Görüş Bildir
Haberler
"Canım O da Şey Yapmasaymış…" Bir Taciz Yazısı

etiket "Canım O da Şey Yapmasaymış…" Bir Taciz Yazısı

Merve Ç.
25.01.2016 - 12:58

Ülkemizde her gün kadına şiddet, tecavüz, taciz, vs. ile ilgili yazı yazsanız hiç kimse yadırgamaz, çünkü her gün bu ve benzeri haberleri gazetelerin üçüncü sayfalarında, internette sıklıkla okuyor, TV’lerde izliyoruz. Bununla ilgili herhangi bir düzelmenin yaşanmıyor oluşu bu sorunun temellerinin çok derinlerde yatıyor olmasından kaynaklanıyor. Cezaları arttırarak, koruma vererek, sığınma evleri açarak bu konuyu halledebilmenin mümkün olmadığının artık anlaşılmış olması gerekiyor. 

Sorunun temeli ataerkil düzende ve bir öcü gibi önümüzde duran “namus” kavramında. Bunların çözümü de eğitimde, çocuk yetiştirmede, yönetici konumunda bulunan kişilerin “kadın erkek bence eşit değil” türünden yaklaşımlarına son vermede yatıyor. Önümüzde çok uzun bir yol var, ancak biz bu yolun başında dikiliyoruz, adım atmamız gerek ama geçici çözümlerden medet umuyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Tam bunları düşünürken karşımıza şimdi de “sosyal medya tacizleri” kavramı çıktı. Aslında uzun zamandır devam eden bir taciz mecrası sosyal medya, ama kadınların bilinçlenmesi, cesaret kazanmasıyla bu yola tevessül eden acizleri, sapıkları, neandertalleri, vs. yeni yeni görebiliyoruz. Daha geçtiğimiz hafta yaşadığımız, “seni bilmem kimle birlikte öpelim mi?” temalı yeraltı edebiyatı tacizinin ateşi soğumamışken, bu hafta “memeni gönder yoksa seni herkese afişe ederim” şantajıyla seyreden bir başka tacize şahit olduk.

Bunlar buzdağının görünen yüzünün bile çok küçük bir kısmı. Kadınlara yönelik sosyal medya tacizi gerek gizliden gizliye, gerekse de açıktan her gün devam ediyor. Erkeklerin iki çift laf ettikleri kadının memesini görme arzusunun önüne geçilemiyor. Sanki bir kadın, bir erkekle özelden konuştuğunda, iki esprisine güldüğünde karşılık olarak ona memesinin, kalçasının fotoğrafını göndermek zorundaymış gibi bir algı oluşturuluyor. Bunu “e o da niye konuşmuş onunla”, “e niye telefon numarasını vermiş?”, “Adam yakışıklı olsa böyle mi olurdu?”, vb. sözlerle yine tacizin, sözel şiddetin suçu itinayla kadına yıkılıyor. Bu söylemlerin “o saatte orada ne işi varmış?” veya “orada ne yapıyormuş?” gibi söylemlerden zerrece farkı yok. Sosyal medya üzerinden tacize uğrayan bir kadına “niye böyle bir adamla konuşuyorsun” demekle, Özgecan Aslan’ın ardından söylenen “minibüste neden tek başına yolculuk ediyormuş” demek arasında hiçbir fark yok.

Ama erkek beyni böyledir işte, otomatik olarak hemcinsini korumak yönünde hareket eder. Ortada bir taciz varsa mutlaka erkek kışkırtılmıştır, bu kışkırtma kadının “:D” yazmasıyla bile olabilir. Peki sizin hamile kadınlar sokağa çıkmasın diyenlerden ne farkınız var? Kadının her hareketinden, her sözünden, bir gülüşünden tahrik olan erkeklerden ne farkınız var? Ben size söyleyeyim hiçbir farkınız yok. Siz sadece okuma yazma bilen, kitap okuyan, film izleyen ama içindeki öküzü kontrol altına alamamış, bir kadınla yüz yüze konuşma cesareti olmayan ama yüzünüz görünmeden ondan memesinin fotoğrafını isteyebilecek yüzsüzlükte kişilersiniz. 

Kadınların gülmesine, bir erkekle sadece sohbet ediyor olmak için konuşmasına, kahkaha atmasına, “:P” yazmasına alışın. Sizinle sosyal medya üzerinden, özel konuşan bir kadının sizi mutlaka arzuluyor olması gibi saçma düşüncenize bir son verin. Kadınların sapıkları iki sözünden, tipinden anlayamadığını anlayın. Size pas vermeyen kadın Kezban, sizinle konuşan kadın kaşar değildir bunu kabul edin. Sizin sapkın, eril beyninizin size oynadığı oyunları genele yaymayın. Kadınların zaten her gün şiddet gördüğü, öldürüldüğü bir ülkede bir meme fotoğrafı uğruna bu şiddeti meşrulaştırmayın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Neymiş, çocuk 16 yaşındaymış, bu ifşa yüzünden intihar etse ne olurmuş? Peki taciz ettiği kız intihar etse diye neden düşünmüyorsunuz? Neden hemen erkeği koruma derdine düşüyorsunuz? Kadın polise gitmeliymiş, doğru gitsin ama Türkiye’de kaç kadının polis koruması altındayken öldürüldüğünü biliyor musunuz? Kaç kadının polisin kocasıyla barıştırmasının ardından evinde onlarca kere bıçaklanarak öldürüldüğünden haberin var mı? Peki tecavüze uğrayan bir kadına “gecenin bu saatinde orada ne işin vardı?” diye kinayeli kinayeli soran kaç polis gördünüz? Politik doğruculuğunuzu alıp g*tünüze sokun ve her taciz olayında suçu kadında aramayı bırakın. 

Meme fotoğrafını yolla yoksa senin numaranı herkese veririm diye şantaj yapan 16 yaşındaki erkek çocuğu kadar, onun taciz ettiği belki 18 yaşındaki kadını da düşünün biraz! Kadınlar gülmesin, hamileyken sokağa çıkmasın, açık kadın ya kiralıktır ya satılık, kız çocukları okumasın, vs. diye yobazlardan biraz farkınız olsun. Bu ülkede bugün hala kadınlar çatır çatır öldürülüyorsa, şiddet görüyorsa, tecavüze uğruyorsa, bunda sizin bu ikiyüzlü yaklaşımınızın payının olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Kadınlar günün her saatinde, her yerde olmaya devam edecek, bu size hiçbir hak vermez, kadınlara yönelik hiçbir olumsuz hareketinizi meşru kılmaz. Hayatın içinde olmamıza alışsanız iyi edersiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1461
353
91
42
26
22
18
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Böyle malların numaralarını verin gay sitelerine,görsün dünyayı tersten.

Claire Farron

Devlet bu konuda adım atmadığı sürece hepimizin dediğinizi yapması gerektiğini düşünüyorum :)

Pasif Kullanıcı

O 16 yaşında dediginiz kodumun veletleri evlenecekleri zaman bakire isterem diye bogurecek ayıların ergen halidir. Hangi mecradan hangi ortamdan olduğu öneml... Devamını Gör

yeldas

16 yaşında meme göster diye bayaa tehditkar konuşmayı bilen mi "çocuk" ! hadi be ordan ! işine gelince çocuk, işine gelince kravat taktı iyi hal, işine gelin... Devamını Gör