Görüş Bildir
Haberler
'Büyük Sürpriz Yaşanacak'

'Büyük Sürpriz Yaşanacak'

adem kara
08.08.2014 - 13:49

Cumhurbaşkanı Ekmeleddin İhsanoğlu, 10 Ağustos Pazar günü yapılacak seçimlerde büyük sürpriz yaşanacağını söyledi. İhsanoğlu 'Anadolu'daki insanların bana güvendikleri için oy vereceğini görüyorum' dedi.

İhsanoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ekonomi raporu sunumuna katıldı. Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelirini üç senedir yükseltemediğini söyleyen İhsanoğlu kriz yaşayan Avrupa ülkelerinin bile Türkiye'yi geçtiğini belirtti. İhsanoğlu ekonominin düzelmesinin ülke istikrarına büyük katkı sağlayacağını söyledi. İhsanoğlu 10 Ağustos Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili kendisine büyük destek olduğunu, bu nedenle seçimde sürpriz yaşanacağını belirtti:

'Ülkede huzur olursa, itibar olursa hem içerdeki ekonomik dinamikler rahat şekilde işler, hem pasta büyür, hem ekmek büyür, hem de işadamlarımız yeni sahalar kazanır ve Türkiye gelişir. Bu anlayış içinde bu yolculuğuma devam ediyorum, insanların bana güvendikleri için oy vereceğini görüyorum. Biliyorum ki Pazar günü Türkiye bu sandıktan 1950’deki gibi, 1983’teki gibi sürpnrizle karşılaşacak. Bu seçim sessiz yığınların sesi olacak.'

İhsanoğlu'nun sözünü ettiği seçimlerin ilkinde CHP iktidarı sona ermiş, Demokrat Parti (DP) dönemi başlamıştı. Seçim sonucunda DP 416, CHP 69, bağımsızlar 1, Millet Partisi de 1 milletvekili çıkarmıştı.

1983'teki genel seçimlerden ise Turgut Özal liderliğinde Anavatan Partisi (ANAP) zaferle çıktı. ANAP oyların yüzde 53'ünü alarak Meclis'e 212 milletvekili soktu.

İsrail'le ilişkiler

Türkiye'nin İsrail'le ilişkilerini eleştiren İhsanoğlu 2008'de boykot kararı alındığını ancak devletin boykot kararının kalkması için yazılar yazdığını söyledi. İhsanoğlu 'Tavşana kaç tazıya tut diyoruz. Böyle politika olur mu?' diye sordu:

'Yatırımlar, finansman yatırımları büyük rakamların Türkiye’ye gelmesi. Körfez ülkelerinde büyük paralar var. Bunlar yer arıyor. Bunlar yavaş yavaş bize gelecekti. Büyük projelere imza atılacaktı. Ama bizim dış politikadaki hamaset nedeniyle bu yatırımlar kaçtı. Hakaretamiz sözler nedeniyle çektiler desteklerini.'

Kendisinin İsrail'i desteklediği şeklindeki açıklamaları da eleştiren İhsanoğlu, 'Ben İsrail'den madalya almadım. Ben ambargoyu yaptırmayın diye yazı yazmadım. Ben Filistin'den Kudüs Yıldızı madalyası aldım' dedi.

'Bu gidişle G-20 dışına çıkarız'

Dış politikadaki istikrarsızlık nedeniyle ekonominin kötüleştiğini savunan İhsanoğlu memurun, işçinin ezildiğini, kredi kartı borcunu ödeyemez hale geldiğini söyledi.

'Türk ekonomisinin yapısal bir hastalığa düştüğü, sanayinin ekonomide payının azaldığı, inşaat sektörünün balonlaştığı durumda sonucun ne olacağını biliyorsunuz. Türkiye dünyadaki sıralamada 18'inciyken 16’ya çıktık dedik ama şimdi 19’a düştük 20 içinde. Bu gidişle G20’nin dışına çıkacağız.'

İhsanoğlu kendisinin aday gösterilmesini eleştirenlere de yanıt verdi:

'İki parti ben ortak aday çıkaracağım diyor. Bunlar aday göstermeden önce Meclis’te grubu olan iki parti 'Biz kendi içimizden bir partili aday göstermeyeceğiz. Gelin uzlaşalım. Herkesin güvenebileceği, partili olmayan bir şahsiyet seçelim' dediler. Sağ olsunlar, Türkiye’de bu göreve layık 100 kişi de çıkabilir. Avusturya Cumhurbaşkanı bir bilim adamıdır, Polonya'ya bağımsızlığını kazandıran Lech Walesa bir sendikacı. Çekoslavakya'yı bağımsız bir devlet haline getiren Havel bir yazar. Bugünkü İtalyan cumhurbaşkanı... Onun yetkileri Türk cumhurbaşkanından daha azdır ve İtalya’nın düştüğü krizden o çıkardı. Serinkanlılıkla büyük siyasi partilerle bir araya gelerek ülkesini kurtardı.'

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/buy...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0