Görüş Bildir
Haberler
"Birleşmiş Milletler Adım Atmalı"

"Birleşmiş Milletler Adım Atmalı"

Batuhan
09.07.2014 - 15:10

"Birleşmiş Milletler Adım Atmalı"

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, İsrail'in Gazze'ye hava saldırısına ilişkin, 'Bu tür saldırıları kabul etmemiz mümkün değil. Birleşmiş Milletler'in bu konuda adım atması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

İşler, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer ve yönetim kurulu üyelerini Başbakanlık Merkez Bina'daki kabulünün ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İsrail'in Gazze'ye hava saldırısına yönelik soru üzerine İşler, kabul edilemez bu saldırıların son günlerde arttığını belirtti.

'İsrail'in eften püften sebeplerle bu şekilde saldırılarda bulunması, orantısız güç kullanması bizim kabul edebileceğimiz bir durum değil' ifadesini kullanan İşler, şunları söyledi:

' Filistin meselesi Türkiye olarak bizim her zaman desteklediğimiz haklı bir dava olarak karşımızda duruyor. Geçmişte Filistinlilerin yanında yer aldık, bu konuda taraf olduk bugün de yineFilistin meselesinde tarafız ve gelecekte de yine Filistinlilerin haklı mücadelesini her zaman destekleyeceğiz. Bir takım İsrailli gençlerin kaybolması ve öldürülmesi bahanesiyle bölgenin kan gölüne çevrilmesi kabul edilebilir bir olay değil. Daha sonra Filistinli gençler de aynı şekilde hunharca öldürüldü. Dolayısıyla ben aklıselim tavsiye ediyorum.'

Filistin'de son günlerde önemli gelişmelerin olduğunu, iç uzlaşının sağlandığına dikkati çeken İşler, 'Aslında bu saldırıların biraz da o iç uzlaşıyı da hedef aldığını düşünüyorum' diye konuştu.

İşler, saldırılar sonucu kayıpların askeriden çok sivil hedeflerde olduğunun görüldüğünü belirterek, 'Bu tür saldırıları kabul etmemiz mümkün değil. Birleşmiş Milletler'in bu konuda adım atması gerektiğini düşünüyoruz' dedi.

İsrail'in geçmişte de orantısız güç kullandığını, pervasız saldırılar düzenlediğini hatırlatan İşler, 'O zaman da yine uluslararası kamuoyunun maalesef sessiz kaldığını hep birlikte gördük. Bu gece Cidde'ye gidiyorum, İslam İşbirliği Teşkilatı İcra Komitesi'ni yarın toplayacağız bu konuyu ele alacağız. Türkiye olarak biz elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, bu konuda atılması gereken adımların atılması konusunda gerekli gayreti çabayı göstermekteyiz, bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

Esenyurt'taki cami yangını

Esenyurt'taki Muhammediye Camisi'nde kundaklama sonucu çıktığı öne sürülen yangına ilişkin soruya İşler, 'Bu tür saldırıları bizim tasvip etmemiz mümkün değil. Öncelikle bu saldırıyı kınıyorum. Emniyet güçlerimizin bu saldırıyı yapanları en kısa zamanda yakalayacaklarını ümit ediyorum' diye konuştu.

Türkiye'de geçmişte bir takım kirli oyunların oynandığını vurgulayan İşler, şunları söyledi:

'Alevi-Sünni çatışması çıkarmak için çeşitli senaryolar ortaya konuldu. Şimdi de Caferi kardeşlerimizin, vatandaşlarımızın ibadet ettikleri caminin kundaklanmasını bizim kabul etmemiz, tasvip etmemiz mümkün değil. İnşallah en kısa zamanda faillerin yakalanacağını düşünüyorum. Orta Doğu'ya, yakın coğrafyaya baktığımız zaman, son aylarda bir mezhep çatışmasına doğru bölgenin kaydığını görüyoruz ve bunlardan endişe duyuyoruz. Bu konuda gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Biz Türkiye olarak kesinlikle kardeşlikten, birlikten, beraberlikten yanayız. Çatışmalarla bir sonuç alınmayacağını düşünüyoruz. Özellikle mezhep kavgalarının bölge için çok kötü sonuçlarının olacağını düşünüyoruz. Bundan dolayı da bölgedeki herkesi itidale çağırıyoruz. Bu bağlamda da bu ayın 17'sinde de Diyanet İşleri Başkanlığımızın organizasyonuyla dünyadaki pek çok Müslüman önder, Alevi, Sünni, hepsi, Şia'sıyla inşallah İstanbul'da bir toplantı yapılacak.'

Diyanet İşleri Başkanlığının İslam dünyasına 8 dilde barış çağrısı yaptığını anımsatan İşler, 'Onun çok güzel yansımaları da oldu. Şimdi İslam dünyasının yüze yakın alimini İstanbul'da toplayarak bir güçlü mesaj vermek istiyoruz. Birlik, beraberlik mesajı vermek istiyoruz. Biz Türkiye olarak kesinlikle çatışmadan yana değiliz. Birlik, beraberlikten ve kardeşlikten yanayız ve bu mezhep ayrışmalarının da bölge için iyi olmayacağını düşünüyoruz' dedi.

Cumhurbaşkanı seçimi

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Bazıları diyor ki 'biz tarafsızız.' Kardeşlerim, biz tarafsız değiliz. 'Başbakanım hangi taraftayız?' Söyleyeyim: Biz milletin tarafındayız' sözleri hatırlatılarak muhalefetin bu konudaki eleştirilerine ilişkin değerlendirmesi sorulan İşler, şunları kaydetti:

'Sayın Başbakanımız 'tarafsız olmayacağım' derken milletin tarafında olacağını, milletle 77 milyonla birlik beraberlik içinde olacağını ifade ediyor. Geçmişte cumhurbaşkanları statükonun, devletin, yerine göre baskının tarafıydı. Ama Sayın Başbakanımız milletin tarafı olacağını çok net şekilde ortaya koydu. Milletiyle bir, beraber olacağını, her zaman onlarla aynı şekilde yine hemhal olacağını da ifade etmiş oldu. Bu şekilde bir tarafgirlik olumlu bir manada bir tarafgirlik. Ben son derece önemsiyorum. İnşallah 10 Ağustos'tan sonra da farklı bir cumhurbaşkanı profilini Türkiye'de göreceğiz.'

Muhabir: Sarp Özer | AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/356273--bir...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0