Görüş Bildir
Haberler
‘Cami ile İlgili Tüm Bilgileri Başbakan'a Teslim Ettim’

‘Cami ile İlgili Tüm Bilgileri Başbakan'a Teslim Ettim’

ATKN
12.02.2015 - 10:01 Son Güncelleme: 12.02.2015 - 12:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan'dan Küba'ya Ortaköy Cami projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uygun görülmesi durumunda Havana'da cami yapmak istediklerini ve bununla ilgili bilgi ve proje çalışmalarını Devlet Başkanı Raul Castro'ya teslim ettiğini söyledi.

Erdoğan, Küba'ya yapılan yaptırımları da insani ve vicdani olarak doğru bulmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip, Havana'daki tarihi yerlerin gezdiği sırada Küba ziyareti ile ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Küba Devlet Başkanı Raul Castro ile çok verimli görüşmeler yaptığını ifade eden Erdoğan, 'Türkiye-Küba arasındaki ilişkileri geleceğe nasıl çok daha iyi bir şekilde taşırız. Özellikle bunu aramızda müzakere ettik. Siyasi, ekonomi, kültürel tüm alanlarda neler yapabiliriz müşterek olarak bunları görüştük. Şuanda aramızdaki ekonomik işbirliğimiz 28 milyon dolar civarında, ticaret açığı noktasında pek ticaret açığı yok. Adeta paylaşmış gibiyiz' dedi.

YAPTIRIMLARI DOĞRU BULMUYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba ile 28 milyon dolar olan ticaret hacminin çok düşük olduğunu ifade edip, 'Bu Küba'ya yönelik yaptırımların da önemli bir neticesidir. Bu konuları da kendisiyle görüştük. Bu yaptırımları doğru bulmuyoruz. İnsani açıdan da vicdani açıdan da doğru bulmuyoruz. Latin Amerika ülkelerinde, Kolombiya biliyorsunuz 1 milyar 400 milyon dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Küba'nı hacmi de küçük tabi 28 milyon dolar . Meksika'da rakam yine büyüyor. Meksika'da yapacağımız görüşmelerde inanıyorum ki çok verimli olacak' diye konuştu.

THY UÇUŞ DÜZENLEYECEK

Erdoğan, hedefin turizm olduğunu belirterek, şöyle konuştu: 'Türk Hava Yolları'nın Küba- Meksiko City'ye seferler dizisi başlatmasını görüştük. Meksika ile de bu konuyu görüştükten sonra bu üç merkeze uçuşların düzenlenmesi hem Türkiye'den Küba'ya geliş, Küba'dan Türkiye'ye gidişleri de artıracaktır. THY olarak biz buna hazırız. Küba da 'bizim için herhangi bir problem yok', onlar da hazır olduklarını söylediler. Şimdi Meksika ile onlar da görüşecek biz de aynı şekilde görüşeceğiz. THY seferleri de başlamasından itibaren ben inanıyorum ki Latin Amerika ile ilgili bu süreç çok daha olumlu bir şekilde gelişecektir.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fidel Castro'nun rahatsız olduğu hatırlatıp bu yüzden görüşmediklerini ancak kardeşi Devlet Başkanı Raul Castro ile geniş çerçevede görüştüklerini ifade etti.

HAVANA'DA CAMİ

Erdoğan Havana'da cami projesi ile ilgili olarak şunları söyledi:

'Suudi Arabistan'la çok öncelere dayanan bir görüşme yapılmış. Ve bir mutabakatları da oluşmuş. Biz tabi Suudi Arabistan mimarisi ile bizim mimarimiz farklı. Biz kendilerine burada bu işle ilgilenen önemli bir ismi var. Kendilerine Ortaköy Cami ile ilgili daha önce bir bilgi vermiştik. Ben şimdi Ortaköy Cami ile ilgili tüm bilgileri, yani proje çalışmalarına varıncaya kadar diğer bütün görüntülerine varıncaya kadar hepsini sayın Başbakan'a taktim ettim. Bunu biz kendimiz yapacağız. Burada bir ortak istemiyoruz dedik. Eğer uygun görürseniz; Havana'da yapmak isteriz. Havana'da diğerlerine söz vermişseniz o zaman bir başka ilinde biz Ortaköy Camiini yapabileceğimizi kendilerine söyledik. Bundan sonraki süreci de bizler gerek

Diyanet İşleri gerek TİKA vasıtasıyla takip edeceğiz. TİKA ile ilgili burada üç önemli adım atıldı, bir adım da bu olacak. Olumsuz bir yaklaşımları yok.'

BUGÜNE KADAR 233 GÖRÜŞME YAPILDI, NETİCE YOK

İlişkilerin düzelmesi için Küba ile Amerika arasında bugüne kadar 233 görüşmenin yapıldığını ifade eden Erdoğan, yapılan görüşmeler ile ilgili olarak 'Yaptıkları görüşmeler ciddi manada fazla, 233 görüşme yapmışlar şuana kadar. 233 görüşmeden henüz aldıkları bir netice yok. Önümüzde kısa bir süre sonra yine bir zirvede bir araya gelecekler. Bu konuda yine bir şeyler olması için beklentileri var. Bunlar nasıl olumlu bir şekilde neticelenir- neticelenmez onu tabi görüşmelerden sonra artık hep birlikte izleyeceğiz' dedi.

TARİHİ KÜBA BİR ZENGİNLİK, BUNU TAKTİR ETMEK LAZIM

'Tarihi Küba bir zenginlik, bunu taktir etmek lazım' diyen Erdoğan, restorasyonun çok önemli olduğunu belirterek şöyle konuştu:

'Ben, sayın Başkan'a şunu söyledim dedim ki; turizm bakanı ile kültür bakanını ayrı yapmayın. İki tane bakan bence doğru değil. Siz mümkünse kültür ve turizm bakanını birleştirin. Bir olsun; çünkü turizmden elde ettiğiniz geliri tamamıyla kültüre aktarın ki kültürel eserleriniz ihya olsun, inşa olsun. Bunlarda Küba'nın gelişimine faydalı olsun. 'Ben dedi ikisini de kaldırmayı düşündüm' çok nüktedan insan ve o da buna hak verdi. Hakikaten renovasyonlar, restorasyonlar bu çalışmalar çok çok önem arz ediyor. Şu tarihi şehir önem arz ediyor. Güzel bir şehir, ama bakım şart.'

Nafiz Albayrak, DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0