Görüş Bildir
Haberler
'Balyoz'da Kumpas' Davası: Sanıklar Hâkim Karşısına Çıktı

'Balyoz'da Kumpas' Davası: Sanıklar Hâkim Karşısına Çıktı

Onedio Medya
02.09.2016 - 16:47

Balyoz davasındaki kumpas iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında haklarında dava açılan Yasemin Çongar, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur ve Mehmet Baransu hâkim karşısına çıktı. Yaklaşık 7 saat süren savunmaların ardından duruşma 23 Kasım'a ertelendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada tutuklu sanık Mehmet Baransu ile tutuksuz sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur hazır bulundu. Hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmaya Belçika, İtalya, İsviçre, İsveç, Danimarka, Almanya konsolosluklarından temsilciler, Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası PEN, Norveç Gazeteciler Birliği temsilciler ile CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, gazeteci Perihan Mağden de izleyici olarak katıldı.

İddianamede Baransu ve Opçin için 75 yıla kadar, Çongar, Altan ve Oğur için ise 52 yıla kadar hapsi talep ediliyor

İddianamede Baransu ve Opçin için 75 yıla kadar, Çongar, Altan ve Oğur için ise 52 yıla kadar hapsi talep ediliyor
İddianamede Baransu ve Opçin için 75 yıla kadar, Çongar, Altan ve Oğur için ise 52 yıla kadar hapsi talep ediliyor

Sanıklara yöneltilen suçlamalar şöyle:

Sanıklara yöneltilen suçlamalar şöyle:

İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılarından Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede Taraf Gazetesi'nin eski çalışanları Gazeteciler Mehmet Baransu, Ahmet Altan, Yıldıray Oğur, Yasemin Çongar ve Tuncay Opçin 'şüpheli' sıfatıyla yer alıyor. 

'Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma', 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme', 'Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama', 'Terör örgütü propagandası yapmak.' 

Gazeteci Mehmet Baransu ve hakkında yakalama kararı bulunan sanık Tuncay Opçin'in ayrıca 'Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme' suçundan da cezalandırılmaları isteniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çongar'ın avukatı Veysel Ok: "İddianameden ciddi intihaller var"

Çongar'ın avukatı Veysel Ok: "İddianameden ciddi intihaller var"

Yasemin Çongar'ın avukatı Veysel Ok da kendilerinde olan iddianameyle, mahkemede okunan iddianame arasında farklılıklar olduğunu belirterek bu çelişkinin mahkeme tarafından giderilmesini talep etti. Avukat Ok, iddianamede Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı iddianameden ciddi intihaller yapıldığını da ileri sürdü.

Baransu: "Tutuklu muyum, esir miyim belli değil"

Baransu: "Tutuklu muyum, esir miyim belli değil"

Sesli ve görüntülü kayda alınan duruşmada savunmasını yapması için söz verilen sanık Mehmet Baransu, iddianamenin okunması sırasında hükümeti yıkmaya yönelik ifadenin geçtiğini belirterek 'İddianamenin herhangi bir yerinde hükümeti yıkmaya yönelik bir iddia görmedim. İddianamede baştan sona 1000'e yakın doğru olmayan iddia var' dedi. Baransu, iddianamenin hiçbir ekinin kendisine yollanmadığını iddia ederek '17-25 Aralık'tan sonra hakkımda açılan 70 tane dava var. Avukatımla haftada bir gün, 20 dakika görüşebildim. Ben tutuklu muyum, esir miyim belli değil. Delilleri bana vermediniz. Ekleri alamıyorum. Savunmamı onları gördükten sonra yapacağım' diye konuştu.

'O haber bugün gelse yine yayınlarım'

Sanık avukatları katılma talebinin reddini talep ettiler. Daha sonra söz alan Mehmet Baransu, 'O haber, bugün gelse yine yayınlarım. Balyoz Darbe Planı'na konu olan ses kayıtlarına bakın, 15 Temmuz'da gerçekleşen darbe girişiminde yapılanlarla birebir aynı. 15 Temmuz'da AKOM'a gidildi mi, gidildi; TRT'ye, CNN Türk'e, büyükşehir belediyesine gidildi mi, gidildi. Çetin Doğan'ın ses kayıtlarında da AKOM'un merkez yapılacağı, TRT'nin ele geçirileceği, Taksim'e tank çıkarılacağı hepsi var. Birebir aynı' diyerek katılma talebinin reddini talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya saat 14.00'a kadar ara verdi.

Çongar: "Görmediğim belgeden yargılanıyorum"

Çongar: "Görmediğim belgeden yargılanıyorum"

“Otuz yıldır ilk kez bugün yazdığım, yayınladığım bir metinden dolayı değil, hiçbir şekilde yapmadığım işleri yaptığım iddiasıyla yargılanıyorum” diyen Çongar, Baransu’nun getirdiği ve “darbe planı gibi görünen” belgeleri incelediğini, Egemen Harekat Planı belgesini ifade verdiği güne değin duymadığını belirtti:

Yunanistan’a karşı bir harekat planı olduğu iddia edilen ve yenisi yapıldığından 18 Aralık 2008 tarihinde imha edildiği Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’nca ifade edilen Egemen Harekat Planı adlı belgeyi, 2010 yılında temin etmedim, temin edilmesine aracı olmadım, temin edilmesini teşvik etmedim, bu belgeyi açıklamadım, saklamadım, tahrip ya da yok etmedim. Ben Egemen Harekat Planı’nı hiçbir zaman görmedim, dokunmadım, incelemedim. Adını ve içeriğini bu dava öncesinde savcılığa ifade verdiğim güne kadar bilmiyordum.”

İçeriğin Devamı Aşağıda

Altan: "Darbe planı devlet sırrı olamaz"

Altan: "Darbe planı devlet sırrı olamaz"

Yayınladıklarının Balyoz darbe planı olduğunu söyleyen Altan da, suçlamanın bunun hakkında olması durumunda darbe planının devlet sırrı olarak addedildiğini, bu durumda belgenin gerçekliğinin teyit edildiğini belirterek “Devletin anayasal düzenini ortadan kaldırmak üzere hazırlanmış planlar ‘devlet sırrı’ olamaz” dedi.

Balyoz planının hazırlandığı seminerde “Egemen Harekat Planı” senaryosunun da görüşüldüğünü söyleyen Altan, eğer ki bu belgeyi açıklamakla suçlanıyorlarsa davanın düşürülmesi gerektiğini belirterek “Çünkü biz o planları görmedik, yayınlamadık, imha etmedik” dedi.

"Mağdur olmuşlar varsa özür dilerim; haklarını helal etsinler"

"Mağdur olmuşlar varsa özür dilerim; haklarını helal etsinler"

Duruşmada savunma yapan Oğur ise şunları söyledi:

“Zaten haberin çıkmasından iki gün sonra 'Siz zannediyor musunuz ki biz bunları bilmiyorduk' diyen başbakan zaten haberimizi teyit etmiş oldu.

“Ben her gün yaptığımı yapıp bir haberin yazılmasına yardım ettim, yöneticilerimin isteği üzerine haberin altına imzamı attım. 

Taraf, Baransu'nun haberleriyle adını duyurdu. Baransu, 2009 yılında askere gitmesiyle onun haber kaynağıyla (Tuncay Opçin) birkaç kez buluştum. Ancak bu buluşmalar Balyoz haberlerinden önceydi. Onunla buluştuğumuzu tüm yöneticiler biliyordu. Hakkımdaki suçlamaları reddediyorum.”

Oğur iki yıl önce bunları anlattığını belirterek “Aleyhime kullanılması için değil, aldatılanlar arasında olduğum bu kumpası kuran kişilerin yargılanması için bu ifadeyi verdim” diye konuştu.

'Haklarını helal etsinler'

Oğur savunmasının sonunda 'Balyoz haberlerinden mağdur olmuşlar varsa özür dilerim; haklarını helal etsinler.' dedi 

'Kötü gazetecilik 52 yılla yargılanmamalı' diyen Oğur hakkındaki suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini, davanın düşürülmesini istediğini söyledi.

Baransu’nun tutukluluk haline devam

Mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mehmet Baransu'nun üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kaçma şüphesi, dosyadaki raporlar, mevcut delil durumu ile kuvvetli suç şüphesinin varlığı ile adli kontrol tedbirlerinin bu aşamada yetersiz kalacağını göz önüne alarak, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Çongar, Altan ve Oğur duruşmalardan vareste

Heyet, savunmaları alınan sanıklar Çongar, Altan ve Oğur'un duruşmalardan vareste tutulmalarına hükmetti. Müştekilerin davaya katılma talebini kabul eden heyet, duruşmayı 23 Kasım'a erteledi.

Savcılığa teslim etmişti

Savcılığa teslim etmişti

Balyoz soruşturmasının başlatılmasına neden olan ve 365 askerin sanık olarak hakim karşısına çıktığı Balyoz Davası'nın delilleri arasında yer alan belgeler Mehmet Baransu tarafından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edilmişti. Bunlar içerisinde devletin güvenliği ve askeri yararları açısından Egemen Harekat Planı da bulunuyordu. 

Genelkurmay Başkanlığı, 'TSK'nın muvazzaf ve emekli personelinin yargılandığı davalarda TSK'yı hedef alacak şekilde suç delilleri üretildiği' gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş, aralarında Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 365 sanık 31 Mart 2015'te beraat etmişti. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'da beraat eden sanıkların suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı.

DHA ve Bianet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
11
11
4
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Görkem Güven

Hayat böyle işte fetöcü şerefsizler silivride 50 yıl hediyeli tatil kazandınız güle oynaya kutlarsınız artık

Ercan

eeee adalet herkese lazım değilmi ? alın şimdi attığınız o iftiralar bi taraf ! ınızda patladı hayrını görün..beter olun

spasiva bayko

Vakti zamanında tetikçilik yaptığınız kişilerin/grupların gücüne mi güvendiniz insanlara iftira atarken, yargısız infaz yaparken? Adalet size de lazım oldu d... Devamını Gör