Görüş Bildir
Haberler
‘Erdoğan’ın Kobani’ye Kayıtsızlığının İki Nedeni Var: IŞİD Sempatisi ve Kürt Antipatisi’

‘Erdoğan’ın Kobani’ye Kayıtsızlığının İki Nedeni Var: IŞİD Sempatisi ve Kürt Antipatisi’

Fatih UZUN
10.10.2014 - 18:57

ABD’nin saygın dergilerinden The New Yorker’ın internet sitesinde yayınlanan yazıda, Türkiye’nin Kobani karşısındaki kayıtsızlığı iki nedene bağlandı: IŞİD sempatisi ve Kürt antipatisi.

Deneyimli Ortadoğu analistlerinden Dexter Filkins imzalı yazıda, koalisyon ülkelerinin hava bombardımanına rağmen IŞİD’in Kobani’ye ilerleyişinin durdurulamadığına dikkat çekildikten sonra, neden olarak, Türkiye’nin ABD’ye destek vermemesi gösterildi.

‘Erdoğan’ın önceliği başka’

“Erdoğan Kobani’yi IŞİD’in insafına terk etmekten memnun. Türk askerleri mevzilerinde Kobani’nin kuşatılmasını öylece izliyor” diye yazan Filkins, Erdoğan’ın bu tavrını şöyle yorumladı: “Şaşacak bir şey yok. Çünkü Mevzu IŞİD olunca, Erdoğan’ın başka öncelikleri var. Özeti şu: IŞİD, Türkiye’nin hararetle desteklediği bir amaç güdüyor: (Suriye lideri Beşar) Esad’ın devrilmesi. İşte bu yüzden Türkiye bu örgüte karşı yürütülen mücadeleye katılmakta isteksiz.”

‘Çünkü onlar Kürt’

Yazıda, Türkiye’nin Suriyeli Kürtlerin yardımına koşmaktaki isteksizliğinin ikinci nedeni şöyle anlatıldı: “Çünkü onlar Kürt. Suriyeli Kürtlerin baskın örgütü PYD, PKK’nın uzantısı. Türk hükümetinin de Kütlere, hele hele PKK’ya yardım etmek gibi bir alışkanlığı yok.”

Filkins gerçek sorunun Amerikan politikası olduğunu da savunarak, IŞİD’in havadan bomba atarak yok edilemeyeceğini belirtti: “Diplomasinin klasik problemlerinden biriyle karşı karşıyayız. Araçlar amaca uygun değil.”

Yazı, “ Bobma atmak yeterli değil. Öyle görünüyor ki öyle olduğunu yakında Kobani’de göreceğiz” ifadesiyle son buldu.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/erdoganin-kob...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0