Görüş Bildir
Haberler
'Askerlik Süresi Kısalacak, İmam Hatipliller de TSK'ya Girebilecek'

'Askerlik Süresi Kısalacak, İmam Hatipliller de TSK'ya Girebilecek'

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbe girişiminin ardından TSK'da yapılmak istenilen yapısal dönüşümlere ilişkin önemli bilgiler verdi. Zorunlu askerlik süresinin kısaltılacağını ve imam hatiplilerin de TSK'ya girebileceğini belirten Işık, yapılacak yeni düzenlemelerle Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na, kuvvet komutanlıklarının ise Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanacağını söyledi. Işık ayrıca Milli Savunma Bakanlığı'nda sivilleşmeye gidileceğini belirtti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık Türk Silahlı Kuvvetleri'nde gidilen yeni yapılanmaya ilişkin önemli bilgiler verdi.

Işık'ın NTV'de katıldığı canlı yayında yaptığı açıklamalarından satırbaşları şu şekilde;

"Askerlik süresi kısaltılacak"

"Askerlik süresi kısaltılacak"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak” dedi.

"Genelkurmay Cumhurbaşkanlığı'na bağlanacak"

"Genelkurmay Cumhurbaşkanlığı'na bağlanacak"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Genelkurmay Başkanlığının Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmasının gündemde olduğunu belirten Işık,' Genelkurmay dışında MİT Müsteşarlığı'nın Külliye'ye bağlanması planlamalar arasında. Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak. Yani bir nevi Cumhurbaşkanı'na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek. Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak.' ifadelerini kullandı.

"Milli Savunma Bakanlığı sivilleşecek"

"Milli Savunma Bakanlığı sivilleşecek"

Işık, Savunma Bakanlığı'nda da önemli yapısal dönüşümlere gidileceğini belirtti.

Bakan Işık 'Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak. Silahlı kuvvetlerin subay astsubay personel talebi, bunların hangi koşullarda alınacağı ve eğitimleri gibi konularda bakanlık sorumlu olacak. Tabi Milli Savunma Bakanlığı da sivilleşecek. En başta Genelkurmay yerleşkesinin içinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, başka bir binaya taşınacak. Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak.' dedi.

"14 yıl boyunca soruların çalındığını düşünüyoruz"

"14 yıl boyunca soruların çalındığını düşünüyoruz"

Askeri lise giriş sınavlarını 2000 yılından itibaren ÖSYM'nin yaptığını belirten Bakan Işık,  '2000 yılından 2014 yılına kadar bizim yaptığımız teknik analizde matematiksel bazı analiz yöntemlerini kullanarak soruların çalındığı kanaatindeyiz. Fakat 2014 yılındaki ÖSYM skandalından sonra yapı değişince bunlar soruları çalamamışlar. Ama bu defa yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazanan öğrencileri mülakatlarda elemişler. Yani bir kurumsal zaaf var belli.' ifadelerini kullandı.

Ajanslar, Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda