Görüş Bildir
Haberler
'Diyarbakır Halkına Eziyet Edeni Yakarım': Gaffar Okkan'ın Ardından...

etiket 'Diyarbakır Halkına Eziyet Edeni Yakarım': Gaffar Okkan'ın Ardından...

Yüksel Venedik
24.01.2015 - 16:20 Son Güncelleme: 24.01.2020 - 12:43

'Diyarbakır Halkına Eziyet Edeni Yakarım'

Doğu'da faili meçhul cinayetlerin arttığı, halkla devletin arasının çok açıldığı dönemlerde bir isim geldi. 1997 Emniyet Müdürleri Kararnamesi ile Diyarbakır'a atanan Gaffar Okkan, halkla emniyet güçlerinin göz göze bile gelmediği dönemde görevine başladı. Vedasında ise şehirde esnaf kepenk kapatacak, Diyarbakırlının gözleri dolacaktı. Gaffar Okkan'ın Diyarbakır hikayesini de tekrar analım.

İşte Gaffar Okkan'ın insanlarda iz bırakmış hayatı...

İçeriğin Devamı Aşağıda

24 Ocak 2001, saat 18:50

24 Ocak 2001, saat 18:50

Merkez, merkez! Saldırıya uğradık, saldırıya uğradık…

m: Olay yeri neresi?

Yaralı polis: Şehitlik mevki

m: Zayiat var mı, zayiat var mı?

Yaralı polis: Şehidimiz var.

m: Sayın 3310'un durumu ne?

Yaralı polis: Başımız sağ olsun...

3310, Okkan'ın telsiz koduydu...

Gaffar Okkan kimdir?

Gaffar Okkan kimdir?

1952 Sakarya doğumlu olan Gaffar Okkan, 1970'te polis kolejinden, 1973'te ise Akademi'den mezun olarak görev hayatına başladı.

Aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunudur. 

Çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra, 1993'te 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ederek Kars İl Emniyet Müdürü oldu. 1997'de ise Diyarbakır İl Emniyet Müdürü oldu. 

41 yaşında, Türkiye'nin en genç emniyet müdürü.

Gaffar Okkan neleri değiştirdi?

Gaffar Okkan neleri değiştirdi?

İnsanların, polise bakış açısını değiştirdi.Gaffar Okkan, görev süresi boyunca Diyarbakır halkının gönlünü fethetmiştir. Şehre geldiği daha ilk günlerde, sivil kıyafeti ile halkın arasına karışan Okkan, halkın nabzını tutmuş, halkı anlamış ve onlarla bütünleşmiştir. 

Yapmış olduğu çalışmalarla, araya bürokratik bir mesafe koymak yerine insanları kazanmayı tercih etmiştir. Şehrin faydasına yaptığı birçok farklı uygulama, bugün O'nun ardından hala konuşulmaktadır. 

İlk günlerinden bir hikaye

Diyarbakır'a gittiğinin ilk günü bir restorana gidiyor sivil kıyafetle çorba içiyor bir yandan da etrafı izliyor, mekana gelen polisler atar yapıp hesabı ödemeden kalkıyor, Kendi hesabını ödeyeceği zaman amca diyor polislerinkini de ben ödeyeyim, adam bırak Allahlarından bulsunlar boş ver diyor, yok diyor Gaffar Okkan ödeyeceğim, sonra da ekliyor ben yeni emniyet müdürüyüm, bir derdin olursa uğra çekinme.

'Masa başı görev yapan polis istemiyorum'

Göreve geldiği ilk günlerde polis memurlarını toplayan Gaffar Okkan, o dönemde dışarıda olmanın potansiyel tehlike olarak görüldüğünün farkındaydı, ancak şöyle dedi; 'Masa başı görev yapan polis istemiyorum'.

Kadın erkek ayırt etmeden, herkesi sokağa döktü ve halka nazik davranmalarını emretti.

Ciğerci Salih Usta'nın gözünden...

Ciğerci Salih Usta'nın gözünden...

Gaffar Okkan'ın Diyarbakırlılardaki yeri

Gaffar Okkan'ın Diyarbakırlılardaki yeri

Yalnızca Salih Usta ile değil, birçok kişiyle samimi ilişkiler geliştirmişti Gaffar Okkan

Kulüp başkanı gibi, oyuncular gol attığında onlara sarılıyordu, galibiyetlerden sonra bayrakla stadyumda tur atıyordu. Görev süresince Diyarbakırspor'dan desteğini esirgememişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gaffar Okkan'ın son röportajı ve Diyarbakırspor sevgisi

Hizbullah'a karşı verdiği kararlı mücadele

Hizbullah'a karşı verdiği kararlı mücadele

Gaffar Okkan, görev süresinde Hizbullah'a karşı verilen mücadelede etkin bir rol oynamış, örgütü bitirme noktasına getirmiştir. 

1998 ve 1999 yıllarında düzenlenen operasyonlarda birçok Hizbullah üyesi yakalanmıştır, aynı zamanda 30'a yakın faili meçhul cinayeti aydınlatmıştır. 

Gaffar Okkan'ın Hizbullah hakkındaki bir tespiti, o günlere ilişkin yaygın bir kanıyı ifade ediyor: 'Örgütün bu coğrafyada yaptığı eylemlerde, bu eylemleri devlet yapıyor imajı yaratıldığını tespit ettik'.

Rüşvete, şiddete karşı duran bir polis

Rüşvete, şiddete karşı duran bir polis

Gaffar Okkan, rüşvet alan polislere karşı çok ciddi bir tavır ortaya koymuştur. Anlatılanlara göre rüşvete, eziyete ve ahlaksızlığa karşı müdürleri, amirleri gerekirse kaba şiddetle izana getiren bir nevi 'Behzat Ç.' imajına sahip bir polis olmuştur Gaffar Okkan..

O'nun ardından...

O'nun ardından...

Eskiden PKK korkusundan kepenk kapatan esnaf, o gün bir polis öldüğü için kepenk kapattı.

On binlerce kişi onu andı, arkasından ağladı.. Onun ardından Diyarbakırlı vatandaşların söyledikleri bu acıyı belki biraz olsun tarif edebilir; 

Diyarbakırlı Emine teyze hakkındaki deftere şöyle yazıyordu: 'Diyarbakır'ın binde biri kötü bilir, o da işine gelmediğinden. Keşke onun gibi evladım olsaydı.' Baloncu Mehmet amca ise ' çocuğum ölse bu kadar üzülmezdim, Keşke oğlum ölseydi' diye ağıt yakıyordu. Hele cenazesinde sokakta görseler kıro diyecekleri altın kalpli bir abimiz şöyle haykırıyordu: ' Dostlar ölmez, kahrolsun kötü insanlar'.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Profesyonelce yapılan bu suikastin arkasında kimler var?

Profesyonelce yapılan bu suikastin arkasında kimler var?

Gaffar Okkan, önde ve arkada polis araçları ile ilerlerken birden şehirde elektrikler kesilir, ve Gaffar Okkan'ın arabası taranmaya başlar. 

4.5-5 dakika süren bu çatışmada, Gaffar Okkan'la birlikte 5 polis memuru hayatını kaybeder. Suikastta kullanılan silahlardan ve yakın dönemde Hizbullah'a yapılan geniş çaplı operasyonlardan ötürü, suikastı Hizbullah'ın yaptığı ifade ediliyor. 

Bu suikasta 26 kişinin katıldığı belirtiliyor. İlk olarak taranan otomobilin ardından, Okkan ve yanında bulunan polis memurlarına yakından ateş ediliyor. Telsizle bilgi verildiğinde, ambulanslar olay yerine intikal ettiğinde ise artık maalesef çok geçtir.

Saygıyla anıyoruz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3578
1204
184
154
54
46
40