Görüş Bildir
Haberler
Burkiniye Destek Bu Kez İsrail'den: 'Musevi Kadınlar da Giyiyor'

Burkiniye Destek Bu Kez İsrail'den: 'Musevi Kadınlar da Giyiyor'

Fransa'da ve Avrupa'nın muhtelif ülkelerinde uygulamaya konulmasıyla büyük tartışmalar yaratan burkini yasağına karşı bir tepki de İsrail'den geldi. İsrail'de yaşayan Musevi kadınlar Avrupalı siyasilere gönderdikleri mektuplarda ülkelerinde de Musevi kadınların inançlarının gereği olarak denize burkini ile girdiklerini belirterek Müslüman kadınlara destek çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Franda'da Cannes Belediyesi kısa bir süre önce kadınların denize burkini ile girmesini yasaklamış ve bunu Fransa'daki diğer belediyelerin aynı yönde aldığı kararlar izlemişti.

2017 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden adaylığını koyan Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'de önceki gün konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede 'burkini yasaklanmalı, gerekirse anayasayı değiştirip burkini başta olmakla kamu binalarında, okul ve üniversitelerde başörtü yasağı getirilmeli” dedi.

Fransa sahil, plaj ve havuzlarda burkini tartışması yaşanırken, tartışma diğer Avrupa ülkelerine taşındı.

Almanya ve İsviçre’de çoğu belediye havuzları da burkiniye yasak getirdi. Fransa’da 30 belediye plaj ve havuzlarında burkiniye yasak getirildi. 

İsviçre’nin Basel kentinde havuzların bir kısmında burkini giyenler için özel bölüm ayrıldı. Almanya’da çoğu yüzme havuzu burkiniyi hijyen açısından yasaklıyor. 

Yasak burkiniye olan ilgiyi de artırdı. Avrupa’da Müslüman olmayanlar da burkini ile nasıl yüzülür, güneşlenir diye merak ediyor.

Musevi kadınlardan burkini destek

Musevi kadınlardan burkini destek

İsrail’de yaşayan kadınlar Fransa’nın yasak getirdiği burkini için Müslümanlara destek verdi. Fransız ve Avrupalı siyasilere mektup yazan İsrailli kadınlar yazdıkları mektupta şu ifadelere yer verdi: 

“Bizim sahillerimizde Müslüman ve Museviler burkini ile yüzüyor. Musevi ve Müslüman inancında erkek ve kadınlar ayrı ayrı yüzer. İsrail sahillerinde kadınlar ve erkekler için yüzme yerleri ikiye ayrılmıştır. Musevi kadınlar da burkiniyi andıran giysilerle denize giriyor. Sorun yaşamıyoruz. 1960 yıllarda Fransız polisi bikiniyle denize girenleri yasaklarken şimdi burkiniyle girenleri yasaklıyor. Sörf yapan veya dalgıçların giydiği elbiselerde burkiniyi andırıyor, neden yasaklanmıyor?. Burkini giyenlerin yüzleri açık. Burkini  yasağı saçma ve skandaldan başka bir şey değil. İsrail’de herkes istediği gibi yüzer burkini veya bikini fark etmez. Yalnız çıplak dolaşmak veya denize girmek yasaktır.'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fransız Yüksek Mahkemesi yasak kararını askıya almıştı

Fransız Yüksek Mahkemesi yasak kararını askıya almıştı

Geçtiğimiz günlerde Fransa İnsan Hakları Ligi ve Fransa İslamofobi ile Mücadele Kollektifi'nin karara ilişkin yaptığı başvuruyu değerlendiren Fransa Yüksek Mahkemesi yasak kararını askıya almıştı.

Fransız siyasetçiler kararsız

Fransız siyasetçiler kararsız

Alain Juppe 2017 seçimlerinin güçlü adaylarından 

Burkini yasağıyla ilgili Nicolas Sarkozy’nin partisi ‘Cumhuriyetçiler Partisinden’ eski başbakan François Fillion, eski Tarım Bakanı Bruno Le Maire burkini yasağını savundu. Cumhurbaşkanı adayı Bordeaux Belediye Başkanı Alain Juppe ise cumhurbaşkanı seçilirsem okul ve üniversitelerde başörtü ve burkini yasağı getirmeyeceğini söyledi. 

Nicolas Sarkozy’e en yakın aday olan Alain Juppe Müslüman toplumunu arabulucu olarak savundu. Eski Çevre Bakanı Nathalie Kosciusko Morizet ise burkini yasağına karşı olduğunu ancak Selefilerin yasaklanmasını istedi. Fransız ve diğer Avrupa halkları burkini giymek isteyenler geldiği ülkelerde giysinler burada yaşamak isteyenler Avrupa'ya uymalı görüşünü dile getiriyor.

DHA, Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
146
28
20
11
6
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyo

Televizyonda Avrupa bizden daha özgürlükçü diye ağlaşan Atatürk düşmanı kızlar vardı. Sahi onlara ne oldu?

Charles Geman

Yahudiler bize arka çıkmış, şimdi yahudi düşmanlarını dinlemek gerek

abdulrahman

olm dindarlar durup durup israile siyonist deyip düşman olmayın bu adamlarla beraber büyüyecez lazım bize az pragmatik be asıl düşman gördüğünü yakın tutup k... Devamını Gör