Görüş Bildir
Haberler
‘Çözüm Süreci’ Kararnamesi Resmi Gazete'de

‘Çözüm Süreci’ Kararnamesi Resmi Gazete'de

FreiGeist
01.10.2014 - 12:40 Son Güncelleme: 01.10.2014 - 14:03

Çözüm süreci bitti mi?” tartışmaları sürerken hükümet ikinci somut adımı attı. 'Çözüm Süreci Kurulu' oluşturulması kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Bugün HDP heyeti İmralı'da Öcalan ile görüşüp mesaj verecek. Başbakan Davutoğlu ile HDP Eşbaşkanı Demirtaş Ankara'da bir araya gelecek.

Kobani’de IŞİD ile PYD arasında süren çatışmalarla birlikte 'Bitti mi?' tartışmaları başlayan çözüm süreci kapsamında, Hükümet kritik bir zamanlamayla 'sürece yasal garanti çerçeve yasası'ndan sonraki ikinci büyük somut adımı attı. Bakanlar Kurulu kararıyla,'Çözüm Süreci Kurulu' kurulmasına ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kurulun görevi: Eve dönüş ve silahsızlanma

Kararda, kurulun yapısı ve görevleri ayrıntılı olarak tanımlandı. Buna göre, Çözüm Süreci Kurulu, “Eylem planlarında belirlenen faaliyetlerin yürütülmesinden ve hedeflerin gerçekleştirilmesinden sorumlu olan ve ilgili kurumlar arasında eşgüdümü sağlayan kurum ve kuruluş” olarak tanımlandı. Kurul’un hangi başlıklar altında çalışmalarını yürüteceği de sıralandı:

  • Siyasi alana, siyasi kurum ve aktörlere yönelik çalışmalar

  • Hukuki düzenlemeler ve insan hakları

  • Sosyal programlar

  • Ekonomik tedbirler

  • Kültürel programlar

  • Toplumsal destek ve sivil toplum çalışmaları

  • Güvenlik ve silahsızlandırma

  • Sorunun parçası olan aktörlerle temas, diyalog ve benzeri çalışmalar

  • Eve dönüşler ile sosyal yaşama katılım ve uyum alanında çalışmalar

  • Psikolojik destek ve rehabilitasyon çalışmaları

  • Kamuoyu bilgilendirme ve kamu diplomasi çalışmaları

Bu karar ile birlikte daha önce çerçeve yasada vurgu yapılan ve çözüm sürecinin en önemli adımlarından biri olan, silahsızlanma, örgüt üyelerinin eve dönüşleri ve sosyal yaşama uyum sağlanması bir kurumun görev alanında tanımlanmış oldu. Başbakan veya Başbakan’ın görevlendireceği bir Başbakan Yardımcısının başkanlık edeceği belirtilen Kurul’un sekreteryasını Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı yürütecek.

Müzakereye geçişten söz edilmedi

Çözüm Süreci Kurulu ve aynı kararla kurulan İzleme ve Koordinasyon Kurulu, sürecin başından bu yana hem Abdullah Öcalan’ın hem de HDP ve PKK’nın ısrarla talep ettiği ve büyük önem verdiği adımlardan biriydi.

Çözüm Süreci Kurulu’nun oluşturulmasına ilişkin kararın Resmi Gazete’de yayımlanma zamanlaması da önemli. HDP ve PKK, Eylül ayı içinde diyalogdan müzakereye geçişin başlaması ve yol haritasının açıklanmasını istiyordu, bu doğrultuda son tarih olarak kararın yayınlandığı gün olan 30 Eylül gösterilmişti.

Ancak kararda aynı çizginin olmazsa olmaz talepleri arasında müzakereye geçişe ilişkin bir ifade yer almadı ve belirlenen adımların zamanlamasına ilişkin takvimlendirme de yapılmadı.

Öcalan konuşacak

Kobani’de IŞİD ile PYD güçleri arasında çatışmalar sürerken, Türkiye’nin tavrını eleştiren PKK’nın üst düzey yöneticileri, “Süreç anlamını yitirdi ama son sözü Öcalan söyleyecek” açıklamaları yapmıştı. Benzer açıklamalar HDP’den de gelmişti.

Öcalan’ın söyleyeceği o “son söz” bugün belli olacak. Çünkü HDP’nin İmralı heyeti, yani Pervin Buldan, İdris Baluken ve Sırrı Süreyya Önder, daha önce iki defa ertelenen görüşmeyi gerçekleştirmek üzere İmralı’ya gidecek. Çözüm Süreci Kurulu oluşturulması kararının resmileşmesinin ardından gerçekleşecek görüşmede Öcalan, Kobani ve çözüm sürecine etkisi üzerine hem örgütüne hem de kamuoyuna mesaj verecek.

Demirtaş, Davutoğlu ile görüşecek

Günün bir diğer önemli görüşmesi ise HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ile Ahmet Davutoğlu arasında gerçekleşecek. Demirtaş’ın talebi üzerine gerçekleşecek görüşmenin gündemi Kobani ve çözüm süreci. Bir gün önce Suruç’ta Türkiye’nin Kobani’ye silah yardımı yapılmasına izin verilmesini talep eden Demirtaş, görüşmede bu talebi Başbakan’a aktaracak. Bu görüşmeden çıkacak sonuç da günün çözüm süreci ile ilgili önemli bir başlığını daha oluşturacak.

Ancak Davutoğlu-Demirtaş görüşmesinin başka bir anlamı daha var. Bu, daha önce kapatılan DTP ve BDP ile Ak Parti Hükümetleri arasında gerçekleşen temaslardan, şekil olarak daha farklı bir bağlamda yapılacak. DTP döneminde, Genel Başkan Ahmet Türk ile Başbakan Tayyip Erdoğan arasında Kürt sorununu konu alan görüşmeler Başbakanlık binasında yapılmamış, Erdoğan Ak Parti Genel Başkanı sıfatıyla randevuyu Meclis’teki makamında vermişti. Demirtaş döneminde ise Erdoğan ile tek temas Türk uçakları Suriye tarafından düşürüldüğünde tüm muhalefet partileri ile görüşmeler kapsamında gerçekleşmişti. HDP Eş Başkanı Demirtaş ile Başbakan Davutoğlu arasındaki görüşme bu doğrultuda da bir ilk olacak.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/sur...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0