadığını söyledi. Zeybekci'ye göre kurda ve faizde tedbire gerek yok.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, doların küresel olarak yükselişe geçtiğini bunun Türk Lirası'nın değer kaybettiği anlamına gelmediğini kaydetti. Zeybekçi'ye göre faiz ve kura ilişkin şu anda bir tedbir alınmasına gerek yok. Zeybekci, Merkez Bankası'na neyi doğru yapması gerektiğini söylemenin de olmadığını vurguladı.

Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zeybekci, Merkez Bankası'nın yüksek faiz artırımına gittiği geçen yıldan sonra iki kez faiz indirimi için yeri olduğunu, ancak bunun şu anda faiz indirmesi gerektiği anlamına gelmediğini ifade etti.

Zeybekci, euro/dolar paritesinin 1,36'dan 1,1'e indiğini bunun son iki ayda ihracatta 1,8 milyar dolar kayba neden olduğunu vurguladı.

Zeybekci daha önce Merkez Bankası'nın faiz kararlarını sert bir şekilde eleştirmişti. 24 Şubat'taki faiz kararının ardından konuşan Zeybekci, faiz kararında korkak davranıldığını söylemişti:

'Ondan sonraki dönemde ise nedense gösterge faiziyle yetinmeye çalıştık. Bir cisim düşünün ki üç tarafından bir yere tutturulmuş. Siz birini düşürüyorsunuz ama diğer iki taraf sabit. O düşmez, baştan savma sayılır. İlk defa üçünü birden aşağı çektiğiniz zaman artık 'ben ciddiyim' diyorsunuz. Faiz indiriminde o kadar korkak davrandık, o kadar gereksiz şekilde bu ülkenin ekonomisinin bu maliyete katlanmasına sebep olduk ki geç kaldık.Tüccar olarak bankaya gittiğiniz zaman yüzde 12-13 civarında faiz ödüyorsanız, enflasyon da yüzde 5'ler seviyesinde bekleniyorsa, arada net yüzde 7'lik bir maliyet varsa bu katlanılabilir değildir. Politika faizi için yüzde 6'lar seviyesinin makul.'

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/fai...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0