Görüş Bildir
Haberler
‘Camiler, Evsiz ve Mültecilere Açılsın' Çağrısı

‘Camiler, Evsiz ve Mültecilere Açılsın' Çağrısı

Onedio Medya
03.02.2015 - 14:26 Son Güncelleme: 03.02.2015 - 16:09
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kış tüm yoğunluğuyla etkisini hissettirmeye devam ederken bundan en çok evsizler ve sayıları milyonu bulan mülteciler etkileniyor.

Evsizlerin, özellikle de mültecilerin sayısı çok olunca da belediye ya da valiliklerin barınma alanlarının yetersizliği gündeme geliyor.

İnsran Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder) Ankara Şube Başkanlığı öncülüğünde sekiz sivil toplum kuruluşu, bu sorunun çözülmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’na bir çağrı yaptı.

Çağrıda camilerin, evsizler ve sığınmacılara açılması istendi ancak şu ana kadar Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir yanıt gelmiş değil.

BBC Türkçe’den Sinan Onuş'un sorularını yanıtlayan Mazlumder Ankara Şube Başkanı Mehmet Can Çağlayan, çağrılarının gerekçesini, 'Camiler, Peygamberin sünnetine göre sadece Müslümanlara değil, yolda kalmışa, evsize, muhacire de açıktır. Ancak bugün camiler Müslümanlara bile kapalı. Bu acil ihtiyacı geçici de olsa camilerde gidermek en pratik ve en doğru yol' sözleriyle açıkladı.

Çağlayan, 'Camiler Müslümanlara nasıl kapalı?' sorusuna, 'Diyanet İşleri Başkanlığı’nın uygulaması doğrultusunda namaz vakitlerinin ardından camilerin kapılarına kilit vurulmakta ve günün herhangi bir saatinde camilerde uyuyanlar görevliler tarafından zorla kaldırılarak cami dışına gönderilmektedir. Oysa İslami açıdan camiler, yalnızca namaz kılınan mekânlar değil' yanıtını verdi.

'Ümidimiz tüm camilerin açılması'

'Ümidimiz tüm camilerin açılması'

Çağlayan, yaptıkları saha çalışmasında Ankara’da özellikle Suriyeli sığınmacıların Hacı Bayram Mahallesi ve OSTİM bölgesinde çadırlarda, zor şartlar altında hayatlarını idame ettirmeye çalıştıklarını gördüklerini aktardı.

Sokaklarda ve köprü altlarında da pek çok evsizin yaşamaya çalıştığını söyledi.

Kendilerinin bu çağrıyı yapmadan bir yıl kadar önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in de bu konudaki hassasiyetini dile getirdiğini belirten Mehmet Can Çağlayan, 'İnanıyorum ki bu hassasiyet STK’lar aracılığıyla daha çok hissettirilirse, Diyanet İşleri de sünnete uygun basit bir projelendirmeyle bu çağrımıza cevap verebilir' dedi.

Ümitlerinin tüm camilerin açılması olduğunu ancak bugünkü şartlarda bunun çok mümkün olmadığını aktaran Çağlayan, ilk etapta şehrin nüfus yoğunluğu ve camilerin konjonktürel konumuna göre bir ayrıma gidilebileceğini söyledi.

Peki camiler açılsa bile, buralara yerleştirilenlerin ihtiyaçları nasıl karşılanacak?

Mazlumder Ankara Şube Başkanı Çağlayan bu soruya, 'Önceliğimiz oturmuş cami cemaatinin dayanışmasıyla gerçekleşmesi. Ancak güçlerini aşan bir durumda cami derneği veya müftülük aracılığıyla gerekli sosyal ihtiyaçlar için devlet kurumlarını devreye sokabilirler' yanıtını verdi.

Temizliğin de benzer şekilde yapılabileceğini aktaran Çağlayan, evsizler ve sığınmacıların namaz saatleri de dahil tüm gün camileri kullanabileceğini belitti ve bunun sorun olmayacağını ifade etti.

Çağlayan, 'Bir Müslüman bundan rahatsızlık değil, tam aksine kendi ibadethanesine sığındığı için memnuniyet duymalı' dedi.

Vatandaş ne diyor?

Vatandaş ne diyor?

Bu sorunun yanıtını aramak için Ankara’nın en büyük camilerinden Kocatepe Camii’ne giden BBC Türkçe Ankara muhabiri Sinan Onuş namaz çıkışı çağrıyı sorduğu 16 yaşındaki Mehmet Fatih Eroğlu'ndan şu cevabı almış:

 'İslam hoşgörü dini. Kapılar mazluma açılacaksa hiçbir sıkıntı yok' 

Irak vatandaşı olduğunu ve Kerkük’te yaşadığını belirten 37 yaşındaki Osman Karit, Kerkük’te bu uygulamanın var olduğunu söylemiş ve 'Öncelikle kadınlar ve çocuklar gelir camilerde yatarlar' demiş.

'Cami nedir?' sorusunu yönelten Karit, kendi sorusunu kendi yanıtlıyor: 'Namaz kılmanın yanı sıra mazlumlara kapısını açan yerdir'.

Sıhhiye’de terzilik yaptığını belirten 49 yaşındaki Münir Dedebali de çağrıyı olumlu karşıladığını söyleyenlerden ve 'Cami her zaman açık olmalı. Gerekirse sıcak çorba da verilmesini isterim' diyor...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0