Görüş Bildir
Haberler
'Beyin Sisi'ne Dikkat: Her 10 Kovid-19 Hastasının 1'i Yakalanıyor

'Beyin Sisi'ne Dikkat: Her 10 Kovid-19 Hastasının 1'i Yakalanıyor

Bir anlık hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, kafa karışıklığı, konuşmada ve günlük kelimeleri bulmada yaşanan zorluk... Koronavirüs geçiren her 10 hastadan biri ‘beyin sisi’ denilen bu durum nedeniyle soluğu hastanede alıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, kovid-19 hastalarında baş ağrısı, halsizlik, hatta felce varan nörolojik bulguları bildiklerini ancak ‘beyin sisi’ ile son 2-3 aydır sıklıkla karşılaşmaya başladıklarını söylüyor. 

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre araştırmaların beyin sisinin koronavirüs geçirildikten sonra aylarca devam edebileceğini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Uludüz, hastanede koronavirüs tedavisi alan, yoğun bakımda yatan hastalarda ise daha yoğun görüldüğünü belirtti.

'Virüsü atlatanların 10'da 1'inde görülebiliyor'

'Virüsü atlatanların 10'da 1'inde görülebiliyor'
prnt.sc

Uludüz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoğun bakımda tedavi görenlerin 3’te 1’i virüsü atlatanların ise 10’da 1’inde görülebiliyor. Sisli beynin nasıl oluştuğu konusunda uzmanlar arasında ortak bir fikir yok. Enfeksiyon esnasında oluşan bağışıklık sağlayıcı antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırmasından ya da enfeksiyon nedeniyle hasar gören sinir hücrelerinin birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi nedeniyle olabileceği ileri sürülüyor. ‘Her şey rüya gibi, net düşünemiyorum, sürekli unutuyorum’ diyorsanız dikkat!..”

Demansa neden olur mu?

Demansa neden olur mu?
prnt.sc

Uludüz, beyin sisi uzun vadede demans yapar mı sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Normalde kısa vadede, birkaç ay içerisinde hastanın doktor desteğiyle süreci atlatması olası. Ama uzun vadede bir hafıza problemi yaşatır mı? İşte burası soru işareti. Zira virüs beyinde yavaş yavaş ilerliyor. Beyin bariyerlerine kan yoluyla geçiş yaparak ulaşıyor. En çok etkilediği yer hafıza bölgesi. İşte bu bizim ‘Acaba çağımızın hastalığı beyin sisi olabilir mi’ endişesi yaşamamıza sebep oluyor.”

'İyi uyuyun, iyi beslenin'

'İyi uyuyun, iyi beslenin'

Bu hastalığın henüz etkili bir tedavisinin olmadığını belirten Uludüz, “Hafızayı destekleyecek Omega3, B12, C ve D vitamini takviyeleri öneriyoruz. Ayrıca hafızayı desteklemek için bulmaca çözmek, açık havada yürümek gibi fiziksel aktiviteler yapın. İyi uyuyun. Uyuyamıyorsanız melisa, papatya çayı ya da yatmadan önce muz ekstresi öneririm. İyi beslenin: basit karbonhidratları ve şekeri hayatınızdan çıkarın.' dedi.

'Çekmeyen bilmez'

'Çekmeyen bilmez'

58 yaşındaki Gülyüz Torun, koronavirüsü yendikten sonra yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Tedavim evde devam etti. Filyasyon ekibinin getirdiği ilaçları ekstra olarak da C, D ve B12 vitaminleri kullandım. Süreci hayli ağır atlattım. En çok kas ve baş ağrısı çektim. Kafamı dahi kaldıramayacak bir halsizlik, öksürük... Bu ağrıyı tarif edecek kelime yok. Maskesiz, umarsızca dolananları gördükçe ‘Bunları yaşayacaklarını bilseler böyle sorumsuzluk yapamazlar’ diyorum. Çünkü çekmeyen bilmez.

Neyse ki 20 gün içerisinde negatife döndüm. Ama kâbus bitmedi. Yataktan çıkamıyordum. Sürekli bir yorgunluk hali vardı. Sonra birden arkadaşlarımın adını unutmaya başladım. Kargoya bir kitap verecektim, 20 yıldır yaşadığım adresimi unuttum. Söylemek istediğim kelime dilimin ucuna kadar geliyor ama bir türlü kafamı toplayıp cümle kuramıyordum. Dedim, ‘Bunuyorum herhalde.’ Hemen doktora gittim.

Beyin sisi yaşadığım söylendi. Doktorumun tavsiye ettiği ilaçları kullanıyorum. Bol bol hareket ediyor, hafızamı güçlendirecek aktiviteler yapıyorum ama hâlâ her şey tam berrak değil.'

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
20
5
4
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın