Görüş Bildir
Haberler
"Bozdum Ama Katılmak Güzeldi" Yaptığınız Diyeti Daha Katlanılır Kılacak 22 Tüyo

"Bozdum Ama Katılmak Güzeldi" Yaptığınız Diyeti Daha Katlanılır Kılacak 22 Tüyo

İpek Gülek
15.01.2018 - 22:55

Bu sefer her şey daha kolay! Daha yasaksız! Cezalandırılmış gibi hissetmeden kilo vermek mümkün. Aç kalmadan ve tabii mutsuz olmadan uygulayabileceğiniz 22 ipucu BuzzFeed'den geldi.

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/sallytamarki...

1. Hiçbir yiyeceği 'yasak'lar listene ekleme!

Düşünsene 'yasak'lar listen o yiyeceği senin için daha çekici yapmaz mı? Ah bir de kendini tutamayıp bir lokma alırsan... Merhaba suçluluk duygusu; Elveda irade! Sonrasında da 'Nasılsa diyeti bozdum kalanı da bitireyim.' dersen üstüne mis gibi cila çekmiş olursun.

İyi haber: Bu kasıntılıklara hiç gerek yok! Yemekten zevk almak için kendine izin ver. İnan böyle her şey daha güzel olacak. 

(Aman zaten hayata da 1 kere gelmiyor muyuz?😂)

2. Günde sadece 1 öğününü birazcıcık daha sağlıklı geçirmeye çalışsan?

Bir anda sil baştan büyük bir değişiklik yapma. Belki de sadece tek 1 şey değiştirerek başlaman gerekiyordur. Hiç bu yönden düşündün mü? Kendine sor: 'Değiştirsem benim için en büyük etki yaratacak öğün hangisi?' Ve oradan başla!

Çoğu zaman kahvaltı en kolay değiştirilecek öğün olarak düşünülür. Ama bu 'kolay' kavramı kahvaltıyı atlamak ya da sağlıksız atıştırmalıklarla geçiştirmek anlamına gelmez. Aksine günün en önemli öğünü kahvaltıdır.

Öğünlerdeki protein, yağ ve karbonhidrat dengesini sağlayabilmek en faydalı değişikliktir. Yiyeceğin bir çift yumurta ile yağ ve protein dengeni kolayca sağlayabilirsin. Yanına da biraz meyve ve yarım bardak kavrulmuş patates yersen oh mis! Sağlıklı bir şekilde karbonhidratını da almış oldun.😉

3. Evet geldik zurnanın zırt dediği yere! Azı karar, çoğu zarar: Spor

Bu ne demek şimdi?

1. Spor dünyasına girişin (veya spora geri dönüşün) ağır bir spor temposuyla başlamasın.

2. İlk 3 hafta boyunca haftada 2 kere düzenli bir şekilde spora git. Sonra dozajı yavaş yavaş arttır. Merak etme eninde sonunda haftanın her günü spora gitmeye başlayacaksın. Şimdilik tembelliğin keyfini sür.

Not: Aşamalı olarak ilerlemek seni başarıya daha kolay götürür.

4. Kutlayacak bir şey mi var? DIŞARIDA YE!

Haliyle evde yediğin yemekle dışarıda yediğin yemek arasında çok fark var. Evde pişirdiklerin tabii ki daha düşük kalorili, daha besleyici ve daha sağlıklı. Ama kutlayacak bir şey varsa dışarı çık. Özel yemeklerin tadını çıkar!😜

(Mesela bu haftaki kutlama bahanen neden cuma akşamı hafta sonunun gelişini kutlamak olmasın?)

5. Sporu ilk sıraya koyacağın 'yapılacaklar listeni' hazırla.

Listende 'Bunu yapmadan gün bitmez' dediklerin üst sırada. Peki 'Umarım yaparım' diye düşünüp yazdıkların? Yoksa spor bu kısımda mı?

İşin püf noktası, sporu gün boyunca 'yapacağım' kategorisinde düşünmek ile 'bir ara yaparım ya' kategorisinde düşünmek arasındaki farktan mütevellit!

6. Molalarını 'yemek' odaklı geçirme dostum!

'Açlıktan değil; sıkıntıdan atıştırma' sendromu! Aç değilsen ayağa kalkma bahanen abur cubur yemek olmasın. Biraz su içip yürümeyi dene. Ya da bir arkadaşına 'Merhaba' diyerek sohbet başlatmayı...

7. Ara öğünleri atlama! Bir şartla; Ara öğün menünü daha özenli seç.

Ara öğün atlama ki kan şekerin hep dengede olsun. Yememek için kasarsan acıkırsın ve kan şekerin düşer. Sonrası acı son: Ana öğüne canavar gibi saldırır normalden 3 kat daha fazla yersin.😔

Çerezlerin hayatındaki yerini sorgulayarak başla;

  • Dikkat dağıtmak için?

  • Heyecan ya da zevk için?

  • Aç hissetmekten korktuğun için?

  • ...

Ara öğünleri dikkatli seçmek seni sadece fazla kalorilerden kaçırmaz. Beslenme düzenini de dengeler.

O zaman ne yapıyoruz? İşlenmiş gıdaları değil; taze meyve ve kuruyemişleri tercih ediyoruz.👏

8. Kısa ve öz: Bol su iç!

Alışana kadar her gün en az 1 kere meyve suyunu ya da şekerli kahvelerinden  birini su ile değiştir. Su içmekte çok zorlanıyorsan şeker ilavesiz taze meyve sularını denemek daha ilginç gelebilir.

Not: Su sindirime yardımcıdır. Hem de kendini iyi hissettirir.

9. Gücüne güç katacak sporlara yönel!

Kardiyo (ve dayanıklılık arttıran sporlar) ile metabolizmanı hızlandırıp daha kolay kilo verirsin. Hatta kalori yakımı sırasında yağsız kas ağırlığın da artar. Vücudun hayran bırakan bir şekle bürünür.

10. Çevren hedeflerine ulaşmada kararlı insanlarla dolsun.

Cesur ol ve hedeflerini aynı hedefi olan arkadaşlarınla beraber hunharca ez!

Kendine verdiğin sözü tutamaman normal. Açıklama yapman gereken biri olmayacak sonuçta. Ama birileriyle beraber bu söz uğrunda çabalarsan pes edemezsin.

Haydi yine iyisin kaptın tüyoyu!😜

11. Ne kadar yediğinin farkında ol!

Çoğu kişi gün boyunca ne kadar yediğinin farkında olmadan nereden kalori aldığını bilemez. E haliyle beklenenden fazla yemeye başlar. Ne kadar yediğimize göz atabilmek için yemeğimizi ölçmemiz yararlı olur. Kulağa sıkıcı geliyor değil mi? Merak etme bu ölçme işi ömrünün sonuna kadar sürmeyecek. Ne kadar yediğini anlayana kadar uygulaman yeterli (mesela 1-2 gün).

Kendini tanımaya başlayınca bu tüyoların hepsi sana daha mantıklı gelecek.

12. Yatırımını spor giyim mağazalarından birine yap.😉

Yeni ayakkabılar satın al. Heveslenirsin! Önemsiz deme; seni yola çıkaran motivasyon bu olacak.'

Ne demiş Hollywood? 

'Eğer kostümünü giyersen rolünü hissedersin.'

13. Gün boyu sağlıklı seçimler yapmanı sağlayacak bir sabah rutini bul.

Hmm... Düşünelim; Mesela sabahları kendine fazladan 15 dakika verebilirsin. Sıcak bir zencefil çayına ne dersin? Ya da meditasyon?

Bilirsin güne nasıl başlarsan öyle devam eder. O zaman sabah rutinin seni sağlıklı bir yaşama yönlendirecek şekilde olsun.

14. Günde 3 öğün yeşil sebzelerden ye.

Düşük kalorili yeşil sebzeler lif ve diğer besin maddelerince zengindir. Hücrelerini en iyi şekilde çalıştırır ve kendini tıka basa doymuş gibi hissettirir. 

O zaman sana hediye; Yeşil sebzeler sınırsız!

15. Tahıldan kaçma, tahıla koş!

Şüphesiz ki kimse yeterli miktarda tahıl tüketmiyor. Ama tahılların ne kadar doyurucu olduğunu bilerek mi?

Tahıl tüketimimizi arttıralım ki vücudumuzda yarattığı olumlu etkileri gördükçe motivasyonumuz artsın.😏

16. Gerçekçi olalım evde varsa yersin!

Gerçek şu ki, ne yaparsak yapalım yiyebiliriz. Elimizin altında olduğu sürece kaçamak yapma riski hep ama hep var. Sadece markete çıktığında iradeni kullan. Sonra rahat!

17. Nasıl görünmek istediğine dair değil; ne kadar hızlı amacına ulaşmak istediğine dair hedefler koy.

Hedeflerini fiziksel görünümün üzerine dayandırma. Güçlü ve kuvvetli olmak üzerine hedefler koyarsan eski sen ve yeni sen arasındaki farkı net olarak görürsün.

Sonra?

Bu ilerlemeyi fark etmek inan en büyük motivasyondur.

18. Çok daha fazla yağ ye.

Aklın almadı mı? Şaşırtmadı! Çünkü diyet yaparken hayatından yağı tamamen silme hatasına düşmemiş biri yok. Ama yağ tüketmeyenler daha aç, sinirli ve çabuk pes etme eğilimindedir. Hem de metabolizmaları daha yavaştır.

Gün boyunca sağlıklı şekilde yağ tüketmeye çalış. Mesela ne gibi? Güne avokadolu bir smoothie ile başlayabilir ya da salatana fındık atabilirsin. Bir de 5 çayı yerine zerdeçallı latte tercih etsen cillop gibi olur.

19. Hiç kendine yaşam koçu bulmayı denedin mi?

Nitelikli, deneyimli, sevecen ve empati kurabilen bir koça kimse hayır demez! Koç, muhtemelen karmaşık olan hayatının sonraki adımını doğru atmana yardımcı olur.

Hayatta her insanı küçücük ipuçları değiştirebilir. Bunun aksini savunan insanlardan uzak dur! Sana inanan koçuna yönel.

20. Sona yaklaşırken bir de mükemmeliyetçi düşünce tarzına veda edelim!

Hayır, başarısızlık hayal kırıklığı değil. İlk öğrenme girişimidir. Kilo vermeye çalışırken kusursuzluğu bekleme! Çünkü gerçekleşmezse kendi kendini yer bitirirsin. Ama belki de gerçekleşmiyor değil doğru yolu izlemiyorsundur. Yaşam tarzını 'kazanan'dan 'öğrenen'e çevirmeyi dene. Ve öğrendiklerinle kendine yeni bir yol çizip hedefin için tekrar dene!

21. Yiyemediklerine değil; yiyebildiğin lezzetli şeylere odaklan.👀

Sakin ol! Kilo vermeye çalışmak, akşam yemeği partileri gibi eğlenceli yemek temelli organizasyonlardan kaçmak demek değil. 'Sağlıklı bir sosyal' olabilmek için yapabileceğin çok basit bir şey var. Sebzeleri getir! Oldukça kolay değil mi? 'Yememe'ye odaklanmaktansa yiyeceğin tüm sağlıklı şeylere odaklan. Hem bunları masaya getirerek yakınlarına iyilik yapmış olursun. 

En sevdiğimiz diyet tarifi için malzemeler; paylaşmak, sağlık ve irade.

22. Son olarak yeni yaşam tarzın ile mutlu olup olmadığını sorgula!

22. Son olarak yeni yaşam tarzın ile mutlu olup olmadığını sorgula!

Cevap hayır ise, senin için kişisel olarak daha yapılabilir ve eğlenceli görünen başka bir şey ara. Çünkü bir diyetten mutsuzsan ona sadık kalamazsın. Sağlıklı beslenme tarzını tercih ettiğin rutinlerinle uyuşuyorsa diyeti uzun vadeye yayabilirsin. (Kilodan uzak durmanın tek yolu!)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
52
13
12
6
4
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Maine Coon

Bence bu kadar kilo verme içeriği yeter, "Nasıl sağlıklı bir şekilde kilo alabilirim?" İçeriği istiyorum sıkıldım sıskalıktan

beyzanurvarlik

Başarılı bir yazı. İsterseniz kendiniz sağlıklı yaşam adına http://saglikligezgin.blogspot.com.tr/2018/01/hepinize-saglkl-gunler-tarifine.html şu yazıyı okuy... Devamını Gör