Görüş Bildir
Haberler
'Biden Bu İfadeleri Kullandıysa Benim İçin Tarih Olur'

'Biden Bu İfadeleri Kullandıysa Benim İçin Tarih Olur'

Ulaş
04.10.2014 - 12:39
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD Başkan Yardımcı Joe Biden'ın 'Erdoğan bana 'Suriye konusunda siz haklıydınız' dedi' şeklindeki ifadelerini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan; 'Eğer Biden böyle şeyler söylediyse benim için tarih olur. Özür dilemelidir.' diye konuştu. Başbakan Davutoğlu da 'Suriye’de birilerinin sorumluluğu varsa o da 4 yıldır uyarılarımızı dinlemeyip halkın çektiği acılara sessiz kalan Güvenlik Konseyi ülkeleridir” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'ye yönelik Suriye eleştirilerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'ndan sert tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurban Bayramı namazı çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada Joe Biden'ın 'Erdoğan bana 'Suriye konusunda siz haklıydınız' dedi' şeklindeki ifadelerine tepki gösterip, 'Biden böyle şeyler söylediyse, Biden benim için tarih olur. Benden böyle bir ifade çıkmamıştır. Esefle karşıladım. ABD’deki görüşmede de biz yanlış yaptık, vs. diye konuşmalar asla olmamıştır. Biden eğer Harward’da böyle bir açıklama yaptıysa bizden özür dilemelidir' dedi.

Erdoğan, turist vizesiyle Türkiye'ye giriş yapıp daha sonra Suriye'de gidenler olabileceğine dikkat çekerken, silahlı hiç kimsenin Suriye'ye girişine izin vermediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı, 'En ufak bir terör örgütüne en ufak bir yardımımız olamaz. Bunu kimse ispatlayamaz. Silahlı olarak sınırı geçtiğini kimseye söyleyemez. 6 bin işinin Türkiye’ye girişini yasakladı.' dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da Kurban Bayramı namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Biden'ın Suriye ile ilgili sözlerine yanıt verdi. Namaz çıkışında bir gazeteci Davutoğlu’na Joe Biden’ın Harvard Üniversitesi’ndeki konuşmasını hatırlattı.

Davutoğlu: Asıl sorumlu Güvenlik Konseyi

Davutoğlu bu eleştiriyi kabul etmenin ‘mümkün olmadığını’ belirterek şu yanıtı verdi:

“Bütün Amerikan yönetimi ve en başta Biden çok iyi biliyor ki, Türkiye 4 yıldır tek başına bütün mültecileri ağırlamaya devam ediyor, 4 yıldır yaptığımız uyarılar en başından dinlenmiş olsaydı, bugün bu acılar yaşanmazdı. Herkesin tarihi sorumluluğu var burada. Ama hiçbir tarihi sorumluluk taşımayan bir ülke aranıyorsa o Türkiye'dir. Türkiye tüm mültecileri tek başına kabul ediyor. Türkiye, mültecilerin etnik, mezhebi kimliklerine bakmamıştır. Hâlâ daha Kobani’den gelen binlerce mülteciyi ağırlıyoruz. Hiç kimsenin Türkiye'yi eleştirme hakkı yoktur. Ayrıca Türkiye başından beri yabancı savaşçıları engellemiştir. Suriye’de birilerinin sorumluluğu varsa o da 4 yıldır uyarılarımızı dinlemeyip halkın çektiği acılara sessiz kalan Güvenlik Konseyi ülkeleridir”

Biden'ın konuşması

ABD Başkanı Joe Biden, dün Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada Suriye'deki kriz ortamından ABD'nin bölgedeki müttefiklerini sorumlu tutup, 'Türkler, ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiğim Erdoğan’la harika bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler vs... Ne yapıyorlardı? Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar' demişti.

Biden, müttefiklerin silahlı muhalif grupları desteklediği iddiasını da gündeme getirip, 'Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar, El Nusra, El Kaide için destek olacak, dünyanın diğer yerlerinden gelen cihadistlerin aşırı unsurlarını kabul ettiler.İşte şimdi olan ise birden bire herkes uyandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz' demişti.

Biden'ın bu sözleri dün basına yansırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Biden bir telefon görüşmesi yaptı. İki liderin görüşmesinde IŞİD başta olmak üzere 'terörle' ortak mücadele konusu ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan veABD Başkan Yardımcısı Biden ikili ilişkilerin yanı sıra, Suriye ve Irak'taki son gelişmeleri görüştü.

Türkiye ve ABD'nin iki müttefik olarak bölgede ortak bir strateji izlemeye devam etmelerinin önem taşıdığının vurgulandığı görüşmede, IŞİD başta olmak üzere terörle ortak mücadele konusu da ele alındı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkan Yardımcısı Biden'ı New York'ta kabulü sırasında da gündeme gelmiş mülteci meselesine telefon görüşmesinde de değinildi.

Biden, Kobani başta olmak üzere kaos ortamından kaçan mültecilere kucak açmasından ve yardım eli uzatmasından dolayı Türkiye'nin takdir edildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yaşanan bu drama çözüm üretme açısından, Suriye'de Uçuşa Yasak Bölge ilan edilmesinin ve sınırda Suriye topraklarında bir güvenli bölge oluşturulmasının Türkiye açısından büyük önem taşıdığına dikkati çektiği kaydedildi.

Irak'ın yanı sıra Suriye'de de güvenlik ve istikrarın yeniden tesis edilmesinin önemine işaret edilen görüşmede, Türkiye ve ABD'nin önümüzdeki süreçte, tüm bu konularda, diplomatik, askeri ve istihbari istişareler başta olmak üzere her açıdan yakın temasta olmaya devam etmeleri hususunda da mutabık kalındı.

  • Al Jazeera
Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/erd...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0