Görüş Bildir
Haberler
'Barış İsteyen Herkesin Sesi Yükselmeli, Derhal Silahlar Durmalı'

'Barış İsteyen Herkesin Sesi Yükselmeli, Derhal Silahlar Durmalı'

FreiGeist
29.07.2015 - 12:14 Son Güncelleme: 29.07.2015 - 12:35

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın ' Dolmabahçe 'de mutabakat yoktu, onlar Öcalan 'ın mesajını okudu biz de hükümetin duruşunu aktardık' sözlerinin sorulması üzerine 'Dolmabahçe mutabakatı okunurken oradaydı. Açıklamayı da kendisi yapmıştır. İsmi Dolmabahçe mutabakatıdır, niye ismi mutabakattır o zaman?' dedi. Demirtaş ayrıca diyalog ve müzakere sürecine dönüş koşullarının yaratılması gerektiğini vurguladı ve ekledi: 'Zorlaştırmayalım, kolaylaştıralım'

İçeriğin Devamı Aşağıda

Halkevleri'ne yaptığı ziyaretin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş'ın açıklamalarından önemli satır başları şöyle: 

'Halk barış ister ve halkın temel arzusu budur. Nereye giderseniz gidin halk, eylemlerden, silahlardan rahatsız. Halkın barış isteğini hayata geçirmek cesaret ister ve siyasetteki cesaret de şudur: Halkın hakkı ve hukuku için koltuklarınızdan vazgeçebiliyor musunuz? İkincisi, halkınız için yeri geldiğinde canınızdan vazgeçebiliyor musunuz. Yalnızca bunu yapan siyasetçiler barış kurabilirler.

Makam hırsına kapılmış olanlar, siyasette sınırsız güç, para, rüşvet, yolsuzluk batağına bulaşmış zihniyetler, barışın ne kadar kıymetli olduğunu anlayamazlar.

Ben polemiğe girmek istemiyorum. Kendi düşünceleridir ve kendisi aynı zamanda Dolmabahçe mutabakatı okunurken oradaydı. Açıklamayı da kendisi yapmıştır. İsmi Dolmabahçe mutabakatıdır, niye ismi mutabakattır o zaman?

Birbirimizi suçlayarak, zan altında bırakarak hiçbir yere varamayız. Bizim yeniden, çok hızlı, derhal karşılıklı çatışmasızlık ve diyalog müzakere sürecine dönüş koşullarını yaratmamız lazım. Ülkenin evlatları; asker, polis, gerilla ve siviller ölüyor. Hepsi bizim kardeşimiz. Yeniden silahların karşılıklı susması için demokratik basınç yaratmamız lazım...'

'BARIŞ İSTEYENLERİN SESİ YÜKSELMELİ'

'Silahlar sussun ve ölümler dursun. Herkes biraz daha sağduyu ile hareket etmeli ve barış dili kullanmalı' diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

'Sıkıntılı günleri aşmanın yolu, siyasette birbirini suçlamak değil. Ben birilerini suçlamak için açıklama yapmadım. Ortada bir güvensizlik var ve bunu aşmak için özellikle AK Parti'deki bazı yetkililerin çözüm ve barış için çaba sarf etmek istiyorlarsa, öne çıkmalarını rica ediyorum. Barışı birilerinin hırsı için feda edemeyiz. AK Parti ve CHP'de barış isteyen herkesin sesi yükselmeli.

Buradan açık çağrı yapıyorum. Derhal silahlar durmalı. Bunu söyleyebilecek AK Parti ve CHP'de de çok sayıda insan var biliyorum. Partilerüstü bir barış dili kuralım. Bizim görevimiz ve misyonumuz bu. Barış için sesimizi yükselteceğiz...' 

'HEP BİRLİKTE DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRALIM'

'Yukarıdan kışkırtıyorlar, hedef gösteriyorlar. Aldanmayın bunlara. Bizler kardeşiz ve bu topraklarda birikte yaşayacağız. Bunu birilerinin saltanatına feda etmeyeceğimizi göstermeliyiz.

Dokunulmazlık konusunda düşüncelerimiz belli... İfade özgürlüğü dışında, vekillere dokunulmazlık gerekmez. Hırsızlık-yolsuzluk mu yaptık, para mı çaldık... Derhal yargılanmalıyız. Ama ayrım olmamalı, 550 milletvekili gidelim dokunulmazlıkları kadıralım. Yargı da onların elinde ve buna rağmen korkmuyoruz.

Demirtaş CHP Genel Başkanı ile görüşme niyeti olduğu yönündeki haberlere ise 'Bir girişimimiz yok ama Sayın Kılıçdaroğlu veya başka parti yetkilileriyle bir araya gelip, ülkenin içinde bulunduğu durumu değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. Biz diyaloğa kapalı değiliz, Sayın Kılıçdaroğlu'nun da kapalı olduğunu zannetmiyorum...' diye cevapladı. 

Demirtaş hakkında fezleke hazırlandığına yönelik iddialar sorulunca ise 'Hayırlı olsun' demekle yetindi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0