Görüş Bildir
Haberler
Başbakanlık'tan İstifa Haberlerine Yalanlama

Başbakanlık'tan İstifa Haberlerine Yalanlama

ATKN
26.02.2015 - 11:10 Son Güncelleme: 26.02.2015 - 16:56
İçeriğin Devamı Aşağıda

Dün akşam 'Ali Babacan istifa etti' iddiası kulisleri çalkaladı. Babacan şimdilik istifa etmedi ama, dün gece yaşanan kritik saatlerin ayrıntıları ortaya çıktı. Başbakanlık kaynakları da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa haberlerini yalanladı.

24 Şubat tarihi ekonomi yönetimi için kritikti. Uzun süredir Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başını çektiği bir grup Merkez Bankası’na “faizi indir” baskısı yapıyordu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ise “durumu ve koşulları gözden geçireceklerini” anlatıp “bağımsızlığa vurgu” yapıyordu. Aslında geçtiğimiz yıl Türkiye seçimlere giderken Erdoğan yine baskı yapmış ve Başçı faizlerde indirime gitmişti; ancak bu kez Erdoğan Köşk’teydi ve ekonominin en kritik ismi Bakan Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Başçı’nın yanında yer alıp ona destek vermişti. Merkez Bankası dün lütfetti… 24 Şubat günü Başçı baskıya rağmen faizi 25 baz puan indirdi. İpler ise bundan sonra koptu. Erdoğan dün öğleden sonra Merkez Bankası’nın faiz kararıyla ilgili ağır bir konuşma yaptı:

ERDOĞAN'IN KONUŞMASI İSTİFA HABERİNİ GETİRDİ

Cumhuriyet'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı eleştirmesinden bir saat sonra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sürpriz bir şekilde Başbakanlık Konutu'nda bir araya gelmesi kulislerde heyecan yaratmış ve Babacan'ın istifa ettiği haberleri yayılmıştı.

İSTİFA HABERLERİNİN PERDE ARKASI

Erdoğan'ın konuşmasının başta Erdem Başçı olmak üzere ekonomi yönetiminde tepkiyle karşılandığı ortaya çıktı. Ekonomi yönetimi özellikle 'darbe' kelimesiyle kendi politikalarının yan yana anılmasına içerledi. Ali Babacan'ın ekonomi yönetimine müdahale konusundaki rahatsızlığını bir süre evvel bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de ilettiği belirtiliyor.

BABACAN'IN KRİTİK GÖRÜŞMESİ

Babacan'ın akşamüstü Başbakan Davutoğlu ile daha önceden planlanmış bir randevusu vardı. Önümüzdeki hafta New York'a gidecek Davutoğlu'na brifing verecekti. Ancak görüşme 2.5 saat sürdü. Brifing verildi ama ağırlıklı konu Merkez Bankası kararının ardından yaşananlardı. Kulisler uzun süre Babacan istifa ediyor diye çalkalandı. Bu en azından şimdilik doğru değil. Rahatsızlığın önemli bölümü Başçı'nın devam etmek istememesinden kaynaklanıyor.

BABACAN'IN ŞİMDİLİK İKNA EDİLDİĞİ SÖYLENİYOR 

Hatta Erdoğan'ın dün kullandığı 'Merkez Bankası'nın başındaki iyidir, hoştur diyorlar' diye başlayan cümlesi de Babacan'ın daha önce Cumhurbaşkanı'nın kızgınlığını gidermek için Başçı için anlattıklarından ortaya çıkıyor. Babacan da, Başçı da şimdilik istifa etmedi. Ancak evet ciddi bir kriz var. Dün gece Babacan'ın yakın çevresine sorulan ve yanıtsız kalan bir soru ise istifa yok ama niye açıklama yapılmıyor?

'Ali Babacan'ın istifa etmesi söz konusu değil'

'Ali Babacan'ın istifa etmesi söz konusu değil'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise yaptığı açıklamada Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın istifasının söz konusu olmadığını bildirdi.

Yıldız, TBMM Genel Kurulu'nda 'İç Güvenlik Paketi'nin görüşmelerinde, CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu'nun, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın istifa ettiğine dair bazı haberler olduğuna ilişkin sorusunu yanıtladı.

Yıldız, Kuşoğlu'nun sorusuna, 'Öyle bir şey söz konusu değil' karşılığını verdi.

Başbakanlık'tan açıklama

Başbakanlık'tan açıklama

Başbakan yetkilileri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa edeceğine yönelik orataya atılan iddiaları reddetti.

Başbakanlık yetkililerinin yaptığı açıklamada, 'İddiaların nereden kaynaklandığını anlamıyoruz' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası'ndan Erdem Başçı açıklaması

Merkez Bankası'ndan Erdem Başçı açıklaması

Erdem Başçı hakkında ise, bugün Merkez Bankası'nın kritik toplantılarından olan Banka Meclisi toplantısına gelmediği ortaya çıkınca istifa edeceği öne sürüldü.

Merkez Bankası Sözcüsü, Başçı'nın toplantıya katılmaması üzerine şu açıklamayı yaptı:

'Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, bugün sağlık kontrolü yaptırdı. Önemli bir sağlık problemi bulunmamaktadır. Yarın öğleden sonra görevinin başında olacaktır'.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0