Görüş Bildir
Haberler
'Cizre ve Silopi'de Güvenlik Ortamı Tesis Edilecek'

'Cizre ve Silopi'de Güvenlik Ortamı Tesis Edilecek'

Batuhan
15.12.2015 - 11:12

Başbakan Davutoğlu, Cizre ve Silopi'de güvenlik ortamının tam anlamıyla tesis edileceğini bildirerek, 'Siyaset yapmak isteyene siyaset kapısı açık. Görüş beyan etmek isteyene görüş kapısı açık' dedi. Davutoğlu ayrıca Suudi Arabistan liderliğinde oluşturulan 34 ülkeli 'Teröre karşı İslami ittifak'a Türkiye'nin de katılmasıyla ilgili olarak, 'Nerede terörle mücadele bağlamında bir toplantı tertip edilirse Türkiye orada elinden gelen katkıyı vermeye hazırdır' açıklamasında bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bulgaristan ziyareti öncesinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Suudi Arabistan'dan davet geldi, biz de kabul ettik"

"Suudi Arabistan'dan davet geldi, biz de kabul ettik"

Başbakan, 34 ülkenin oluşturduğu 'teröre karşı İslam itifakı' ile ilgili olarak, 'Suudi Arabistan'dan davet geldi, biz de kabul ettik. Nerede bir terörle mücadele toplantısı varsa Türkiye orada elinden gelen katkıyı vermeye hazırdır' dedi.

'Teröre karşı İslam ülkelerinin birlikte bir ses vermeleri, terörle İslam'ı özdeşleştirme çabası içinde olanlara verilecek en iyi cevaptır. Bu bağlamda nerede, kimler tarafından olursa olsun terörle mücadele bağlamında bir toplantı tertip edilirse Türkiye orada elinden gelen katkıyı vermeye hazırdır. İslam ülkeleri arasında yürütülen bu çabanın da doğru yönde atılmış bir adım olduğunu değerlendiriyoruz.'

"Dün askeri gereklilikler nedeniyle bir tanzim söz konusudur"

"Dün askeri gereklilikler nedeniyle bir tanzim söz konusudur"

Davutoğlu, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı görüşmeyle ilgili soruya, 'Daha çok Irak ile ilgili bir görüşmeydi' yanıtını verdi ve Başika'da bulunan Türk askerlerinin bir kısmının çekilmesine değindi: 

'Türkiye'nin terörle mücadelesi tartışılmaz bir konudur. Başika'da bulunan askerlerimiz Irak'ın toprak bütünlüğüne tehdit teşkil etmiyor. Bunu Başbakan İbadi'ye gönderdiğimiz mektupta belirttik. Ama maalesef dış unsurlar da burada devrede. Türkiye - Irak ilişkilerinin bozulmasını isteyen üçüncü taraflar. Bu bağlamda Irak'la aramızdaki kanallar açık olacak. Alandaki tehdit algılaması değişiyorsa, eğitim yaptıran askerlerimize gelen yoğun istihbari tehditler nedeniyle bir güç kaydırması yaptı. Dün askeri gereklilikler nedeniyle bir tanzim söz konusudur. Sayın Biden'la bunları paylaştık. Gelişmeleri tahrik eden aktörlerin tersine Türkiye Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda en samimi ülkedir. Irak hükümeti inşallah bir gün kendi toprak sınırlarını koruma altına alır, PKK ve diğer terör tehditlerini önler.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Cizre ve Silopi'yi özgürlük alanı haline getireceğiz"

"Cizre ve Silopi'yi özgürlük alanı haline getireceğiz"

Başbakan Davutoğlu, Cizre ve Silopi'de de güvenlik ortamının tam anlamıyla tesis edileceğini bildirerek, 'Siyaset yapmak isteyene siyaset kapısı açık. Görüş beyan etmek isteyene görüş kapısı açık. En aykırı fikri savunmak isteyene hodri meydan, savunsunlar. Nerede ne söylemek istiyorlarsa söylesinler. Ama belli ilçelerimizde sanki Irak ve Suriye'de olduğu gibi manzaralar yaşatabileceklerini düşünenler, o ateşi Türkiye'ye yaymak isteyenler bilsinler ki bütün güvenlik birimlerimize hükümetimizce verilen talimat açıktır, bu ateş çemberinin içinde Cizre'yi de Silopi'yi de bütün ilçelerimizi, vatan toprağının her bir karışını, tam bir huzur ve istikrar, özgürlük alanı haline getireceğiz' dedi.

Davutoğlu şunları söyledi:

'Terörle mücadele Türkiye'de çok yönlü olarak yürütülmek zorunda. Suruç, Ceylanpınar saldırıları sonrası başlatılan operasyonumuz 1 Kasım seçimleri ile alakalı olmayıp, bütün Türkiye'de terör yok edilene kadar devam edecek. Bu bağlamda, Kuzey Irak'taki kamplara yönelik operasyon yapıldı, daha sonra şehirdeki faaliyetlere son vermek için tek tek bu yapılar tasfiye edildi. Oramar, Beytülşebap, Amanoslarda terörün barınacağını düşündüğü her yerde operasyonlar yapıldı ve o dağlar teröristlerden temizlendi. Emniyet birimlerimize teşekkür ediyorum. Dağlıca'da 16 yiğit askerlerimiz şehit edildiğinde 'Bu dağlar temizlenecek' demiştim. Ulaşılamaz zannedilen o yalçın dağların hepsinde kontrol sağlandı, o bölge tek tek temizlendi. Bunun üzerine terör örgütü bazı ilçelerde yoğunlaşarak halk ile devleti karşı karşıya getirmek için çalıştı. Oralarda çatışmalar çıkarmak, tarihi mekanlarımız tahrip etmek şeklinde bir takım faaliyetler içine girdiler. Bu konuda da kararlı tutum takındık. Son derece başarılı bir şekilde teröristlerden temizlendi. Cizre, Silopi ve Sur'da bu tür çalışmalar devam ediyor. Teröristlerin sivil halkı katletmesine engel olmak için sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Siyaset yapmak isteyene siyaset kapısı açık. Belli ilçelerimizi Irak ve Suriye'de olduğu gibi manzaralar yaratabileceklerini düşünenler bilsinler ki, bu ateş çemberi içinde, vatan toprağının her bir karışını istikrar ve özgürlük alanı haline getireceğiz. 

Bu operasyonlar sadece terör örgütü faaliyetlerine dönüktür. Halkımıza sesleniyorum, sesinizi yükseltin ve güvenlik birimlerimizle birlikte kendi sokak, mahalle, ilçemizi birlikte koruyun. Okullara gelince HDP'ye sormak lazım. O okullar çocukları yetiştirmek için. O okullar çocukların dağa çıkıp heba olmaları için. Sizin gibi değil, gelip siyaset yapmaları için. Bu çocuklarımızın en iyi şartlarda eğitimlerine devam etmeleri için her türlü tedbir alınacak. Daha yoğunlaştırılmış bir eğitimle o çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız. Türkiye'yi karanlığa sürüklemek isteyenlere izin vermeyeceğiz.'

AA, AL Jazeera ve İHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
13
2
2
2
1
0