Görüş Bildir
Haberler
UNICEF: Çatışmalar 4,5 Milyon Çocuğu Yerinden Etti

UNICEF: Çatışmalar 4,5 Milyon Çocuğu Yerinden Etti

Deniz Gök
02.10.2015 - 00:24 Son Güncelleme: 02.10.2015 - 14:27

İtalya'nın Sicilya açıklarında kurtarılan mülteci çocuk | AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye'nin de aralarında bulunduğu 5 ülkede yaşanan çatışma ve istikrarsızlıkların, yaklaşık 4,5 milyon çocuğu yerinden ettiğini açıkladı.

UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Afshan Khan, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Merkezinde düzenlenen küresel göç ve sığınmacı kriziyle ilgili toplantı öncesi yaptığı açıklamada, Suriye, Afganistan, Somali, Güney Sudan ve Sudan'da milyonlarca ailenin çatışmalardan kaçarak evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

'İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük sığınmacı krizi yaşanıyor' diyen Khan, yıl başından bu yana yarım milyon sığınmacının Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçtiğini, bunların neredeyse beşte birinin çocuk olduğunu kaydetti.

Türkiye'den Midilli Adası'na geçmeyi başaran mülteciler / Getty Images

UNICEF'in verilerine göre, Somali'de yaşanan çatışma, istikrarsızlık ve açlık nedeniyle yarısı çocuk yaklaşık 1 milyon kişi, Güney Sudan'da Aralık 2013'te patlak veren çatışmadan bu yana üçte ikisi çocuk, 760 bin kişi ülkesini terk etti.

Suriye'de beşinci yılına giren iç savaşın, 4 milyondan fazla kişiyi Ürdün, Irak, Lübnan ve Türkiye'deki sığınmacı kamplarında yaşamaya mecbur ettiği belirtilirken, Afganistan'da ülkesinden kaçanların sayısının 2,6 milyona ulaştığı ifade ediliyor.

Yunanistan'ın Kos Adası'na küçük bir tekne ile gelen Afgan mülteciler | Charles Ommanney 

UNICEF yetkilileri, çatışma yaşanan ülkelerdeki çocukların her gün saldırıya maruz kaldığına, kaçırılma, sakatlanma, zorla çalıştırılma ve ölüm riskleriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, göçten etkilenen milyonlarca çocuğa yönelik kapsamlı, ortak ve sürdürülebilir önlemler alınması gerektiğinin altını çiziyor.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0