Görüş Bildir
Haberler
'Böyle Giderse Kadınlar Gelecek 70 Yılda da Erkeklerden Az Kazanacak'

'Böyle Giderse Kadınlar Gelecek 70 Yılda da Erkeklerden Az Kazanacak'

ATKN
07.03.2015 - 17:33 Son Güncelleme: 08.03.2015 - 00:33
İçeriğin Devamı Aşağıda

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesinde bir rapor yayınlayan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, günümüz koşullarında bir değişme yaşanmaması halinde kadınlar gelecek 70 yılda da erkeklerden daha az kazanacak.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün raporu, kadınların halen eğitim ve işe alım süreçlerinde dezavantajlı olduğunu, küçümsenen düşük ücretli işlerde çalıştığını, karar verme gücünün kısıtlı olduğunu ve halen para kazanamadıkları bakım işlerinin sorumluluğunu taşıdıklarını ortaya koyuyor.

Günümüzdeki işyerlerinin yüzde 30’unun sahibi ya da yöneticisinin kadın olduğu belirtilen raporda, dünya ekonomisine yön veren şirketlerden sadece yüzde 5’inin CEO’sunun kadınlar olduğuna dikkat çekiliyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü, dünya genelindeki kadın çalışanların yüzde 41’inin annelik izni olmadığının altını çizdi.

Rapordaki en çarpıcı detaysa, çocuk sahibi kadınların çoğu zaman çocuk sahibi olmayan kadınlara kıyasla daha az kazanması. Ancak bu durum kadınların yaşadığı ülkeye ve sahip olduğu çocuk sayısına bağlı olarak değişebiliyor.

‘Gelinen nokta yetersiz’

Raporun Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nda kabul edilen ve 189 ülkenin imzaladığı Pekin Deklarasyonu’nun 20’inci yılında hazırlandığına dikkat çeken Uluslararası Çalışma Örgütü, cinsiyet eşitsizliğinin halen sürdüğünün altını çizdi.

Zira rapora göre, günümüzde erkeklerin yüzde 77’si çalışırken kadınlarda bu oran 50 seviyesinde.

Uluslararası Çalışma Örgütü Genel Direktörü Guy Ryder’a göre, kadınlar 20 yıl önceye kıyasla görece daha iyi koşullara sahip, ancak bugün gelinen nokta beklentileri karşılamıyor.

Ryder,”Yeniliklere açık olmalıyız, tartışmayı yeni bir çerçeveye oturtmalıyız ve kadınların işyerindeki hakların garanti altına almaya odaklanmalı, cinsiyet eşitliğini ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesini desteklenmeliyiz” diye konuştu.

Diken

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0