Görüş Bildir
Haberler
Taksit Yasağından Sonra Harcamalarda 4 Milyar TL Düşüş Yaşandı

Taksit Yasağından Sonra Harcamalarda 4 Milyar TL Düşüş Yaşandı

Onedio Medya
18.03.2014 - 19:06 Son Güncelleme: 18.03.2014 - 19:22
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Bir Ayda 4 Milyar Tl Düştü'

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun yayımladığı raporlara göre bireysel taksitli kredi kartı harcamaları taksit yasağının başladığı Şubat 2014 tarihinde toplamda 4 milyar birden azaldı

Gazi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim elemanlarından Doç. Dr. Murat Atan, kredi kartı harcamalarına getirilen taksit yasağının sonuç verdiğini belirterek, 'Taksitli harcamalar daha da düşecek.' dedi.

RESMİ VERİLER

Resmi verilere göre 27 Aralık 2013 tarihinde 47 milyar 106 milyon TL olan taksitli kredi kartı harcamaları 31 Ocak 2014 tarihinde 47 milyar 835 milyon TL'ye yükseldi. Ancak kredi kartına taksit sınırlamasının getirildiği 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren, ayın sonuna kadar bu rakam 43 milyar 965 milyon TL'ye gerileyerek, yaklaşık 4 milyar birden düştü. Kurumsal Taksitli Kredi Kartı harcamalarında da Şubat sonu itibariyle yaklaşık 700 milyon TL düşerek 5 milyar 676 milyon TL'ye geriledi. Bireysel ve Kurumsal Taksitli Kredi Kartı harcamaları bir ayda toplam 4 milyar 500 milyon TL düştü.

Gelir düzeyi düşük olan vatandaşın borcunu borçla çevirdiğini anlatan ekonomist Murat Atan, 'Vatandaşın gelir düzeyi düşük. Ama 4- 5 kredi kartı var ve hepsine borçlu. Bu borçları ödemek için yüksek faizli krediler kullanıyor. Bu durum da vatandaş kazanmadan harcamış oluyor. Bu her şeye rağmen tüketim çılgınına dönem toplumumuzu frenlemek adına olumlu bir gelişme.' ifadelerini kullandı.

BANKALARIN KARLILIĞINI ETKİLEYECEK

Söz konusu durumun bankaların karlılık düzeylerini muhakkak etkileyeceğini vurgulayan Doç. Dr. Atan, 'Ancak bankaların karlılığının azalması, bankaları çok etkilemez. Önemli olan bankaların aktif kalitesinin bozulmaması. Artık bankalar kredi plasmanı yapamadıkları için eskisi kadar kredibilitesi yüksek kişilere kredi vermek yerine daha düşük seviyede kredi, yani geri dönmeme riski olan kredileri verme yönünde hareket ediyor. Bu da aktif kalitesini bozuyor ' diye konuştu.

BANKALAR MERKEZ'DEN BORÇ ALMAK YERİNE BİRBİRLERİNE BORÇLANIYOR

Merkez Bankası dövizdeki dalgalanmayı durdurmak için son çare başvurduğu faiz artırımından sonra bankaların yurt içindeki bankalara olan borcu birden arttı. BDDK'nın verilerine göre bankaların yurt içindeki bankalara olan borcu bir ayda 2 milyar TL arttı. 31 Ocak 2014'te 3 milyar 104 milyon TL olan bankaların yurt içindeki bankalara olan borcu 28 Şubat'ta 5 milyar 55 milyon TL'ye yükseldi. Murat Atan, bu gelişmeyi de 'Merkez Bankası bankalara borç verme faizini birden bu kadar yükseltince, bankalar birbirlerinden borç almaya başladı. Bu durum kısa vadede belki ama uzun vadede sürdürülebilir bir şey değil.' şeklinde değerlendirdi.

Milliyet

Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/-bir-a...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0