Görüş Bildir
Haberler
"Bu Ligden 6 Takım Düşmeli"

"Bu Ligden 6 Takım Düşmeli"

Batuhan
12.03.2015 - 12:01

Milliyet Gazetesi yazarı Uğur Meleke, bugünkü yazısında Spor Toto Süper Lig'den 6 takımın küme düşmesi gerektiğini ifade ederek; yeni bir sistemin getirilmesi gerektiğini vurguladı.

İşte o yazı

Galatasaray ve Fenerbahçe ligde son 12 maçta 29’ar puan kazanmışlar. Aynı dönemde Beşiktaş da 28 puanda. İstanbul’un 3 büyüğünün ligin kalanına karşı oynadıkları son 32 maçta 25 galibiyet-5 beraberlik gibi ciddi bir istatistikleri var.

Sezonun geneline bakıldığında da rekora yakınlar: 23 hafta sonunda 51-51-50 puanla sıralanıyorlar ve bu ortalama, her birinin sezonu 74’ün üstünde bitirmeleri demek. Son 20 sezondur uygulanan 18 takımlı/3 puanlı sistemde üç İstanbul büyüğünün birden 74 puanı bulmuşluğu yok. Gerçekleşirse, bu ilk olacak.

Bu muhtemel rekoru iki farklı enstrümanla gerekçelendirmek mümkün… Birinci ihtimal: Üç büyükler, tarihi kadrolar kurdular. Fenerbahçe 89’un Fenerbahçesi, Galatasaray 2000’in Galatasaray’ı, Beşiktaş 2003’ün Beşiktaş’ı gibi… Şaka yapıyorum tabii ki. Sanırım siz de aynı fikirdesinizdir, bu pek gerçekçi bir yorum olmaz.

İkinci seçenekse, benim de inandığım gerekçe: Süper Lig, kötü bir yıl geçiriyor. Türk futbolu sadece milli takımlar ve Avrupa kupaları arenasında değil, lig itibariyle de geriledi. Üç büyükler, muhteşem kadroları olmamasına rağmen çoğu maçı formalarını ortaya koysalar kazanıyorlar. Süper Lig’den 80’lerin Samsunspor’u, 90’ların Sarıyer’i ya da 2000’lerin Sivasspor’u gibi bir takımı bırakın, bunun yarısı bile çıkmıyor. Yani aslında birçok maçta 3 büyükler yenmiyor, Anadolu takımları yeniliyor zaten.

Büyük resme bakanlar tabii buna çok fazla şaşırmıyor: Yabancı sınırı, astronomik maaşlar yerlileri rahatlattı, tek hedef artık İstanbul’a kapağı atmak oldu. Yerli futbolcu kalitesini düşüren yerli antrenör kalitesizliğini de pas geçmemek gerek tabii. Ana felsefeleri “yenemiyorsan yenilme” olan, maç önü ve maç sonu açıklamaları “iyi mücadele etmek”ten öteye geçmeyen, yabancı dil bilmeyen, dünyayla iletişimi kopuk yerli antrenör güruhu, Süper Lig’de son yıllarda çok baskın. Her sezon 2-3 yabancı hocadan fazlasını lige sokmuyorlar, bir tür “kapalı ekonomi” oluşturmuş durumdalar. Ama hâlâ televizyona çıkıp “yabancı ayrımcılığı var” manipülasyonunu yapmaktan da geri durmuyorlar.

Tabii ki bu mesele bugünden yarına çözülecek bir iş değil… Yabancı sınırının kalkması önemli bir adımdı… Spor kulüpleri yasası rafta. Başkanların sigorta-vergi dışındaki borçlardan da mesul olmaları bir adım olabilir. Antrenörlere pro-lisans için İngilizce zorunluluğu başka bir adım sayılabilir. Bir başka yolsa, çok daha kısa vadede çare olabilecek bir seçenek: Play-out…

Yazının Devamı İçin

Kaynak: http://amkspor.sozcu.com.tr/2015/03/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0