Görüş Bildir
Haberler
'Dünya Dışı Yaşam Okyanuslarla Mümkün'

'Dünya Dışı Yaşam Okyanuslarla Mümkün'

Batuhan
23.07.2014 - 15:53

'Dünya Dışı Yaşam Okyanuslarla Mümkün'

İngiliz araştırmacılar, Dünya dışı yaşam arayışında en önemli bulgunun okyanuslar olacağını savundu. Gökbilimciler, okyanusların dış gezegenlerdeki iklimi düzene sokan en büyük etken olarak belirtti.

Gökbilimciler, insanlığın yeni evi olabilecek gezegenleri yaşanabilir kılmak için okyanusların oluşturulması gerektiğini düşünüyor.

İngiltere'nin East Anglia Üniversitesi (EAU) tarafından yapılan araştırma, dış gezegenlerde yaşama olanak sağlayacak bir atmosfer oluşması için büyük bir okyanusun gerekli olduğunu öne sürdü.

Astrobiology dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan David Stevens, 'Birçok dış gezegenin yıldızlarına çok yakın veya uzak olduğu için yaşam barındıramadığını biliyoruz... Bir gezegenin sıvı suya sahip olabilmesi için, yıldızından yeterli ışın ve ısı alacağı yaşanabilir bölge içinde yer alması gerekiyor' dedi.

Stevens, yaşanabilir bölge teorisini kapsayan modellerin bugüne kadar okyanusların önemini yeterince ele almadığını savundu.

Yaşanabilir bölge, bir yıldızın etrafında ne çok soğuk ne de çok sıcak olan ve sıvı su oluşumuna izin veren mesafe aralığı olarak biliniyor. Güneş Sistemi'nde yaşanabilir bölgede yer alan tek gezegen Dünya'mız iken, Venüs bu bölgenin ön sınırında, Mars ise arka sınırında yer alıyor. Venüs asit yağmurları ve 500 derece sıcaklıkla kavrulurken, Mars kuru ve donmuş bir halde bulunuyor. Orta noktada yer alan Dünya ise yaşam için gerekli tüm özellikleri barındırıyor.

Okyanuslar istisna olabilir

Stevens ve meslektaşları, her ne kadar yaşanabilir bölgede yer almanın çok önemli olduğu bilinse de, okyanusların dış gezegenlerdeki yaşam ihtimalini değiştirebileceğini düşünüyor.

Okyanusların iklimi kontrol etme kuvvetinin çok yüksek olduğunu belirten EAU araştırmasında, 'okyanusların yıldızlardan yayılan ısıyla değişen yüzey sıcaklıklarının mevsimlere göre çok yavaş tepki vermesini sağladığı' ifade edildi. Böylece, sıcaklıklar gezegen genelinde yayılarak yaşama olanak verecek bir seviyede korunabiliyor.

Gökbilimciler, bugün yüzeyindeki sıcaklık 100 derece civarında değişen Mars'ın, düşünüldüğü gibi bir zamanlar büyük okyanuslara sahip olduğunun ortaya çıkarılması halinde teorilerinin destekleneceğine inanıyor.

Okyanusların iklimleri sabit tuttuğuna ve dış gezegenlerin iklim modelleri aracılığıyla incelenmesi gerektiğini savunan Stevens, kayalık dış gezegenlerdeki en önemli bulgunun, küresel okyanuslara sahip olup olmadıklarını tespit etmekten geçeceğini belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/dun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0