Görüş Bildir
Haberler
‘Elektronik Burun’ Kanseri Teşhis Edecek

‘Elektronik Burun’ Kanseri Teşhis Edecek

Elif Altunten
17.03.2014 - 10:56 Son Güncelleme: 17.03.2014 - 12:40

Son 10 yılda kokuyla ilgili yapılan araştırmalar ‘elektronik burun’ kavramını doğurdu. Bu çalışmalar hastalıkların insan vücudunda koku oluşturduğu bulgusundan yola çıkılarak yürütülüyor. Hastalığın teşhisi için köpeğin koku alma özelliğinden ilham alınarak tasarlanan elektronik burnun üzerinde yapılan çalışmalar son beş yıldır daha da yoğunlaştı.

Geçtiğimiz günlerde göğüs kanserini nefes kokusundan teşhis eden bir cihaz geliştirildiği açıklandı. Amerika’daki Monell Kimyasal Duyular Merkezi’nden George Preti: ” Merkezimize vücuttan yayılan kokudan şüphelenip doktora göründüğünde, hastalık teşhisi konulduğunu söyleyen bir çok kişi mektup yolladı” diyor.

Araştırma ekibi, dört köpekle yürüttükleri yumurtalık kanserinin tespit edilmesiyle ilgili koku deneyinde önemli neticelere ulaştı. Hastalar üzerinde yapılan deneylerde kokuların ayırt edici özelliği keşfedildi. Tüm bu çalışmalar kısa vadede elektronik burun v.b cihazların, hastanelerde kanserin teşhisi için kullanılmasının önünü açacak. Uzun vadede ise tıpkı tansiyon aleti gibi kokudan hastalık teşhisi yapan bireysel cihazlar evlerde kullanılacak.

haber kaynağı: 724saglik.org/sağlık-haberleri

İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın