Görüş Bildir
Haberler
‘Dolmabahçe Mutabakatı’ Sonrası Masa Neden ‘Dağıldı’?

‘Dolmabahçe Mutabakatı’ Sonrası Masa Neden ‘Dağıldı’?

Onedio Medya
18.09.2015 - 12:29

Dolmabahçe mutabakatı sonrası 'masanın dağılmasıyla' ilgili HDP’li üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgi, sürece tartışma yaratacak yeni bir boyut kazandırdı. Öne sürülen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe mutabakatında PKK'ya silah bırakma çağrısını duymayınca 'masayı devirdi'. Aynı kaynak, PKK'nın silah bırakmasıyla oluşması beklenen pozitif hava ile AKP'nin çoğunluğu sağlayarak Erdoğan'ın başkanlık yolunun açılmasını beklediğini ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet'ten Ayşe Sayın'ın haberine göre Dolmabahçe mutabakatı sonrası “masanın dağılmasıyla” ilgili HDP’li üst düzey bir yetkilinin verdiği bilgi, sürece tartışma yaratacak yeni bir boyut kazandırdı. HDP’li kaynağın verdiği bilgiye göre, Dolmabahçe zirvesinin “her aşaması hakkında bilgi verilen” Cumhurbaşkanı Erdoğan, müzakere süreciyle ilgili yakın kurmayları tarafından yanıltıldı. HDP’li kaynağa göre Erdoğan Dolmabahçe mutabakatından net bir “PKK’ye silah bıraktırma” çağrısı bekliyordu. Dolmabahçe’den takvime bağlanmış bir silah bırakma süreci çıkınca, 7 Haziran seçimlerine “PKK’ye silah bıraktırma”nın avantajıyla girme ve AKP’nin kendisine “başkanlık” yolunu açacağını düşünen Erdoğan, “müzakere süreci”nin kendisinden gizlenmesine sinirlenip, Dolmabahçe’yi “yok saydı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bizzat en güvendiği isimler, Efkan Ala, Mahir Ünal, Yalçın Akdoğan’ın yer aldığı 28 Şubat 2015 tarihli Dolmabahçe mutabakatından, 10 maddelik “mutabakat” metni çerçevesinde, Öcalan’ın PKK’ye kongresini toplayıp, “silah bırakma” çağrısını içeren bir “müzakere süreci” karara bağlandı. Ancak Erdoğan kısa süre sonra, hem Dolmabahçe’de verilen görüntüyü, hem de o toplantıda karara bağlanan 10 maddelik mutabakat metnini “Başbakan Yardımcısı ile şu an parlamento içinde olan bir grubun yan yana o resmi vermesini doğru bulmuyorum. Açıklanan 10 maddelik metne gelince, o metinde bir demokrasi çağrısı yok” diye eleştirdi. 

Erdoğan, sonraki açıklamalarında da mutabakatı “ısrarla” reddetti ve “varılan uzlaşmadan haberdar olmadığını” ifade etti. Ancak daha önce basında çıkan haberlere göre Erdoğan, AKP-HDP heyetleri arasındaki görüşmenin her aşamasından haberdar edildi.

HDP’li üst düzey bir yetkili ise Erdoğan’ın, “çözüm sürecini bitirme” pahasına, Dolmabahçe’yi “yok sayması”nın en önemli nedenlerinden birinin Dolmabahçe’deki görüşmelerin “müzakere” ayağının Erdoğan’a yanlış ya da eksik anlatılması olduğunu bildirdi. Cumhuriyet'teki habere göre kaynağın verdiği bilgiler şöyle:

“Zirvede, 10 maddelik Dolmabahçe mutabakatı çerçevesinde, PKK’nin silah bırakmasına dönük bir müzakere takvimi öngörüldü. Bu yaklaşık 10 günlük bir süreçti. Zirveden yaklaşık 1 hafta sonra İzleme Kurulu ile birlikte ve hatta gazetecilerin de katılımıyla Öcalan, PKK’ye, silahları bırakması için ‘kongreyi topla’ çağrısı yapacaktı. Ve bir kaç gün içinde PKK kongreyi toplayacaktı. Varılan anlaşma bu yöndeydi. Ancak, bana göre Erdoğan’a bu müzakere süreciyle ilgili yakın çevresi tarafından eksik bilgi aktarıldı. Çünkü Erdoğan, Dolmabahçe’den PKK’ye yönelik net bir ‘silah bırak’ çağrısı bekliyordu. Çünkü 7 Haziran seçimlerine dönük ‘başkanlık’ hayalini gerçekleştirmesi için bu yeterliydi. Erdoğan o zaman 7 Haziran seçimlerine PKK’ye silah bıraktırmış olarak gidecek olan AKP’nin, kendisine başkanlık yolunu açacak sandalye sayısını çıkaracağı hesabını yapıyordu.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0