Görüş Bildir
Haberler
'Bedelli Askerlikten Bakaya ve Kaçaklar da Yararlanacak'

'Bedelli Askerlikten Bakaya ve Kaçaklar da Yararlanacak'

Batuhan
03.12.2014 - 13:45

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bedelli askerlikten bakaya ve asker kaçaklarının da yararlanabileceğini bildirdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri töreninin ardından düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bedelli askerlik uygulamasına ilişkin sorular üzerine Yılmaz, ödemede taksit olmayacağını söyledi. Geçen dönemki bedel 30 bin lira olduğu için taksitlendirmenin yapıldığını dile getiren Bakan Yılmaz, 'Şimdi 18 bin. 18 bin de ödenebilecek bir rakam' dedi.

Uygulamadan bakaya ve asker kaçaklarının yararlanıp yararlanmayacağının sorulması üzerine Yılmaz, 'Şu anda silah altında olmayan herkes' yanıtını verdi.

Bedelli askerlik kararının kamuoyunda sürpriz olarak karşılandığı, daha önce yapılan açıklamaların bu uygulamanın olmayacağı kanaatini uyandırdığının belirtilerek, 'Ne oldu da değişti?' denilmesi üzerine Bakan Yılmaz, 'Şartlar değişirse hüküm de değişir. Şartlar değişti, herkes baksın ne şartların değiştiği belli olur' ifadesini kullandı.

Uygulamadan yaklaşık 700 bin kişinin yararlanmasının beklendiğinin hatırlatılması üzerine Milli Savunma Bakanı Yılmaz, şunları söyledi:

'700 bin kişiyi ilgilendiriyor. Ancak faydalanan kişi yüzde 10 da olabilir. Biz hiçbir rakam vermiyoruz. Beklenti ayrı bir şey. Biz böyle bir beklenti yaratmıyoruz. Bu yasanın çıkmasını bekleyenler bunu sanki 700 bin kişi başvuracakmış gibi bir şey söylüyorlar. Hayır öyle bir şey yok. Ben askerliğimi yapmamış olsam, böyle bir hak önüme konulmuş olsa ben para ödemem, gider askerliğimi yaparım. Dolayısıyla benim gibi düşünen insanlar mutlaka vardır. Bu bir seçenek, isteyen kullanacak, istemeyen kullanmayacak.'

Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonuna yönelik çalışmalara ilişkin soru üzerine de Yılmaz, çalışmaların tamamlanmasıyla TSK'nin daha etkili ve nitelikli olacağını belirtti.

Vicdani ret

Riskli bölgelerdeki diplomatik temsilciliklerin Özel Kuvvetler Komutanlığına bağlı birliklerce korunmasına yönelik açıklamalar hatırlatılarak, bu konunun Yüksek Askeri Şura toplantısında gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bakan Yılmaz, 'Hayır, yok. Bazı büyükelçilikler, sayısı 8 olabilir, Irak'tır, Somali'dir...' diye konuştu.

Bakan Yılmaz, toplumsal olaylara müdahale etmek için eğitilmiş kişilerin, kritik bölgelerde görevlendirilmesiyle etkin bir güvenliğin verilip verilmeyeceğine ilişkin düşünceler dikkate alınarak 'bordo berelilerin' görevlendirilmesinin daha uygun olacağının düşünüldüğünü de söyledi.

Bir gazetecinin, 'Uzun vadede, 2019'a kadar projeksiyonda vicdani ret kavramının...' sözleri üzerine Bakan Yılmaz, 'Hayır, çıkmaz' karşılığını verdi.

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/429941--bak...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0