Görüş Bildir
Haberler
Efes Antik Kenti'nin 22 Yıllık Rüyası

Efes Antik Kenti'nin 22 Yıllık Rüyası

ATKN
04.01.2015 - 20:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek için 1994 yılında başvurusu yapılan Efes Antik Kenti'nin 22 yıllık rüyasının tamamlanan çalışmalarla birlikte bu yıl gerçekleşmesi bekleniyor.

Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 bin 500 yıllık tarihi olan ilçelerinde Efes Antik Kenti, dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Hristiyanların hacı oldukları Meryemana, Hz. İsa'nın havarilerinden olan Saint Jean Kilisesi, Şirince gibi birçok tarihi ve kültürel yerlerin bulunduğunu anlattı.

İlçenin tarihi, kültürü, doğası, toprağı yani her şeyiyle Allah'ın bir lütfu olduğunu, birçok arkeolojik ve doğal SİT alanına sahip olduğunu dile getiren Bakıcı, bölgenin insanlık tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Efes Antik Kenti'nin bugüne kadar UNESCO Dünya Mirası içerisinde yer almamasının büyük bir eksiklik olduğunu vurgulayan Bakıcı, 2015'de bu eksikliğin giderileceğine inandıklarını ifade etti.

UNESCO'nun istediği eksiklikler tamamlandı

Efes Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesi için 1994 yılında başvuruda bulunulduğunu, 2000 yılında bunun reddedildiğini ondan sonra da bir sonuç alınamadığını dile getiren Bakıcı, şöyle konuştu:

'Efes'in listede yer almaması büyük bir eksiklikti. Eksikliğin nereden kaynaklandığını iyi biliyoruz. Bu nedenle alt yapıyı çok güçlü oluşturduk. Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak kaydıyla belediye, müze, kazı heyeti başkanlığı kolektif çalışma yaptık. Bakanlıkla el ele, kol kolayız, her türlü çalışmayı yapıyoruz. Müzeyle, Kaymakamlıkla keza öyle. Bilim insanlarımızla bir araya geldik ve çok güzel bir çalışma elde ettik.

UNESCO'nun bizden istediği bütün değişiklikler, düzenlemeler yapılmış durumda. Efes'in koruma amaçlı imar planlarını bitirdik, alan yönetim planını da onaylattık. Elimiz çok güçlü. Çok büyük bir aksilik olmazsa Haziran 2015'de Efes Antik Kenti Dünya Kültür Mirası asıl listesine girecek. Efes'in 22 yıllık rüyası inşallah haziran ayında gerçekleşecek'

Ramazan Ercan, AA

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0