Görüş Bildir
Haberler
Kalın: ‘Erdoğan Sürecin Mimarıdır’

Kalın: ‘Erdoğan Sürecin Mimarıdır’

ATKN
26.03.2015 - 17:15 Son Güncelleme: 26.03.2015 - 17:53
İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın çözüm sürecinin 'Devletin başı olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlayacağı koordinasyonla' başarıya ulaşacağını söyledi. Kalın Erdoğan'ın çözüm sürecinin takipçisi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın basın bilgilendirme toplantısında 'Sayın Cumhurbaşkanımız en başından beri bu sürecin başında olan bir isim olarak sürecin arkasındadır ve olmaya devam edecektir.'dedi. Kalın Erdoğan'ın süreçteki rolünü şöyle anlattı: 

'Cumhurbaşkanımız da hem devletin başı olarak hem de kendi siyasi iradesiyle bu sürecin sonuna kadar arkasındadır. Gerek başbakanlığı döneminde gerekse cumhurbaşkanlığı kampanyası süresince Çözüm Süreci, Cumhurbaşkanımızın birinci gündem maddelerinden birisiydi. Bundan sonra da bu sürecin başarıya ulaşması yine onun ortaya koyduğu irade sayesinde, devletin başı olarak sağlayacağı koordinasyon ile mümkün olacaktır.' 

'Çözüm Süreci'nin mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bu sürecin banisidir, takipçisidir.' 

'Sayın Cumhurbaşkanımız bütün zorluklara rağmen bu süreci en başından beri yürüten siyasi aktör olarak, bugün de Cumhurbaşkanı ve devletin başı olarak Çözüm Süreci'nin arkasındadır ve arkasında olmaya da devam edecektir.

Öncelik silahsızlanma'

Kalın, çözüm sürecinde önceliğin silahsızlanma olduğunu vurguladı: 

'Çözüm sürecinde en önemli husus silahsızlanma aşamasının tamamlanmasıdır. Buna benzer çağrılar yapılmıştı ama aslolan uygulamanın nasıl yapılacağıdır, tam bir silahsızlanmaya geçilirse süreç amacına ulaşmış demektir. Şu anda bizim de hükümetin de en önemli önceliği budur.' 

Kalın'a Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, çözüm süreciyle ilgili izleme heyeti konusunda bilgilendirilmediği yönündeki açıklaması hatırlatıldı. Kalın, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüştüğünü, iki isim arasında yürütülen normal bir trafik olduğunu söyledi. Kalın, ihtiyaç duyulması halinde yeni görüşme yapılmasının da doğal olduğunu vurguladı, 'Bu mekanizma etkin bir şekilde kullanılmaya devam edilecektir' dedi.

Yemen'deki operasyon

Kalın, Suudi Arabistan öncülüğündeki bölge ülkelerinin Yemen'deki İran varlığına karşı başlattığı operasyonla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba günü Suudi Arabistan tarafından bilgilendirildiğini söyledi. Kalın, Türkiye'nin Yemen'de diyalog yoluyla çözümden yana olduğunu söyledi, Türkiye'nin operasyona katılıp katılmayacağı sorusunu yanıtladı:

'Temennimiz Yemen’deki gerginliklerin temas yoluyla çözülmesidir. Umarız taraflar bir masa etrafında oturarak bir çatışmaya mahal vermeden sorunu çözebilirler. Bölgede yeteri kadar kan akıyor, bunu Yemen için arzu etmeyiz.'

Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nisan'ın ilk haftası planlanan İran ziyaretinde bir değişiklik olmadığını belirtti. Türkiye'nin mezhebe dayalı siyaset yürütmediğini, bunun İran ziyaretinde de dile getirileceğini anlattı:

'Mezhep temelli yaklaşımların gerginlik yaratmasına her zaman karşı çıktık. İran uzun sınırımızın, ticaretimizin olduğu bir ülkedir. İran’la Suriye ve Irak konuluranı da diğer konuları da açıklıkla konuşmaya devam ettik. Bölgedeki aktörler sorumlulukla hareket etmek durumundadırlar., Ortadoğu ve İslam dünyasına mezhep eksenli bakmadık. İran’la nükleer müzakerelerde çok önemlibir kapı açılmıştı ancak ülkelerin yönetimleri bunu dikkate almadığı için 4-5 yıl kaybettik. Türkiye Batı'dan uzaklaşmakla, NATO'nun yükümlülüklerini yerine getirmemekle itham edildi. Ama geldiğimiz noktada bizim çizdiğimiz çerçevede yürüyor müzakereler. Bizde Sünnici Şiici mezhep bakışı olmadı. Elbette bunları İranlı muhataplarımızla paylaşacağız.'

AKP'nin seçim beyannamesi ve başkanlık sistemi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın AKP'nin seçim beyannamesinde başkanlık sisteminin yer almamasının Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında sorun yaratıp yaratmayacağı sorusunu da yanıtladı. 'Bu tartışm artık Türkiye'nin gündemine oturmuştur' diyen Kalın, seçim sonrası da başkanlık sisteminin Türkiye'nin gündeminde olmaya devam edeceğini belirtti: 

'Bu, Türkiye’nin demokratik gelişmesi ve hedeflerine ulaşması açısından son derece sağlıklı ve gerekli bir tartışmadır. Kafa karışıklıklarının ve bilinçli saptırmaların olduğunu görüyoruz. 'Federal yapı Türkiye’yi böler' gibi itirazlar, 'diktatörlük çıkar' gibi temelsiz spekülatif değerlendimeler yapılıyor. Aslında bunların cevapları verilmiştir akademik olarak ama bu tartışmayı zenginleştirerek devam ettirmekte fayda olduğu kanaatindeyiz.'

Kalın, başkanlık sisteminin AKP beyannamesinde yer alıp almayacağını açıklandığında öğreneceklerini söyledi, 'Onlardan duymak daha isabetli olur' dedi. 

Dağlıca'daki saldırı

Kalın, Dağlıca'da Çarşamba günü yaşanan PKK saldırısına da değindi. 'Güvenlik ile demokrasi ve güvenlik ile özgürlük dengesini koruma gayreti içindeyiz' diyen Kalın, 'Umarız bu tür olaylar tekrar etmez, hangi saiklerle yapıyorlarsa derhal vazgeçerler, güvenlik zaafı yaratmaya çalışılırsa devlet kamu düzeni için gerekli adımları atar' dedi.

Al Jazeera Turk

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0