Görüş Bildir
Haberler
CHP'den Davutoğlu'na 'Görevi İade Et' Çağrısı

CHP'den Davutoğlu'na 'Görevi İade Et' Çağrısı

İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hükümeti kurma görevini CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na vermesini beklediklerini bildirdi. Grup Başkanvekilleri Levent Gök ve Özgür Özel de, Davutoğlu'nun Bahçeli görüşmesi sonrası kurabileceği bir hükümet seçeneğinin kalmadığını belirterek, Davutoğlu'nun görevi bir an önce iade etmesini istediler. 

Haluk Koç, yaptığı yazılı açıklamada, AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'nun Anayasa’nın 109'uncu maddesi gereği 9 Temmuz 2015'te kendisine verilen hükümeti kurma görevini yerine getiremediğinin anlaşıldığını belirtti.

Koç, 'Bu sebeple kendisinin teamüllere uygun bir şekilde görevi Cumhurbaşkanı'na iade ederek demokratik meşruiyete ve milli iradeye saygısını göstereceğine inanıyor, daha sonra Cumhurbaşkanı’nın görevi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na tevdi etmesini bekliyoruz' ifadelerini kullandı.

Grup Başkanvekili Levent Gök de, Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki hükümet kurma çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen görüşmenin olumsuz sonuçlanmasının ardından gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Davutoğlu'nun açıklamalarının görüşmenin olumsuz geçtiğini ortaya koyduğunu belirten Gök, şunları kaydetti:

'Sayın Davutoğlu'nun açıklamalarından da öğreniyoruz ki MHP belirlediği tutumunu değiştirmemiştir. Ve artık AKP'nin ve AKP Genel Başkanı Başbakan Sayın Davutoğlu'nun kurabileceği bir hükümet seçeneği kalmamıştır. Bu durumda Sayın Davutoğlu'nun gecikmeksizin derhal teamüller, kökleşmiş demokrasi gelenekleri çerçevesinde görevini Cumhurbaşkanı'na iade etmesi gerekir. Bundan sonraki her geçen saat yetki gasbı olur. Bizim de Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na verilecek bir görevde, koalisyon seçeneği çıkarabilecek durumumuz olabilir.'

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Hürriyet'e yaptığı açıklamada şunları söyledi;

'Sayın Davutoğlu Bahçeli ile yaptığı görüşmeden sonraki açıklamasında koalisyon imkanı kalmadı demiştir. Şu anda, kendisinden beklenen bugünden tezi yok, görevi Cummhurbaşkanı'na iade etmesi.

Cumhurbaşkanı'ndan beklentimiz de hükümeti kurmakla Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nu görevlendirmesidir.'

'Gecikme milli iradeye saygısızlık'

Görevin iade edilmesi ve hükümet kurma görevinin, seçimlerden ikinci parti olarak çıkan CHP'ye tevdi edilmesinde yaşanacak gecikmenin 'görev ihlali' sayılması gerektiğini kaydeden Özel, şöyle dedi, 'Görevin iadesindeki her türlü gecikme ve yeni görevlendirmeye ilişkin her türlü ağırdan alma, görev ihlali, seçmene saygısızlık, milli iradeye darbe girişimi olur. Şu an tükenen ihtimal, Davutoğlu'nun başkanlığındaki bir hükümet kurulması ihtimalidir. Güvenoyu alabilecek diğer hükümet ihtimaller için bir hafta süremiz vardır.'

'Görevimiz ülkeyi hükümetsiz brakmamak'

Özgür Özel şöyle devam etti, 'Kurallar bugün kurumlara, önemli görevler yüklemektedir.  Davutoğlu'nun görevi görevi iade etmek, Cumhurbaşkanı'nın görevi gecikmeden hükümet kurma görevini CHP'ye vermek, bizlerin görevi de ülkeyi hükümetsiz bırakmamaktır.'

'Erken seçim ihtimali geçen haftadan daha az'

MHP'nin 'erken seçim ihanettir' yönündeki açıklamalarına da dikkat çeken Özgür Özel, 'MHP'nin bu açıklamalarından sonra, bu parlamentodan bir hükümet çıkarmak geçen haftaya göre daha mümkün görünebilir' dedi. 

AA ve Hürriyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0