Görüş Bildir
Haberler
'Eta'nın Silahları Kullanılmaz Durumda'

'Eta'nın Silahları Kullanılmaz Durumda'

Onedio Medya
21.02.2014 - 23:22 Son Güncelleme: 21.02.2014 - 23:26

'Eta'nın Silahları Kullanılmaz Durumda'

Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA'nın silahlarını inceleyen gözlemciler, bunların kullanılmaz durumda olduğunu doğruladı.

Örgütün silahlı mücadeleyi sona erdirmesinin bir göstergesi olarak bir kısım cephanesini kullanılmaz hale getirdiğini teyid eden incelemenin görüntülerine BBC ulaştı.

Silahları kontrol eden, Sri Lankalı Ram Manikkalingam ve eski Güney Afrikalı gerilla lideri Ronnie Kasrils, silahların kullanılmaz durumda olduğunu teyit etti ve bunun çok önemli bir adım olduğunu açıkladılar.

ETA, 1959 yılında, İspanya'nın diktatör lideri General Franco döneminde, Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele vermek amacıyla kuruldu.

Örgüt 1973 yılında diktatör Franco'nun yakın çalışma arkadaşı, dönemin İspanya Başbakanı Luis Carreo Blanco'nun öldürüldüğü bombalı eylemi düzenledi. Bu saldırı, dünyanın dikkatini ETA üzerine çekti.

ETA'nın düzenlediği eylemlerde 800'den fazla kişi öldü. 2001 yılında Avrupa Birliği, İspanya hükümeti için bir zafer olarak nitelenen bir kararla, ETA'yı terörist örgüt olarak kabul etti.

Bundan 10 yıl sonra ise ETA, silahlı mücadeleyi sona erdirdiğini açıkladı.

Gözlemciler, yapılan bu açıklamaya ve yayınlanan görüntülere verilecek tepkinin çok önemli olduğunu vurguluyorlar.

ETA'nın bazı silahlarını devre dışı bıraktığının teyid edilmesinin siyasette de dengeleri değiştiren bir açıklama olup olmayacağını zaman gösterecek.

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/multimedy...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0