Görüş Bildir
Haberler
🚫Dikkatlerden Kaçmasın: Ekim Ayında Erişim Engeline Takılan Haberler

🚫Dikkatlerden Kaçmasın: Ekim Ayında Erişim Engeline Takılan Haberler

Önceki aylarda olduğu gibi Ekim ayında da farklı konulara değinen bir çok haber erişime engellendi. Mahkemelerce verilen erişim engelleme kararlarının ortak gerekçesi ise yine 'kişilik haklarının ihlali' oldu.

Bir ay boyunca engellenen haberleri derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Didim Belediye Başkanı hakkındaki ‘istismar’ haberleri

Didim Belediye Başkanı hakkındaki ‘istismar’ haberleri

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay ve bir grup arkadaşı tarafından istismara uğradığını dile getiren kişinin ifadelerinin yer aldığı haberlere erişim engeli getirildi.

Takvim, Vatan ve Sabah gazetelerinde yer alan haberlerde bir kadın Ahmet Deniz Atabay ve arkadaşları tarafından beş yıl önce cinsel istismar ve tecavüze uğradığını iddia etmişti. 

Bu sitelerdeki haberlerin engellenmesinin ardından Cumhuriyet ve BirGün gazetelerindeki ilgili içerikler de engellendi.

‘Kamu bankasından yurt dışına çıkarılan para’ haberine erişim engeli

‘Kamu bankasından yurt dışına çıkarılan para’ haberine erişim engeli

OdaTv’de 10 Mayıs 2020’de yer alan ‘Zülfikarlar Holding’in kamu bankasından 1.2 Milyar kredi alıp dövize çevirip yurt dışına aktarması tartışma yarattı’ başlıklı habere erişim engeli getirildi.

Sözcü’den Serpil Yılmaz imzalı haberde Zülfikarlar Holding’in kamu bankasından kredi alıp dövize çevirip 200 milyon dolar olarak Londra’daki hesaplarına aktardığı hikayenin ayrıntıları açıklanıyordu. 

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yurtdışına para çıkaran şirket için devreye girdiği bilgisi de  haberde yer alıyor.

Zarrab davasını Bakan Albayrak ve Aktif Bank ile ilişkilendiren haberi

Zarrab davasını Bakan Albayrak ve Aktif Bank ile ilişkilendiren haberi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile ‘Reza Zarrab davasını’ ilişkilendiren ve geçen hafta erişime engellenen Deutsche Welle Türkçe haberi bir kere daha erişime engellendi. 

BirGün, Cumhuriyet ve Tele 1’de çıkan haberlerin yanı sıra Ekşi Sözlük’te “berat albayrak ve fincen belgeleri” başlığı altındaki içerikler de erişime engellendi.

Soruşturma açılan iki kaymakam hakkındaki haberler

Soruşturma açılan iki kaymakam hakkındaki haberler

Odatv, Aykırı ve Antalya Yaşam’da yer alan, Antalya’daki iki kaymakam hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan usulsüzlük soruşturmasıyla ilgili haberlere erişim engeli getirildi. 

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar imzalı haberde Antalya’nın Akseki Kaymakamlığı’na bağlı Akseki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın hesaplarında usulsüz harcama yapmakla suçlanan kaymakamlar Murat Beşikçi ve Muhammed Emin Nasır hakkında Antalya Valiliği’nden soruşturma izni istendiği bilgisi bulunuyordu.

Hrant Dink’in sözünü paylaşan haber

Hrant Dink’in sözünü paylaşan haber

OdaTv’de 28 Eylül 2020’de ‘Onlara en güzel yanıt Hrant Dink’ten’ başlığıyla yer alan ve  Dağlık Karabağ bölgesindeki ErmenistanAzerbaycan çatışmalarıyla ilgili sosyal medyada ırkçı sözler paylaşan hesapların paylaşımlarına yer veren habere erişim engellendi.

Haberde ırkçı sözlere karşı Hrant Dink’in söylediği bir söz alıntılanıyordu. Ayrıca haberde çeşitli tweet'lerin ekran görüntüleri yer alıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milletvekili eşinin kariyer yükselişi hakkında çıkan haber

Milletvekili eşinin kariyer yükselişi hakkında çıkan haber

Sözcü Gazetesi’nde Haziran 2020’de yer alanTrabzon böyle bir yükseliş görmedi’ başlıklı habere Trabzon 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin 24 Eylül 2020 tarih ve 2020/2280 sayılı kararı ile erişim engeli getirildi.

Saygı Öztürk imzalı haberde AKPli milletvekili Ali Ayvazoğlu’nun eşinin belediye kadrolarında işçi iken önce il Kültür ve Turizm müdürlüğüne vekalete ardından da Ankara İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne atandığı bilgileri yer alıyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatıyla ilgili haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatıyla ilgili haberler

OdaTv, BirGün, Cumhuriyet, Diken, ABC Gazetesi ve soL Haber Portalı’nda Kasım 2019’da yayınlanan bazı haberlere erişim, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 13 Ekim 2020 tarih ve 2020/4613 sayılı kararıyla engellendi. 

İlk olarak Cumhuriyet muhabiri Alican Uludağ’ın 5 Kasım 2019’da yaptığı bir haberde FETÖ ile ilişkili olduğu gerekçesiyle yargılanan Ufuk Cömertoğlu’nun duruşması sırasında hakime Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel hakkında yaptığı bazı açıklamalar yer alıyordu. 

Haberlerde Cömertoğlu’nun “Ahmet Özel beni tehdit etti. Ömer Gür’e beraat alan benim, Fettah Tamince’ye beraat (takipsizlik) alan benim. Ben size sığındım, yani adaletinize sığındım” ifadeleri bulunuyordu. 

Daha sonra Barış Terkoğlu söz konusu olayı köşesine taşımıştı. Hem Terkoğlu’nun köşe yazısına hem de Uludağ’ın haberini alıntılayıp paylaşan haber sitelerinin ilgili içerikleri böylece engellenmiş oldu.

Kalyon İnşaat’a vergi istisnasını anlatan haberler

Kalyon İnşaat’a vergi istisnasını anlatan haberler

BirGün, Cumhuriyet ve Evrensel Gazetesi’nde yer alan Kalyon İnşaat’ın Bursa’daki demiryolu yapımı için aldığı ihalede vergiden istisna tutulduğuna dair haberlere ‘kişilik hakları ihlali’ gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

Haberlerde Resmi Gazete’de yer alan bir karara yer veriliyordu. Karara göre 22 Ağustos 2020’de gerçekleşen ‘Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Hattı’ yapım işi ihalesinde Kalyon İnşaat, ihale bedeli kadar tutarda vergiden istisna tutuldu.

Kalyon İnşaat 2014’ten beri ATV, Sabah ve Ahaber’i bünyesinde taşıyan Turkuvaz Medya’nın yüzde 75’inin sahibi. Ayrıca Kalyon, dünyada en fazla kamu ihalesi alan 10 inşaat şirketinden biri.

AKP’li gençlik kolları başkanına dair haberler

AKP’li gençlik kolları başkanına dair haberler

Eski Şanlıurfa AKP Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Salih Saraç’ın, büyükşehir belediyesinde halen meclis üyeliği yaptığını fotoğraflarla ortaya çıkaran, Cumhuriyet, Sözcü ve Gerçek Gündem’de yer alan haberlere ‘kişilik haklarını ihlal ettiği’ gerekçesiyle erişim engeli getirildi.  

Temmuz 2020’de jakuziden çektiği bir videoda ‘Ulan fakirler beni rahatsız etmeyin’ sözlerini sarf eden Mehmet Salih Saraç, kamuoyunda gündem olmasının ardından partideki görevinden istifa etmişti. 

Söz konusu haberlerde, Saraç’ın istifa etmesine rağmen büyükşehir belediye meclis üyesi olarak toplantılara katıldığı fotoğraflarla ortaya konuyordu. 

Haberlerde ayrıca Saraç’ın belediyeden maaşını almaya devam ettiği de iddia ediliyordu.

Emine Erdoğan’ın kuzenine verilen ihale hakkındaki haber

Emine Erdoğan’ın kuzenine verilen ihale hakkındaki haber

Cumhuriyet Gazetesi’nde 17 Eylül’de yer alan Sena Yaşar imzalı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Eskişehir Yolu üzerindeki kampüsünde yer alan aydınlatma direkleri ihalesini anlatan habere erişim engellendi. 

Karara konu olan haberde, Tarım ve Orman Bakanlığ’nın aydınlatma ihalesinin Emine Erdoğan’ın kuzeni iş insanı Veysel Baran’a ait 4A Pazarlama AŞ tarafından alındığı iddiası yer alıyordu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Saadet zinciriyle ilgili haberler

Saadet zinciriyle ilgili haberler

Saadet zinciri yapılanmasının son halkası denerek basına yansıyan kripto para şirketi Turcoin ve sahibi Sadun Kaya’ya ilişkin haberlere ‘kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle’ erişim engeli getirildi. 

Hürriyet, CNN Türk, Sputnik Türkiye ve Takvim’de Eylül 2019’da yer alan haberlerde ise Kocaeli’nde Sadun Kaya isimli bir kişinin Turcoin isimli kripto para şirketi kurduğu belirtiliyordu. 

Kaya’nın Turcoin ile yakın zamanda 12 bin kişiyi 200 milyon lira dolandırdığı iddia ediliyordu.

‘Belediye başkanına trafik magandalığı suçlaması’ haberi

‘Belediye başkanına trafik magandalığı suçlaması’ haberi

Muğla’nın Fethiye ilçesindeki bir kişinin ilçe Belediye Başkanı Alim Karaca ve koruması hakkında şikayetçi olmasına ilişkin basına yansıyan haberlere erişim engellendi. 

Haberde Çağlar Özbakır isimli kişi Alim Karaca ve korumasının kendisine hakaret ettiğini ve sonrasında arabasına zarar verdiğini iddia ediyordu.

‘Yurttaşların helikopterden atılmasına da aynı savcı bakıyor’ haberi

‘Yurttaşların helikopterden atılmasına da aynı savcı bakıyor’ haberi

Artı Gerçek’te yer alan ‘Gazeteciler gözaltına alınmıştı: Yurttaşların helikopterden atılmasına da aynı savcı bakıyor’ başlıklı habere ‘kişilik haklarını ihlal ettiği’ gerekçesiyle erişim engeli getirildi. 

Haberde, gözaltında işkenceye maruz kalan ve helikopterden atılan yurttaşları kamuoyuna duyuran gazetecilere gözaltı talimatı veren savcının, kolluk güçleri hakkındaki soruşturmayı da yürüttüğünden bahsediliyordu.

Bonus: ‘FETÖ’nün Siyasi Ayağı’ kitapçığına sansür

Bonus: ‘FETÖ’nün Siyasi Ayağı’ kitapçığına sansür

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, partiye 24 Ekim’de ulaşan bir mahkeme kararına göre Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmalarından oluşan 21 Soruda FETÖ’nün Siyasi Ayağı başlıklı kitapçığa sansür uygulandığını açıkladı.

Detaylar için 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
137
38
13
10
7
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
pazartesi

Sansüristan