Görüş Bildir
Haberler
“Dünyayı Kurtaran Adam” Gibi Filmleri Beğeniyorsanız, Zeki Bir İnsan Olabilirsiniz!

“Dünyayı Kurtaran Adam” Gibi Filmleri Beğeniyorsanız, Zeki Bir İnsan Olabilirsiniz!

Taner Bayram
07.10.2016 - 14:58

Bazen bir insanın, bir olayın veya bir olgunun “çok kötü” olması onun iyi yönü de olabilir (mi?). Sinema söz konusu olduğunda bu mümkün görünüyor...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Muhtemelen kasıtlı olarak kötü şarkılar dinlemek, edebî açıdan değersiz kitaplar okumak ya da birçok insanın “Berbat bir film, sakın izleme!” dediği filmleri izlemek çoğumuzun yaptığı eylemler olmasa gerek.

Ancak mesele yine de filmlere gelince şöyle biraz derin nefes alıp temkinli davranmakta fayda var.

Örneğin, "Dünyayı Kurtaran Adam" gibi filmleri izlemekten tuhaf bir zevk alıyorsanız, bu size kendinizi iyi hissettirecek bir haber olabilir.

Çünkü, yapılan son bir araştırma "trash" (çöp/saçma) türü olarak değerlendirilen, bu tarz filmlerin kendine özgü, kemik bir izleyici kitlesinin olduğu hatta bu kitlenin ortalamaya göre daha eğitimli ve daha zeki olabileceğini gösterdi.

Trash filmler için hem ses benzerliği hem de anlam açısından "tıraş" filmler demeyi öneriyorum. Ne dersiniz?

Dünyaca meşhur Max Planck Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmalarını yürüten Keyvan Sarkhosh’un, Poetika adlı dergide trash filmlerin izleyici kitlesi üzerine yazdığı bir makalesi yayımlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İronik görünse de, araştırmaya göre bu filmlerin müptelalarının birçoğunun sinema uzmanları ve sinefiller olduğu görülmüş.

Yine araştırmaya göre bu filmlerden alınan zevk, daha çok filmin prodüksiyonunun analizi, diyaloglar ve olay öyküsünden kaynaklanıyor.

Araştırmaya göre, katılımcılar “trash” filmlerin en belirgin özelliklerinin “ucuzlukları” (düşük bütçeli filmler olması) olduğunu belirtmişler.

Bunun en tipik örneği ise düşük bütçeli korku filmleri.

"(...) Medyanın ve sanatın her türüne ilgi duyan çok kültürlü ve yüksek eğitimli insanlardan söz ediyoruz..."

Sarkhosh, bu tip izleyiciler için şu yorumu yapıyor: 

'İlk bakışta kasten kötü çekilmiş veya utanç verici derecede başarısız olmuş filmlerden böylesi bir zevk almak paradoksal görünüyor.

Burada hem yüksek hem de popüler kültürün geleneksel sınırlarının dışında, geniş bir yelpazede medyanın ve sanatın her türüne ilgi duyan çok kültürlü ve yüksek eğitimli insanlardan söz ediyoruz.'

"Eh, idare eder", dediğimiz filmler için de bir çalışma bekliyoruz... İyi seyirler! 🎥

Kaynaklar

12

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz bu türden filmleri izlemekten keyif alıyor musunuz?

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
38
13
5
5
4
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Özgün Özdemir

Çöp film diyebilirsiniz bence. Böyle Türkçeleştirilebilir. Bu arada bayılırım bu türden filmlere.

Pasif Kullanıcı

"Dünyayı kurtaran adam" çekildiği tarih ve ülke konjonktürüne göre güzel bi filmdir. Ayrıca o zamanlarda, o şartlarda o ahval ve şerait içinde böyle bi film ... Devamını Gör

Aydın Dündar

ne yani düşük bütçeli film izlemek zeka belirtisimi :D bırakın ya öle şey mi olur filmin konusuna bakılır. grafikleri köt her filmi izleyin o zmn mk dahi di... Devamını Gör